Megkezdődött a klímasztrájk, ami miatt ideiglenes forgalomkorlátozások, lezárások vannak érvényben Budapesten. A kezdeti eső ellenére is több ezren vesznek részt a tüntetésen. 

Elkezdődött a Globális Klímasztrájk tüntetés a Batthyány téren. Az akciót negyedik alkalommal szervezi meg az egyetemistákból álló Fridays For Future Magyarország. Több ezren indultak el a tértől a Bem rakparton a Margit híd felé 13 órakor.

A tüntetést élőben közvetíti az Index:

A mozgalmat Greta Thunberg kezdte el tavaly, amikor is iskola helyett a svéd parlamentnél ülősztrájkba kezdett. A megmozdulás célja, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozásra és azt próbálják hangsúlyozni, hogy azonnali cselekvésre van szükség.

A mai tüntetésen a kezdeti eső ellenére is több ezren vesznek részt az Index beszámolója szerint. A tüntetésen nagyon sok a közép- és általános iskolás is – jeleként annak, hogy a klímaváltozás következményei leginkább a most még fiatal generációt fogja sújtani.

Forrás: Index, Blikk

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
ez a klímasztrájk szó talán nem fedi azt, amit szeretnének tudatni...

A klíma leszarja a homo sapienset..ő akkor is változik most egy pár száz évig, ha Greta nem akarja...
Mi meg csak csendesen tüntetünk a szmogban, savasesőben, koromban...
almalibre
Senki ne menjen suliba, az sokat segít a klímán!
Nessy
Tény, hogy a megbolydult légköri áramlatokat mi nem tudjuk megállítani.
Harcolunk a dohányzás ellen adóemeléssel, de a szállópor koncentráció növekedésérő tudomást sem veszünk, pedig lassan több légzőszervi problémát okoz, mint a dohányzás. Nem kell más, csak egy forgalmas útkereszteződésben megállni a lámpánál, és több káros anyagot lélegzünk be, mintha dohányoznánk, különösen a gyerekek.
A felmelegedés miatt egyre több invazív kártevő jelenik meg, nekik nem gát a kerítés. Különösen a fővárosban egyre több a beton monstrum, a lekövezett tér és egyre kevesebb a fa. Nem sokára a főváros lesz az ország "legforróbb" pontja.
Persze ez ma még csak a szegényebb rétegnek jelenthet gondot, aki pl. nyáron a klímaberendezésről csak álmodni mer. Télen viszont örül az enyhe télnek. Aztán kiderül, hogy a termés jórészét megették az ilyen, olyan, kellemesen áttelelt kártevők, melyek ellen nem tudunk védekezni. Egyre gyakoribb az aszály. Ez viszont élelmezési problémákat okoz, egyre magasabb árakat. De tudom, ez csak ellenzéki hiszti. Hiszen az idén sem voltak ilyen problémák, az árak rekord alacsonyak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.