Lapinformációk szerint salátatörvényben szüntetné meg a Nemzeti Kulturális Alapot a kormány. Kiszivárgott információk szerint akár már a jövő héten eldőlhet az NKA sorsa. Az artportal azt írja, az új javaslatcsomag megszüntetné a független színházak működési támogatásait is. A kőszínházi világot illetően pedig lényeges változás történne az igazgatói kinevezésekben: itt az emberi erőforrás-miniszter kapna egyetértési jogot.

Az artportal információi szerint készül a kormányzat „kulturális törvényjavaslata”, mellyel 2020. január 1-től megszüntetnék az 1993 óta működő Nemzeti Kulturális Alapot (NKA). Emellett létrehoznának egy kultúrstratégiai tanácsot, amely alá rendelnék az NKA pénzét. A törvényjavaslat értelmében ágazatonként egy-egy kiemelt intézményt jelölnének ki, melyek vezetőiből jönne létre a kultúrstratégiai tanács, akik fölött az emberi erőforrás-miniszter állna.

Az oldal szerint a törvényjavaslat a színházakat is erősen érintené. Megszűnnének a független színházak működési támogatásai, az önkormányzati fenntartású színházakban pedig lényeges változás történne az igazgatói kinevezésekben, ahol az emberi erőforrás-miniszter kapna egyetértési jogot (jelenleg a Fővárosi Önkormányzat nevezi ki az igazgatókat).

A törvényjavaslat állítólag a stratégiai kormányülést követően, kivételes eljárásban, akár már jövő szerdán a parlament elé kerülhet.

Forrás: artportal, 24.hu, ATV

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
NER bosszú apró lépésekben. A legutóbbi botrány csak ürügy erre a lépésre, talán nem is volt véletlen, régóta tudták mi van a biliben, de most kapóra jött és kiborították.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
Na, most aztán lesz sírás-rívás-orbánozás-sorosozás...pedig csak az áldatlan állapotoknak, a nagyarcú, hatalmukkal igencsak visszaélő szarháziaknak köszönhetik, hogy változtatnak a felálláson. Még mielőtt bárki is sérelmezné, más országokban, ahol van színházi élet, ott is van visszaélés...talán Hollywood sem ártatlan.
fahrenheit451
Gondolatrendőrség.

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról - színházban. Jó.

@jesz: csak ti soroztok, orbánoztok.
Én személy szerint szarok Sorosra, Orbánra. haljanak meg. Aztán jöjjön, aminek jönnie kell.
Utánuk a vízözön!
kereső
NER demokrácia - csak fidesses jöhet szóba. Mint a valaha volt áruházban "minden szinten- na nem szinte minden", hanem CSAK A FIDESS!!
Karácsony Gergely- nem kéne elgondolkodni azon a "demokratikus játékszabályok" szerinti hangon, és tárgyaláson?Lehet-e?
nezelodo
NER bosszú apró lépésekben. A legutóbbi botrány csak ürügy erre a lépésre, talán nem is volt véletlen, régóta tudták mi van a biliben, de most kapóra jött és kiborították.
cikicakk55
Mi van még ami nem a kormány irányítása alatt áll? Lassan már annyi beleszólása sincs a városoknak a saját dolgaikba,mint a Kádár rendszerben volt. Akkor legalább meghallgatták a városok cégek vezetőit és úgy támogatták őket,hogy az állam is jól járjon, a dolgozók is megéljenek a fizetésükből. Most csak az a cél,hogy az állam( Fidesz) mindenre rátegye a ragadós mancsát és aztán ad amennyit ad,de a haszon az övéké.
fahrenheit451
Gondolatrendőrség.
Szégyen és gyalázat!
justhpeter
Ez bizony így van rendjén. A kormány totális térfoglalásba kezdett, hiszen a romló választási eredményei mellett minden más út járhatatlan a számára. Ezért, törvényt hoz, módosít és minden posztra beteszi az embereit. Mert rendnek lenni kell.
A baj csak az, hogy ezen az úton biztos nem lesz rend, ahogy 2010-óta másban sincs. Viszont e módon sikerül minden utat elzárni az egyet nem értők előtt.
Rendet majd a gazdasági ellehetetlenülés fog hozni, akkor viszont eltűnik majd a káosszal együtt a fideSS-kdnp is a szégyentelen álkeresztény csürhével együtt.
kereső
@justhpeter: mi meg itt maradunk, rongyos szakad alsóban- nem lesz más, csak az üres zsebünk.
Nessy
Várható volt, hogy Orbán kicsinyes bosszúja mindent és mindenkit utolér!
A kultúra amúgy is magas neki, mint majomnak a zongora! Foci, szotyola, Fehérvári huszárok nem épp szalonképes változata! Aztán majd jönnek a hasonló színvonalú haverok, mi meg leszokunk a színházba járásról. De legalább pártunk és kormányunk tagjai "jó társaságban" lesznek pl.a Nemzetiben!
justhpeter
@Nessy: Így igaz. Mivel már a "köztévében" sincs színház, így nem fog feltűnni ez sem.
kereső
És itt a maffia "karácsonyi ajándéka" az ország számára- fel lehet tenni ezt is az "ország fájára"!
Budapest, 2019. december 4., szerda (OS) – DK: Magyarországra több millió eurós büntetést szabtak ki – Az Európai Unió ellenőrzést tartott az uniós támogatások felhasználása miatt

Az OLAF vizsgálatai és az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság 2015. és 2017. évi ellenőrzései rendszerszintű hiányosságokat találtak a magyar vidékfejlesztési program közbeszerzési eljárásaiban. A Bizottság úgy határozott, hogy 6,5 millió euró összegű büntetést alkalmaz Magyarországgal szemben. A magyar hatóságoknak továbbá felül kell vizsgáltatni az ide kapcsolódó közbeszerzéseket.

A Demokratikus Koalíció szerint szégyen, hogy az Orbán-rezsim nyilvánvaló, nem is titkolt lopásai miatt az ország ilyen súlyos és válságos helyzetbe került. Nem csupán a több millió eurós büntetésről, hanem az ország jóhírnevéről is szó van. Mi, európai magyarok nem akarjuk, hogy a közpénzeket, uniós támogatásokat lenyúló miniszterelnökről és haverjairól legyünk híresek. Ezért szeretnénk kiharcolni, hogy az uniós támogatásokat ne Orbán Viktor és érdekköre osszák szét, hanem a települések közvetlen kapják meg ezeket. Így valóban Magyarország fog gyarapodni, nem pedig az oligarchák bankszámlái.

Ara-Kovács Attila
EP-képviselő, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának tagja

Erről bezzeg nem ir a nemzethy sajtó!
CsipkeRózsa
Ilyen szemét, aljas miniszterelnöke talán egyetlen országnak sincs!!! És ehhez mindig egyetértését adja a seggnyaló bandájuk.
Csizmás Kond
...szerintem a lényege az, hogy a nagy demokratikus mindekipénztkap a kormánytól és úgyköltekezik ahogy akar, ezt valami rendezettebb formába kéne hozni.
...lehet kiabálni de amíg egy szervezet osztogatta a pénzt addig nem volt ennyi lenyúlás...és ennek nem az orbán kormány a hibáűsa hanem a liberális lószardemokrácia.
nevemnick
A probléma, hogy megszűnik az alap, nem csak a színházakra lesz kihatással. hanem az egész kulturális életre. Civil, közművelődési programokkal foglalkozó egyesületek, alapítványok részére megszűnik az anyagi támogatás, melynek segítségével ha nem sokszor, de évente egy-két alkalommal nem csak a ,,nemzeti konzultáció"-t olvassa a pórnép, hanem a fiatalabb korosztály számára elérhető bábszínház, netán más, zenés-verses gyermekműsorok is eltűnnek a palettáról. Nem mellesleg a feltörekvő tehetséges fiatal képzőművészek lehetősége is megszűnik a támogatás hiányában a bemutatkozásra.
A jelenkori kultúra/művészet lassan a süllyesztőbe kerül, és csak a holdudvar, kontár seggnyalói lubickolnak majd a megtermelt sz@r felszínén.
fahrenheit451
Központosítás - náci geci beteg ízvilág.
Szerencsére csak 2,5 millió náci van Magyarországon a 10 millióból.
fahrenheit451
Az ária nácik azt gondolják, hogy nincs köztük zsidó, meg buzi.
Buta nácik, dugig vagytok zsidókkal, meg buzikkal!
Nessy
@nevemnick: Az ördögbe, erre nem is gondoltam. Pedig a Társaskörben is sok fiatal művész bemutatkozását támogatja az NKA, elsősorban komoly zenei, irodalmi műsorok, nyáron színházi előadások a kertben!
Azért mert némelyik törvényalkotó és a törvényt elfogadó bunkó, miért kell mindenkinek azzá válni?
fahrenheit451
Szeretnéd, hogy meséljek a jovőről?
Mindent tudok a jövőről többek közt - ezért dögunalmas a jelen.
Unatkozom köztetek.
Nincs semmitek, ami kicsit is érdekes lenne.
nevemnick
@Csizmás Kond: lassan több mint 20 évig az NKA volt az egyedüli olyan alapítvány, amelyben hat évvel ezelőttig a kultúrához - művészethez értő emberek, javarészt fizetség nélkül ítélték oda az arra érdemes célokra a pénzt. Amióta a fideszes éra rátette a kezét, majd a koszos körmű alá rendelte, csak a nemzeti szobrász csicskák szarják tele az országot ,,műalkotásokkal" (Pécs, Székesfehérvár, Veszprém stb.), vagy egymásra hasonlító ,,országalmákkal", millenniumi emlékművekkel.
Klubtag
@Nessy: ...mert ez az orbáni koncepció, a műveletlen, tájékozatlan buta, vallástól megfélemlített tömegekkel azt csinál amit akar...a soros- és migráns-őrület is pontosan erre a szisztémára épül.
Csizmás Kond
@nevemnick: ...nem ismerem közelebbről a helyzetet de hogy minden pályázatnál csak egyéni érdekek kezdetek a cél lenni az mát látható.
Amúgy ahol ellenzéki többség van ott is ...
fahrenheit451
Felfdezed a földet, meg az univerzumot?
Hülyegyerek!
Az a sok tudós...

Kajakra minden elmondok neked, de még a jó kérdést sem tudod feltenni.
nevemnick
@Csizmás Kond: A millenniumi emlékművek a fideszes '1998-2002 regnálás alatt, csak természetesen hozzájuk hű szobrászerők készíthették, pl Baranyában amúgy több remek szobrok alkotó Bencsik István és Dévényi Sándor. (Bencsik István fia Bencsik András főnemzeti megmondó.) A jelenkort meg már leírtam.
Nessy
@Qqberci: Az bizalmi állás! Nemzetbiztonsági átvilágítás szükséges! Az az egyetlen hely, ahol még egyik, másik önmagát adja!
Nessy
@nevemnick: Lehet, hogy a szobrász tudna értelmes, művész értéket képviselő alkotást is készíteni, csak a megrendelőnek van ízlésficama, viszont az fizet!
namihami
Akad még néhány ""vidnyászki"" Erdélyben, Kárpátalján és a szomszédságban.
Így legalább egykalap alatt enyhül a nézőtereken a zsúfoltság is.
nevemnick
@Nessy: ritka eset, de előfordul. Sajnos, már nem követelik meg a zsűrizést, azért van tele minden izével az ország. (Sztoriként: tavaly egy hétvégén egy Dráva-menti kisfaluban tanyáztunk, mikor a bolgármester megkért bennünket, hogy akkor hozza a ,,művész úr" az Árpád fejedelem bronz mellszobrát, és segítsünk neki majd felrakni. Meg is jelent a művész egy nagy sporttáskával odasétált a posztamenshez, kinyitotta a táskát és laza mozdulattal feltette. Mint kiderült, a bronzöntés nem sikerült ezért a meghirdetett megnyitóra műanyagból öntette ki...később már az eredeti bronz került a helyére.) :D
CsipkeRózsa
@fahrenheit451: 14:52

Megvolt a linkedből a Hanuka-est, ill. megy egymás utáni számokkal.
Nessy
@Rockxy: A gombnyomogató társulat ezt is megszavazzá, mint annyi mást. Sokszor fogalmuk nincs, pláne saláta törvény esetében mire is mondtak a "lelkiismeretük" szerint igent!
nezelodo
@Csizmás Kond: Szerintem te színházat még nem láttál belülről, valószínű mellette sem mentél el, de azért van véleményed, olyan amit az M1 műsorában hallottál, vagy a Retro rádió "híreiben", amit "liberális lószardemokrácia" néven ismersz. Ez nem a színházi világot minősíti, hanem téged.
Csizmás Kond
@nezelodo: Nem..én most léptem le a falvédőről, de biztos vagyok benne hogy te direkt ott születtél.
nezelodo
@Csizmás Kond: Pedig jó helyen lehettél a falvédőn, a pamutgombolyaggal...
Málna
@Qqberci: Lehet. Az nevezi ki a vécésnénit, aki a vécét üzemelteti, finanszírozza. Logikus, nem?
evacica
Ebből is látszik Orbán nem bírja elviselni Bp elvesztését! Kisstílű piti ember, hajtja a bosszú vágy!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.