Interjú rendszerről és rendszerváltásról. Ami meg a rendszerváltást illeti, az nálam Kádár félreállításával és halálával kezdődött. Ami utána jött, megette a fene. A Kádárt váltó Grósz Károly hiába vallotta magát kommunistának, hiába fenyegetőzött, fehérterrorozott, gyönge volt, képességeiben kevés a feladatra. Kádár leváltásával a főtitkári posztról megszűnt a szocializmus. Kommunizmus meg nem is volt soha, azt hazudták annak, ami Romániában tombolt. Mit vártál az 1989–90-es rendszerváltástól? Semmi jót. Nem emlékszem, ki mondta, de jó duma, hogy a kommunizmusban az a legrosszabb, ami utána következik. Tudtam, hirtelenjében százezreknek lesz ellenálló múltjuk, személyes hőstettük arról, hogyan szálltak szembe Kádárral.

Forrás: 24.hu
Feltöltő: Horizont
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ibn Said
"Mondják, Orbán Viktorban megvolt a lehetőség, hogy demokratikus vezető legyen. Vagy megvolt, vagy nem. A lényeg, hogy nem jött ki belőle. Zseninek kiáltották ki, pedig csak másol, minden gondolata, minden jelszava visszaköszön a történelemből. A „három gyerek, négy kerék” spanyol, a „keményen dolgozó kisember” brit koppintás. Még tőlem is lopott valamelyik beszédjébe, a „nicht ugribugrit”, a kamionos könyvemből, ahol ugye az a sztori, hogy a sofőr lapostetűt szed össze prostituálttól, fél hazahozni az asszonynak, ezért nyelvtudás nélkül próbálja elmagyarázni egy német patikában, hogy nem bolhája van, hanem tetűje: „Nicht ugribugri, aber langsam spaziren.” Lehetne ez a Nemzeti Együttműködés Rendszerének jelmondata."

Valóban nem váltogatja a nézeteit Moldova, és vállalja a múltját..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
@Horizont: És egy olyan ember szavai, akik nem váltogatják a meggyőződést választási és MEGválasztási célból.
Ez az, amit a hazai politikai élet egyetlen szereplője se mondhat ki pirulás nélkül. Aztán a pirulás mértéke már tényleg változó.
kokopelli
@Horizont: ...minden könyvét megvettük! Természetesen a főnökeink kimaradtak az "elemzéseinknél"!
Nem akartak véleményt mondani,holott biztos hogy otthon ők is elolvasták!
ibn Said
"Mondják, Orbán Viktorban megvolt a lehetőség, hogy demokratikus vezető legyen. Vagy megvolt, vagy nem. A lényeg, hogy nem jött ki belőle. Zseninek kiáltották ki, pedig csak másol, minden gondolata, minden jelszava visszaköszön a történelemből. A „három gyerek, négy kerék” spanyol, a „keményen dolgozó kisember” brit koppintás. Még tőlem is lopott valamelyik beszédjébe, a „nicht ugribugrit”, a kamionos könyvemből, ahol ugye az a sztori, hogy a sofőr lapostetűt szed össze prostituálttól, fél hazahozni az asszonynak, ezért nyelvtudás nélkül próbálja elmagyarázni egy német patikában, hogy nem bolhája van, hanem tetűje: „Nicht ugribugri, aber langsam spaziren.” Lehetne ez a Nemzeti Együttműködés Rendszerének jelmondata."

Valóban nem váltogatja a nézeteit Moldova, és vállalja a múltját..
Csizmás Kond
@Horizont: ...és sokmindenben ellent mond önmagának.
...megöregedett és minden öreg egyforma, azt hiszi csak neki van igaza.
Nyírfa
Moldováról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Kb. ilyen A kommunista.
Kádár Jánosról hasonlóképpen gondolkodom.
Eriksson
Kicsit dilis már az öreg, de igen realisztikusan tudott írni. Kádár szeretete legendás volt mindig is, lehet, hogy már csak az élteti.
kereső
Moldova György legenda! Aki olvasta csak ezt a hármat "Tisztelet Komlónak", Bűn az élet", "Akit a mozdony füstje megcsapott"- mindhárom (és persze a többi tényfeltáró könyve) hű tükörképei Magyarországnak, és nem igazán vádolható ezek alapján "kommunista elhajlással". Tisztelem a rendithetetlen baloldaliságát- a hűségét ahhoz az emberhez, akiben hitt. _és nem seggnyalósan. Aki nem hiszi járjon utána, vagy olvassa el a Kádár könyvet.
Macskaszem
Moldova nem hódolt be soha a hatalomnak, mégis mai napig népszerűek a könyvei. A Kádár iránti nosztalgia is érthető, mert az a diktatúra sokkal emberibb volt.
Eriksson
@Horizont: 09:59 Szeretem, ha mindenről az jut eszedbe, hogy én milyen vagyok.
Használd előbb a tükröt, mielőtt a távcsőhöz nyúlnál.
Csizmás Kond
@Horizont: Attól, hogy van véleményem még nem jelenti azt, hogy bajom volna vele. Két könyvét olvastam még a hetvenes években, és miután megjelent a net több szerepléséről véleményeztem...szóval szerintem a ritkasága miatt sztárolják...
Csizmás Kond
@Szeparepa2: Minden szimpátia mellett bűnösnek tartom egy elnyomó gyilkos rendszer kiszolgálásáért, mai napig tartó pártolásáért és részessége miatt. Úgy ahogy egy akármilyen kiskatoa lágerőrt el tudnak itélni őt könyebben ellehetne.
kokopelli
@Horizont: Azért nem sztárolás,mert minden "koros" ember eljut oda,hogy a véleményét,akár sértően is,de
kimondja ill. leírja! Érdekes volt anno,hogy vitték a könyveit mint a cukrot!...és beszéltek róla,ami bizonyítja,
hogy "jó fej" volt az öreg!...! (;-)
( ...amikor mi fiatalok olvastuk,hála a mindenhatónak már nem volt a rendszer gyilkos!!
Csizmás Kond
@Horizont: Azt a rendszert tartom gyilkos rendszernek amelyik a saját hatalmának a megszilárdítása és fennmaradása érdekében embereket ölt...ilyen pl a kommunista párt...és az abból kialakult de ugyanazon elveket valló akármik, amelyek ebereket itéltek halálra pártvonalon.
Csizmás Kond
@Horizont: Körbe lehet magyarázni de az csak magyarázat. Ölés alatt értem akit politikai okokból kivégeztek.
...és nem gyűlölök senkit...ugyanis nálam a gyülölet már ok az ölésre...
Csizmás Kond
@Horizont: Az előbb azt írtad te is tagja voltál tehát téged is el lehetne itélni...itt nem csak azok hibásak akik '56, ban lőttek, hanem azok is akik utána annak a pártnak vagy utódpártként ugyanazt az elveket valló pártnak a tajai közé léptek önként.
szegfue
@Csizmás Kond: 11:39 " Azt a rendszert tartom gyilkos rendszernek amelyik a saját hatalmának a megszilárdítása és fennmaradása érdekében embereket ölt." Akkor a jelenlegi rendszer is "gyilkos rendszer"! Bár itt először nem fizikálisan semmisitik meg az embert, hanem gazdaságilag (ha nem vagy fideszes és mondjuk viszonylag jól megy a vállalkozásod) ellehetetleniti, majd "felkopik" az álla és ugy nyomorog. Gyakorlatilag ez is megfelel egy "halálos itéletnek":(
Csizmás Kond
@szegfue: ...a jelenlegi rendszer egy világrend...egy uniós rend ahol a felelősség szintén közözs...mert az emberek kisemmizése épp a belépéssel kezdődött.
...és minden kormányzópárt ezért elitélhető...
Csizmás Kond
@Horizont: ...főleg hogy ennyire eltértünk a témától...
kokopelli
@szegfue: Ahol én fiatal technikusként elkeztem gályázni (kádárék alatt),ott egy portás doktori diplomával
kereste a kenyerét! Egyszerűen listára került a "Jani bácsi" alatt,oszt annyi volt neki!! Őt is megsemmisítették!
Eladott Ország
Egyrészt engem egyáltalán nem tesz boldoggá, hogy a maradék fogahullott munkásőr és házmester a mi pénzünkből legyártott milliós műfogsort villogtatva acsarkodik a kormánypártban és letagadja azt is, amit tíz perce hazudott, nemhogy azt, amit harminc éve csinált. Moldova 40 éve sem mondott mást, mint most. Pedig bizonyára neki is kifizetődőbb lett volna szemenköpni önmagát, ahogy ezt oly sokan tették. Másrészt nem mulatságos, de legalább szánalmas amikor a közel hetven éves Pilhál időskori demenciára gyanakszik és Gyuri bácsinak nevezi Moldova Györgyöt. Ilyenkor indokolt elmenni a saját gerontológusához az embernek, mert a demencia egyik fő tünete a paranoia. Számtalan idősebb – 80-90 éves – embert ismerhetünk, akik szellemi képességeik birtokában vannak és nagyon is jól átlátják a történéseket (élettapasztalatuk okán jobban, mint a fiatalok) és ismerhetünk olyan 40-60-70 éveseket, akik ezt véletlenül sem mondhatják el magukról. Ennyit a pártújságok és az ott munkálkodók erkölcsi és szellemi fölényéről.
Sámannus
Ez egy világos üzenet , amit csak ki kell kódolni, és nem is bonyolult.
szegfue
@kokopelli: 12:50 Ez igaz! Csak azt felejted el, hogy akkor is volt kereseti lehetősége, hiszen az összes üzem állami tulajdonban volt, nem magánkézben. Ma nem igazán találsz "állami" céget, hanem a rendszerváltás után saját magadnak kell vállalkozni. Sőt emlékszem, hogy ha a kilépésed után 24 órával nem léptél be máshova, akkor pl. csak az alapszabadság járt... és persze volt "kmk" is, tehát ha a rendőr igazoltatott bárhol és nem volt beirva a személyidbe munkahely, már azért is előállithattak.
csak úgy....
@szegfue: nem kéne és nem szabadna bagatelizálni a komcsik büneit mert volt nekik böven!
azok,ugyan úgy tették tönkre azokat a pógárokat,mint most a fidesz ,akik nem voltak hajlandók úgy gondolkodni mint ök! lassan kísértetiesen hasonlók...
szegfue
@Csizmás Kond: 12:36 Szerintem ez a rendszerváltással jött elsősorban, aztán az EU belépéssel meg már "törvényszerüen" piszkosul megerősödött, hiszen rettenetesen sok pénzről van szó, amin jó ha M.o.n 200 ezer ember "osztozik"... más nem fér hozzá! És ha van olyan gazdasági terület, ahol még nem "vetették" meg a lábukat az itthoni milliómosaink, onnan bizony kiturják a sokkal kisebb vállalkozásokat... vagy kényszeritik a cég eladására, vagy ráküldik a Nav-ot, vagy bármilyen hatóságot céljuk elérése érdekében.
szegfue
@csak úgy...: 16:21 Eszemben sincs bagatelizálni!! Bár én azokat az időket nem egészen felnőtt fejjel éltem meg, ill. csak a gyerekeim nevelésével töltöttem, nem politizáltam, tehát nem láttam bele szinte semmibe, igy igazán tapasztalatom sincs. Nem állitok én semmit sem, csak azt irtam, amit én akkor tapasztaltam...
Csizmás Kond
@szegfue: ...rendszerváltás...az mitől jött, és nehogy azt mondja valaki, hogy alulról...
Szépen minden meg van rendezve, valakiknek ez egy színház és mi vagyunk benne a szereplők.
...pedig a világon most is vannak helyek ahol az emberek a saját képességeikhez mérten szépen megélnek. Ott mindenki ismeri a törvényt és mindenki be is tarja...és az nem változik kormányról kormányra.
csak úgy....
@Csizmás Kond: lásd Kuba , ott az 40-es években gyártott ami autókba is passzol a zsiguli motor és ettöl még boldogok is !
rendszerváltás? azon szerinted ki tudott vóna változtatni,mikor többnyire a komcsi ivadékok maradtak hatalmon és ezt ne kölljön részleteznem,remélem tudod ,hogy ...
az emlékezö tehetségetek, föleg így télen szar ha elkószálsz...
szegfue
@Ludas Matyi: Tényleg elfelejtettem! Pedig ez ma is létezik, csak pont "ellentétesen", vagyis vállalkozásban lehet "müvelni":) Csak remélem, hogy u.arra gondolunk:)
szegfue
@Csizmás Kond: 16:31 Ebben igazad lehet, hogy nem "alulról jött". És bizony a stabilitáshoz, a törvények betartásához azért az kellene, hogy a törvények ne változzanak szinte egyik pillanatról a másikra. Pl. ez a 22 éves joghallgató kinevezése miatt megváltoztatják a törvényt? Egyetlen egy ember miatt a 9,6 millióból?! Vagy, amikor egy korhatár feletti nagyköveti kinevezés miatt a törvényt kivételt tett -- nevesitve az illetőt.
Csizmás Kond
@szegfue: Ez történik akkor amikor más érdekeit kell szolgálni. ...és szerintem ez vagy az ilyen változtatások fognak belesegíteni a szarba.
csak úgy....
@Csizmás Kond: baxod cirmi,te úgy tudsz nosztalgiázni a komcsikról ,hogy az annak a rendje! lassan kiderül nálad,hogy kezdesz béborulni...
csak úgy....
@Szeparepa2: oszt akkor miért csodálkozol ? ,..persze az is lehet,hogy neked vót vagy van igazad! mint a shikarinak,mert akkor ö is csak arra csodálkozott vagy amarra...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.