A Szolnoki Törvényszék jogerősen 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a férfit, aki két éve feltörte a Magyar Telekom szerverét. A fiatalembert folytatólagosan elkövetett, információs rendszer vagy adat megsértése miatt mondták ki bűnösnek – közölte a Szolnoki Törvényszék pénteken az MTI-vel.

A Szolnoki Törvényszék 2019. december 6-án meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta, ezzel az ügy jogerősen befejeződött.

A közleményben felidézik, hogy a fiatalember, amikor 2017 tavaszán a mobilinternete elfogyott, elhatározta, hogy informatikai ismereteit felhasználva, jogosulatlanul megpróbál mobilinternet-szolgáltatást biztosítani magának. Ennek során egy biztonsági résre bukkant, amin keresztül belépett a cég belső szerverére.

Tettét a cég tudomására hozta, és azt kérte, hogy 700-800 ezer forintos havi fizetésért programozóként alkalmazzák.

A cég ettől elzárkózott, felhívták a figyelmét arra, hogy amit tett, törvénybe ütközik és felszólították, hogy ne folytassa a tevékenységét.

A hacker ennek ellenére az elkövetkező csaknem három hétben több mint félszázszor lépett be jogosulatlanul a cég szerverére, ahol a saját részére jogosulatlanul felhasználói profilokat hozott létre, és a cég dolgozóinak belépési adatait, felhasználóneveit és jelszavait gyűjtötte.

A büntető törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, az információs rendszer vagy adat megsértését követi el, aki információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat. A törvény ezt a cselekményt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. Lényegesen súlyosabb, 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés azonban a törvényben előírt büntetés, ha közérdekű üzem ellen követik el azt.

Ez utóbbi, minősített eset miatt emeltek vádat a fiatalemberrel szemben 2018. július 20-án. A Szolnoki Járásbíróság 2019. július 10-én első fokon meghozott ítélete a vádtól eltérően a bűncselekmény alapesetében mondta ki bűnösnek a büntetlen előéletű férfit, és elegendőnek tartotta pénzbüntetés kiszabását. Az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, amely a most meghozott ítéletében helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
Teljesen félrevezető a cím.
Nem azért kapta a büntit mert szólt a hibáról, hanem azért mert ki is használta ráadásul zsarolni próbált vele.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Pénzbüntetés helyett közmunkára kellett volna őt ítélni, amit a Telekomnál kell ledolgoznia. Mindkét fél jól járt volna.
Nessy
Mi ebből a tanulság? Ha hibát talál, még véletlenül se szóljon az illető vállalatnak! De ha lehet a közösségi oldalakra se rakja fel!
KisGenyo2
Teljesen félrevezető a cím.
Nem azért kapta a büntit mert szólt a hibáról, hanem azért mert ki is használta ráadásul zsarolni próbált vele.
KisGenyo2
@Szeparepa2: etikus hekker? XD
És vajon mennyiért lenne etikátlan?
Szerintem van az a pénz. Ennél az esetnél éppen az etika hiányát láthatjuk!
simmering73
A fiatalember is leszűrte a tanulságot egy életre. Orbanisztánban olyan,hogy etikus hacker, nem létezik.
simmering73
"Külföldön már bevett gyakorlat, de Magyarországon is egyre nagyobb az igény arra, hogy a számítógépes hálózatok biztonságát etikus hackerek teszteljék. Az Ethical Hacking tanfolyam során megszerezhető tudás és új biztonsági szemlélet ma már szinte minden cég és biztonsági szakember számára elengedhetetlen."
nik.uni-obuda.hu/etikushack/
jesz
ha jól tudom, a fiatalember az első feltöréskor még gimnazista volt.
Ha jó ügyvédje lenne(miből?)az nem hagyná ennyiben. De ha mégis, akkor vagy átváltják közmunkára, vagy leüli..esetleg az unijós legfelsőbb bíróságig elmegy...(ha lehet)

A probléma az, hogy ennek a nagy nemzetközi cégnek, ami úszik a pénzben, nem gond megvenni bármilyen itéletet.
justhpeter
Etikus hacker képzésmár van. Etikus bíró, gazdasági szakember, vállakozó képzés nincs. Orbanisztánban nem is lesz.
Málna
@Nessy: Inkább az a tanulság, hogy nem törünk fel rendszereket, pláne nem használjuk ki az ott talált hibákat.
Málna
@jesz: Nem kellett megvennie a cégnek az ítéletet, hiszen a fiatalember egyértelműen bűncselekményt követett el.
Nessy
Komoly informatikai cégek alkalmaznak ehhez értő szakembereket, és ők tesztelik a rendszer megbízhatóságát! Nálunk viszont az informatikai rendszerek néha átjáróházak!
Lepényleső
Normális országokban kapkodnak az ilyen tehetségekért? Itt a középszerűnek is csak jóindulattal nevezhetők
elítéltetnek mindent mit nem értenek,-s mivel semmihez sem,így felfogni hát képtelenek.- Hatalmat kaptak
kezükbe,de az észnek bővében nincsenek,-s ez a legenyhébb rajtuk látszó tünet?
Ludas Matyi
en nem büntettem volna meg inkabb penzt is adtam volna neki, nem is keveset. Ilyen tehetsegeket keresek en is, de rossz helyen es rossz idöben vannak! Itt kerem jelentkezni, hosszutavu es jol fizetö munkara! Büntetes nincs!
szegfue
Manapság egy mérnök, jogász, könyvelő regisztrációs számmal dolgozhat, vagyis nyilvántartásban veszik ... tulajdonképpen akár a hackerekkel is megtehetnék u.ezt... szerintem. Még az "átkosban" volt egy kollégám, akit a rendőrség nyilvántartott, mint "mackóst". Akkor még 2 db kb 20 cm-es kulcsokkal (mindegyiket más-más személy "őrizte") nyitható páncélszekrények voltak... amikor egy kulcs megsérült, vagy elveszett, akkor jöttek érte a rendőrök és vitték a helyszinre, ahol ő nyitotta ki a páncélszekrényt... még kapott egy jelképes összeget is a munkájáért. Ha tényleg adatokat "gyüjtögetett" ez a szerencsétlen, akkor büntessék meg...és most már lesz nyilvántartás róla, de azért nem kellene veszni hagyni egy ilyen koponyát...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.