Soha nem állt olyan sorsdöntő húsz-harminc év előttünk, mint ami ránk, különösen a mai fiatalokra vár. Ezek az évtizedek ugyanis meghatározzák a következő száz, de lehet, hogy ezer éveket is – hangoztatta Áder János köztársasági elnök szombaton a győri Révai Miklós Gimnáziumban pályaválasztás előtt álló diákoknak tartott klímaelőadásában.

Áder János teljesen másképp közelíti meg a klímavészhelyzetet, mint Orbán Viktor kormánya

Áder János – egykori középiskolájában – kísérlettel, fotókkal, grafikonokkal tarkított előadásában azt hangsúlyozta:

mindenkinek, magánemberként és közösségként is tennie kell.

Az államfő diákoknak tartott ötvenedik előadásában rámutatott: orvosként, mérnökként, közgazdászként, informatikusként vagy tanárként olyan kihívásokra kell majd hatékony, olcsó és fenntartható választ találniuk a hallgatóknak felnőttként, amelyek már most jelen vannak a világ mindennapjaiban.

Ilyen az ivóvíz biztosítása, az energia-előállítás, -tárolás, vagy az aszály hatásainak kivédése.

A feladat a körforgásos gazdaság megteremtése, ahol a keletkezett hulladékra nem szemétként, hanem nyersanyagként tekintünk – mondta.

Kiemelte, hogy fontos egyéni lépés az is, ha kevesebb műanyagot használunk a mindennapokban, csökkentjük otthonunk hőmérsékletét, akár csak egy fokkal is, vagy egy liter vízzel kevesebbet fogyasztunk egy nap.

A fenntartható szemléletet tovább adásával teszünk a bolygónk védelme érdekében, így van esély arra, hogy ne reménytelen helyzettel nézzenek szembe az unokáink. Fontos, hogy megőrizzük azt a természeti környezetet, ami most körbevesz minket

- mondta.

Áder János előadásában kitért arra is, hogy az üvegházhatású gázok koncentrációja még soha nem volt ilyen magas a légkörben az emberi faj megjelenése óta, mint ma. Ugyanígy a népesség növekedése sem volt még ilyen mértékű. Jelenleg mintegy 7,7-7,8 milliárd ember él a Földön, azonban 2050-re már a tízmilliárdhoz fogunk közelíteni – mondta.

Áder János teljesen másképp közelíti meg a klímavészhelyzetet, mint Orbán Viktor kormánya

Hangsúlyozta, hogy 1980 óta folyamatos a túlfogyasztás a bolygón, jelenleg az egy év alatt megtermelt mennyiség 1,7-szeresét fogyasztjuk el.

(MTI)

(Fotók: MTI/Krizsán Csaba)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Húga Pölöskei Gáborné köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára és ő is egy időben elkötelezett természetvédők voltak. Pölöskei pedagógus volt régen és személyesen ismerem.

Bajusz már korán beadta a derekát a politikának, Pölöskei csak olyan 20 éve, de talán együtt, egymást emlékeztetve a családi ebédeken még emlékeznek a "valóságra"..., hogy kik ők és milyen elveik és motivációik voltak egyetemistaként.. Ha nem akar bajszos szarként a sírba menni és számít a tűkőr, amibe belenéz előtte Áder, akkor ő itt nem megy tovább a kormány agyhalott szarjával...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rakovszky
Mint a legújabb kutatások kiderítették, a déli ozean széndioxid kibocsátása számottevő, de ugyanez áll a mocsarakra is‼
Tehát menjenek el grétácska a támogatóival oda és győzzék meg a természet erejeit, hogy nem szabad annyi széndioxidot eregetni a levegőbe‼
De ettől függetlenü: A szél energiáját mésképp kellene felhasználni:
A tengervízből hidrogént és oxigént termelni, ami szállítható és akkor használható, mikor az ebből kitermelhető energiára szükség van, és nem akkor van áram, amikor a szélnek kedve van fújdogálni‼
SystemError
Húga Pölöskei Gáborné köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára és ő is egy időben elkötelezett természetvédők voltak. Pölöskei pedagógus volt régen és személyesen ismerem.

Bajusz már korán beadta a derekát a politikának, Pölöskei csak olyan 20 éve, de talán együtt, egymást emlékeztetve a családi ebédeken még emlékeznek a "valóságra"..., hogy kik ők és milyen elveik és motivációik voltak egyetemistaként.. Ha nem akar bajszos szarként a sírba menni és számít a tűkőr, amibe belenéz előtte Áder, akkor ő itt nem megy tovább a kormány agyhalott szarjával...
Yoda69
Van aki meg komolyan veszi ezt a bajszos szart?
jesz
aszogya: ..."az aszály kivédésére"... Ha nem is az országot, de több százezer hektárt tudnának öntözni, ha lenne több száz kilométer öntözőcsatorna, záportározó, árvíz-tároló, és nem lenne olyan drága a folyóvizekből szivattyúzott locsolóvíz.

A Föld köszöni jól van, a klíma tovább melegszik még néhány ezer évig, aztán fordul és jön az újabb lehűlés. Ez néhány tízezer év. Na eddig kell kihúzni valahogy.
tudode
A kegyelmes úr, őfélesége pártkatonája egy minutumot fordíthatna DRÁGA IDEJÉBŐL a szétzilált nemzet egységére is, ahelyett, hogy mindenféle környezetvédelmi tanulmány nélkül azon rugózik, amihez csak annyi fogalma lehet, amennyit bünti ideje alatt 2012-ben januártól októberig az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága alelnökeként innen, onnan magáévá tett ammak tudatában, hogy őfélesége párt katonái mindenhez értő FENOMÉNOK
.
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81der_J%C3%A1nos
.
Egyáltalán mit tettek ezek a környezet védelméért. Valójában semmit, mert a környezet védelméhez kevesek a szólamok, nyersanyagszegény országban a MÁSODLAGOS NYERSANYAG HASZNOSÍTÁST kellene intézményesíteni a klímahelyzettől függetlenül is, és nem rázni a rongyot volt iskolájában!!
Jozefina
Konkrét javaslatokat kellene tenni, amit beterjeszthet az oszággyüléshez. Erre van lehetősége, csak mersze nem!!!
justhpeter
Ha Győrben nem lenne aktuális kampány oda sem talált volna. Nem tudom ezt a szerencsétlent komolyan venni.
csak úgy....
egy külföldre szakadt hülye pi..a üzenete a magyarokhoz!
Eva Kovacs
A szemetekre nem hulladekkent tekintsunk,hanem nyersanyagkent...feldolgozo iparagak dolgozzak fel azokat...Mernokok munkaja es az egyszeru emberek gondolatainak osszefonodasa szukseges lesz. Lattuk az interneten Meszarosnak feldolgozo iparaga folyamatosan tisztitja a levegot,hulladekbol mar nyersanyagokat formal...Fiataloknak uzenjuk szukseg lesz Directoring, associate directoring,continuing aducation,staff diveloping,es nem utolso sorban quality assurance coordinator. A valosag,mutatja azt,hogy magyar terulete 93.30 negyzetkilometer-----tehat kicsi;osszehasonlitva Norveg,Nemet,Francia,Olasz,N.britan,Finn,Spanyol ...termekeiket nemcsak belso,kulso exportra iranyulnak;;;;;tehat a hulladekok oriasi tomegben szetszorodtak...Nagy feladat elott allunk az egesz forld-teken. Az uzletekben ne kerjuk a nylon zacskot,inkabb indulj a sajatoddal,ha szukseges kimosod es ujra haszanod azokat.Take care
csak úgy....
@Pegero: ez az értelem hadjárat kanadából nem a nénikéd?
csak úgy....
@Pegero: a következö kérdés,hogy azóta sem voltál még növel? a te dógod,de szerintem sokkal jobb mint minden este valakit itt baxogatni...
csak úgy....
@Pegero: figyusz öcsi! te csak egy szellemi hajléktalan,akinek (max)a gyogyóba az ápoló szólhat be, de az is fölöslegesen...,te így ketyegsz!
kissé felnőttem
Jani ! a pénz beszél a kutya ugat, a milliárdosokig Öreganyám mondta : ( a szamárbőgés nem hallatszik az égig ) el sem jut senki szava mert se nem hallják se nem értik sem nem is érdekli őket
.Pénzért mindent vehetnek majd vesznek uj bolygót is maguknak.
Ja az életüket sem válthatják meg,
de azt megpróbálják
a fogyasztás a Másik ez a pazarlás. 35 % éhező ennek 20 % elhal a többi nyomorog a gazdái teszik azzá.Tanitottak neked Marxizmust: termelő eszközök termelési viszonyok elosztás stb. egyszeri , bövitett ujratermelést?
visszatértünk a rabszolgasorba lassan biztosan.Termelő erő már alig akkor mit remélsz még?a gazdagok duskálnak a javakba 1 sem de te sem fogsz 1 kifliről sem lemondani. max igéred ennyi.
Ezért semmi nem fog válltozni pedig kéne csak ti nem tudtok és nem is akartok ,
mert ti a nap hősének hiszitek magatokat pedig ez meg ámitás

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.