Jövőre már feleannyi pénz sem jut közfoglalkoztatásra, mint 2016-ban: a kiesők jó része azonban nem a munkaerőpiacra talál vissza, hanem eltűnik a szegénység bugyraiban.

A Népszava birtokába jutott egy dokumentum, amelyben a Belügyminisztérium a települések vezetőit tájékoztatja a járási Start-közmunkaprogram 2020-ban várható változásairól. Ebből az derül ki, hogy a kormány tovább faragja a közmunkára szánt forintokat,

így jövőre már csak 140 milliárd forint jut erre a célra.

Ez 100 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé,

amennyiben kedvezőtlenebb világgazdasági folyamatok nem jelentkeznek

– írja a lap.

Összesen 100 ezer közmunkás munkája szűnhet meg

A Belügyminisztérium adatbázisából kiderül, hogy míg 2016-ban 340 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben erre a célra, addig egy évvel később már csak nagyjából 320 milliárd forint jutott rá, míg a tavalyi büdzsében 225 milliárd, idén pedig 180 milliárd szerepelt ezen a tételsoron. Vagyis az elmúlt négy évben az Orbán-kormányok alatt csaknem megfeleződött a közmunkaprogramra szánt összeg, jövőre pedig még tovább csökken az erre fordítható keret.

S amíg 2016 januárjában még több, mint 200 ezren dolgoztak ilyen programokban, addig jövőre ennek a létszámnak bevallottan a felével számolnak.

A Népszava települési forrásaira hivatkozva azt írja, a peremvidékeken, ha valaki kiesik a közmunkaprogramból, az nem a gyárakban vagy üzemekben tűnik fel, hanem eltűnik a mélyszegénység bugyraiban, vagy jobb esetben megjelenik az álláskeresési támogatásra várók sorában.

A Belügyminisztérium anyagában is olvasható, hogy az elmúlt időszakban megfordult a korábbi tendencia és emelkedett az álláskeresők létszáma, ugyanakkor – írták –

jelentős részük továbbra is szakképzetlen, motiválatlan, mentális, szociális vagy egészségügyi hátrányokkal küzd.

A lap által megkérdezett polgármesterek szerint ez összefüggésben van a közmunkaprogramokra szánt keret folyamatos szűkítésével.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(nepszava.hu)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

luiz
@Shikari: Bolond lyukból bolond szél fúj. Akkor mond meg a fasszopó orbán gazdádnak, hogy ne telepítse be ide a migránsokat, vagy húzz el te migránsszopó!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
"...jelentős részük továbbra is szakképzetlen, motiválatlan, mentális, szociális vagy egészségügyi hátrányokkal küzd..."

Ők a legelesetebbek, mindegy, hogy miért. A múltjukon nem tudnak változtatni, jövőképük nincs. Ha van családjuk, azok úgy nőnek fel, amit látnak, úgy élik majd az életüket, tehát "újratermelődik" a szegénység.

Azértarra kiváncsi lennék, hogy magát szociálisan érzékenynek, segítőkésznek hirdető baloldal mit tenne többszázezer elesett ember felsegítése érdekében?

A fideszről már tudjuk, hogy senkit nem hagynak az út szélén...

És a szocik?
1magyar
Jó lenne ha minden magyarnak lenne kormánya nem csak a gazdagoknak.A szegénység újratermelődését petefészek lekötéssel lehetne megoldani.
Aki 1 gyereket nem tud rendesen gondoskodóan nevelni ne engedjük, hogy többet is kínozzon.
Inkább kevesebb ember legyen de jobban éljen.
dr. prédikátor
nem baj, az alibi ""magyar" román, ukrán vajdaságiaknk jut majd sok sok milliárd, nem is beszélve a kipcsák tuszi huszi , pirézekről.
luiz
@Shikari: Bolond lyukból bolond szél fúj. Akkor mond meg a fasszopó orbán gazdádnak, hogy ne telepítse be ide a migránsokat, vagy húzz el te migránsszopó!
Málna
Ez a réteg munkát ugyan képtelen keresni magának, de gyereket csinálni azt tud.
csak úgy....
@Málna: ugye a munkakerülö @Shikari: ra gondoltál,aki rühelli a munkát pedig nincs még 50 éves.
csak úgy....
leszavazott az a 100 ezer ember,most mehetnek isten hírével!
gondolom az "ellenzéki" városok közmunkásairól van szó...
Eladott Ország
Egyre elkerülhetetlenebb a gazdasági megszorítási kényszer, és ez egy olyan megszorítás, ami nem látszik első pillanatban megszorításnak, 2016-hoz képest mégis 200 milliárdos megszorítás. Másrészt egy újabb hatalmi fegyver, nyilván az Orbánhoz hű önkormányzatokhoz jut több ebből a pénzből, is. A libsi önkormányzatokat meg kivéreztetik, mert nekünk Magyarország pénze az első, hogy mégtöbbet lophassunk.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--_ks-Imhz--/w_1160/7NAtjucP8Wo9DC4Qs.jpeg
Nessy
@Eladott Ország: Képzeld el, ha nem lenne pártunk és kormányunk szociálisan érzékeny! A család és gyermekvédelemről meg már említést se tegyünk! Már az egész világ Novák Katalin előadásaiból okul!
Van egy apróbetűs rész, amit csak itthon tapasztalunk, miszerint a szegény családok gyerekei nem minősülnek gyereknek a program szerint!
Egyébként igazán nem értem az embereket, ha 50 km-rel távolabb kap egy minimálbéres munkát, nem tudja megoldani a napi közlekedést egy kis településről, ahol naponta két pár buszjárat van. Egy délelőtt, egy délután. De még a busz jegyet sem tudná megvenni. De ezt soha nem fogja megérteni az, aki sok százezerért dönt, és mondja, mit mondania kell.
justhpeter
Lassan elindul a gazdasági ellehetetlenülés és a fideSS-kdnp leépülése, aztán vége lesz ennek a "nemzeti-keresztény" csürhe garázdálkodásának.
KisGenyo2
Namost ez a 100.000 miért csak idén tűnik fel a tisztelt(???) firkász kollégának? Hiszen egy 4-5 éves folyamatról van szó. Azaz kb. 25.000/év ennyivel csökken 2016 óta. Miért most lett ez ennyire "fájó"?
És érdekes, hogy azok ágálnak akik ellenezték/ellenzik az egész programot.
Eladott Ország
@Nessy: ma, 09:35; A hétvégi bevásárlás is gondot okoz hogy bemenjenek a városba, mert arra se nagyon van pénz. A helyi kisboltban meg ami kapható többszöröse a valós áraknak. Bár van falugondnoki járat, de az nem sokat segít, azzal nem oldható meg minden, a gyógyszerbevásárlások, fodrász,... stb. Nem beszélve a közutak állapotáról.
olkt.hu/wp-content/uploads/2019/02/24037_lagok_katyu-960x641.jpg
ka-autoszerviz.hu/wp-content/uploads/2018/09/rossz-utak.jpg
1magyar
Ássa maga alatt a talajt a fidesz. Ezek a szegény emberek főként vidéken vannak, akinek minimálbérért nem éri meg utazni naponta 2-3 órát reggel 5-19 óráig mert ha helyben eldolgozgat
kb. annyi lesz mint a napi 14 órás távollét az otthonától. Lakást eladni megint nem egyszerű.
De most a vidék szavazott a fideszre nagyrészt, tehát megkapják "jutalmukat". A következő szavazást direkt el akarják veszíteni.
Rockxy
ójajjajjajj a népszaga má megin a szegényeket sajnáltassa
CsipkeRózsa
Lassul a gazdaság, akkor lopjanak kevesebbet, ne a közmunkások megélhetését vegyék el! A közmunkások bérét mikor emelték utoljára? Áderét tegnap.
CsipkeRózsa
Át kell csoportosítani a milliárdokat:

"A Porsche Hungária kapta a legnagyobb, több mint 54 milliárd forintos megbízást azon a tenderen, amelyen összesen 82,5 milliárd forintot költ az állam gépjárművekre"
cikicakk55
@Eladott Ország: ma 09:37

Ez az "Aranyesős" dal nagyon jó volt. Magát az alapdalt nem szeretem,de ezzel a szöveggel kifejezetten tetszik. El is mentettem,mielőtt a Főni észre veszi,hogy kifigurázzák a vejkót.
cikicakk55
Arra nem gondol a Fidesz,hogy azok a városok,ahol eddig Ők lopták a pénzt és miattuk nem telepedtek le befektetők,most már bátran mernek befektetni a nem Fideszes városokban.Eddig ugyan is azok akik befektettek,megcsinálták a munkát amit a város kért,de nem nagyon akartak nekik fizetni,vagy csak éppen,hogy fizetgettek. Ez a hír elterjedt a befektetők közt és nem csak azok mentek el a városból akiket cserben hagyott a Fideszes Önkormányzat,de az új befektetők is inkább Romániába mentek. Mióta lecserélődött a Fideszes vezetés,azóta egyre több befektető jön a városba,akik munka helyet is teremtenek.Így a közmunkások akiket kiraknak,elmehetnek oda dolgozni,mert a legtöbb helyen főleg betanított munkára,segédmunkára van szükség.Az állam nem veheti el a városoknak járó pénzt,ez észre vettük,mert gondolom nem szívesen,de eddig is kapott a város az államtól pénzt,csak most már nem a Polgi és a családja,na meg a haverok kapják meg,hanem oda megy a pénz,ahol szükség van rá. Egy normális városban ezt tudja a lakosság,mert bár mikor megnézheti mire mennyit költött a város,mennyi pénzt kapott az EU-tól,mennyit az államtól. Az ilyen hírek csak arra jók,hogy elvadítsák azokat is,akik még a Fidesz mellett vannak.Ez nekünk pont jó. Lényeg,hogy nem szabad feladni,hinni kell a nem Fideszes vezetésnek.
Borsodi
Ez a kormány a szegényeket elpusztítja.Putnokon a közmunkások valóban semmit sem érnek ott nincs értelme alkalmazni őket,de erősen szavaznak a fideszre azért vannak még.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.