Majdnem másfél évig vette fel egy nő az elhunyt édesanyja után járó ellátásokat, miután az asszonyt maga temette el a kertjükben – közölte a Somogy Megyei Főügyészég kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emeltek vádat egy Fonyód környékén élő nővel szemben, aki huzamosabb időn keresztül vette fel elhunyt édesanyja nyugdíját, illetőleg az utána járó ápolási díjat.

A vádlott egyedül élt édesanyjával egy faluban nehéz anyagi és szociális körülmények között; 80 éves édesanyja betegségekkel küzdött, amelyek következtében 2017-ben meghalt.

A vádlottnak az elhunyt nyugdíján és az ápolási segélyén kívül más jövedelme nem volt, ezért a nélkülözéstől való félelmében elhatározta, hogy eltitkolja édesanyja halálát.

A holttestet az ingatlanuk kertjében elföldelte, majd ott később egy sírt is kialakított, amit gondozott.

Mivel a vádlott az állam által folyósított juttatások tekintetében a bejelentési kötelezettségeinek nem tett eleget, egészen 2019 májusáig felvette az édesanyja után járó ellátásokat, melynek összege havi szinten – nagyságrendileg – 120 ezer forint volt.

A vádlott a közel másfél év alatt majdnem 1,7 millió forinthoz jutott így jogosulatlanul.

A bűncselekménynek végül az vetett véget, hogy a szociális gondozók elkezdték keresni az idős asszonyt.

Az ügyészség a büntetlen előéletű, a bűncselekmény elkövetését beismerő és azt megbánó vádlottal szemben közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
Az össz. 1,7 millió Ft-ot, ha kb. 120 eFt volt havonta, az 14 hónap, ami inkább az 1 évhez, mint az 1,5 évhez van közelebb, ami ugye 18 hónap. Na persze ez nem menti ezt a szerencsétlent, mert a csalás, az csalás. Csak elgondolom, hogy az anyukájának 120 eFt-os nyugdija lehetett, neki meg az ápolási dija még a 60 eFt-ot sem érte el, tehát anyukája halálával mindkét "bevételi forrását" elvesztette. Már ő sem lehet olyan fiatal, ráadásul nyilván több éve "kiesett" a munkából... hova tudott volna elmenni dolgozni? Tudom, hogy nem lehet összehasonlitani ezt a hölgyet senkivel sem, csak belegondoltam, hogy ő 14 hónapon keresztül csalt annyi összeget, amennyi másnak 1 havi fizetése...valahogy nincs rendjén ez...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Borsodi
Egy élhető országban valahogy ez megszokottá válhat.
szegfue
@Málna: 16:31 Már bocsánat, ha Te képes voltál napi 8 órai munka mellett ápolni az édesanyádat, akkor ő még szerencsére "csak" mondjuk 40 %-ban szorult "ápolásra". Tehát Neked fogalmad sincs arról, mit jelent 24 órán (!) keresztül ápolni:( Amikor nem tud még lábra sem állni és mégis "elindul", mert nem fogja fel, leesik, valahogy legurul az ágyról bármilyen napszakban..., vagy éppen nem tudod, hogy a saját ürülékéből takaritsd ki, vagy előbb a "környezetét" takaritsd le, amikor pépesen kell megetetned, amikor a müfogát kell elkérned és megmosnod, vagy éppenséggel levágni a körmeit a lábáról és a kezéről, arról már nem is beszélve, hogy nem a napot, az évet nem tudja, de még az évszakokat sem, vagy éppenséggel a családtagokat nem ismeri meg... Persze ettől még "normális" vagy, hogy nem jut hasonló az eszedbe (hiszen volt munkád, nem a 60 eFt-os ápolási dij volt a kereseted)... ahogy nekem sem... de ez nem jelenti azt, hogy egy ember kétségbeesésében nem viselkedik "abnormálisan".
1magyar
Ez "jelentéktelen" összeg, hiszen Ádernek 2 heti fizetése.:)
Málna
@szegfue: Már bocsánat, de neked fogalmad sincs, hogy nekem az általad felsoroltak közül miről van fogalmam. Annyit tudsz, amennyit elmondtam. És ennyi elég is.
szegfue
@Málna: Ebben tökéletesen igazad van: semmit sem tudok Rólad... csak annyit, hogy munka mellett ápoltad az édesanyádat... ennyi elég is valóban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.