A szuverenitás megléte egyet jelent a magyar nemzet gyarapodásával – hangsúlyozta Hollik István kormányszóvivő az Alapjogokért Központ (AK) konferenciáján kedden, Budapesten.

Hollik szerint a szuverenitástól már gyarapszik is az ország

A kommunikációs feladatokért felelős kormánybiztos a Kié a (fő)hatalom – Szuverenitásharcok tegnap, ma és holnapután című tanácskozáson azt mondta, hogy csak azok a nemzetek, államok tudnak sikeresek lenni, amelyek birtokolják a döntés szabadságát, azaz szuverének. "Ha van szuverenitás, akkor van szabadság", ami a magyar történelmi tapasztalat szerint egyet jelent a gyarapodással – hangoztatta Hollik István, azt is hangsúlyozva, hogy 2010 óta a magyar szuverenitás megerősödött.

A kormányszóvivő a történelmi múltra is utalva úgy vélekedett: ha a magyarok szabadon dönthettek a saját sorsukról, azzal mindig jól, és jellemzően nem mások kárára éltek, amire – mint fogalmazott – "büszkék lehetünk". A szuverenitást azonban – tette hozzá – folyamatosan "húsbavágó" viták övezik, a nemzeti önrendelkezéssel szemben állók pragmatikus és ideológiai okokból is próbálják azt lebontani. Vélekedése szerint éppen a szuverenitás kapcsán mutatkozik meg az egyik legnagyobb különbség a kereszténydemokrata gondolkodás és a liberális-globalista politika "utópikus lázálma" között. Ugyanis előbbi a bibliai emberképből kiindulva nem kívánja megváltoztatni az embert, mint arra kísérletet tett a bolsevizmus vagy a nemzetiszocializmus – mondta.

Hollik István beszélt arról is, hogy a magyar szuverenitást újabb és újabb kihívások érik a többi között az Európai Unió és a digitális világ részéről is. "A magyar kormány áll a küzdelmek elé" – hangsúlyozta. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója köszöntőjében kiemelte: arra keresik a választ, hogy vajon még mindig az államnak van-e a legnagyobb hatalma, vagy egyéb entitások, szervezetek elvonják-e ezt attól.

Megemlítette, hogy a jobb- és baloldali politikai felosztást egyre inkább felváltja egy szuverenista-föderalista, lokalista-globalista ellentétpár. Szánthó Miklós ezen a ponton felhívta a figyelmet arra is, hogy a globalista szemlélet mögött "egy birodalmi logikán alapuló újfajta kolonializmus húzódik meg, amelynek csak eszköze a föderalizáció", példaként említetve az Európai Unión belül "az integráció új dimenzióját jelentő" eurozónát.

Az AK igazgatója a szuverenitást veszélyeztető jelenségek közé sorolta még a többi között a gazdasági befolyásolást, a döntéshozatal kiszervezését és az informatikai óriáscégek "mára az államéval vetekedő szuverenitását". Az európai, a magyar és a digitális szuverenitás témáiról rendezett kerekasztal-beszélgetés során Megadja Gábor, a Századvég vezető kutatója a többi között kifejtette, hogy a szuverenitással kapcsolatos a viták arról szólnak, hogy Magyarországon vagy Brüsszelben döntik el, hogy mi történjen az országban.

Románia és Ukrajna példáját említve azt is hangsúlyozta, hogy a szuverenitás nem elméleti, hanem húsbavágó kérdés, annak ellenzői "kíméletlenül mindent meg fognak tenni azért, hogy ők legyen az urak". Schaller-Baross Ernő, a Miniszterelnökség nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára egyebek mellett arról beszélt, hogy a szuverenitás tekintetében Magyarországon 2010 óta pozitív fordulat következett be, majd a Brexitről úgy vélekedett, hogy az "félelmetesen rámutat" az európai intézmények gyengeségére.

Dukász Magor digitális szakember a szuverenitás informatikai kérdésivel kapcsolatban Facebookra és a Google-re utalva közölte, hogy az óriáscégek nagyon jó piaci termékeket kínálnak, amelyek a magyar felhasználók körében is igen népszerűek. Ezek a termékek ugyanakkor új élethelyzeteket eredményeztek és monopol-közeli helyzetbe hozták gyártóikat – mondta. A jövőre térve a szuverenitás védelme szempontjából olyan piaci helyzet kialakítását sürgette, amelyben magyar informatikai szolgáltatások fel tudják venni a versenyt techóriások termékeivel.

(Kép: MTI/Soós Lajos)

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Szuverenitáról KDNS fidesz csicskaként beszélni, hát eleve érdekes... Majd ha az anyapártotok nem éppen az oroszokat csatornázza vissza majd arról beszélhet más, de nem te!
fahrenheit451
Hajbeültetés.
Aki magát is képes becsapni, az még kit?
SystemError
Szuverenitáról KDNS fidesz csicskaként beszélni, hát eleve érdekes... Majd ha az anyapártotok nem éppen az oroszokat csatornázza vissza majd arról beszélhet más, de nem te!
Clavigo
Ja,,,vazzzze...Még hajad is jobban nől a szuverenitástól.…Idióta.
justhpeter
Ha a kormányoldalnak csak erre a szellemi szintre futja...
kereső
Miről hablatyol ez a jó ember? Az orosz bankok, a török dzsihadista iskola, a türk tanács árnyékában?Az orosz most nem tankokkal jön- hanem álhirekkel, pénzügyi intézménynek álcázott kémközponttal, és pénzügyi függéssel. Milyen szuverenitásról mersz beszélni ,amikor is eladtátok az országot a paksi hitellel putyinnak, szőröstül-bőröstül.
RonaGyuri
b+ Hollik te nem bájos arcú, hanem agy-bajos vagy!!! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.