Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

A parlament 112 igen, 20 nem szavazattal és 37 tartózkodás mellett fogadta el a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint az ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt.

A nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék 2020. július 1-jétől összeolvad a társadalombiztosítási járulékba, amelynek mértéke megegyezik ennek a négy járuléknak az összegével, tehát 18,5 százalék.

Egyes biztosítotti kategóriákban új kötelezettség lesz az egységes tb-járulék megfizetése úgy, hogy ezzel ellátási jogosultság is jár. Azaz az őstermelők, illetve a megbízási jogviszonyban dolgozók a tb-járulék fizetésével szereznek munkaerőpiaci jogosultságot július 1-je után.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára november végi expozéjában arról is beszélt, a vállalkozóknak az új járulékot a minimálbér után kell megfizetni, míg jelenleg az egészségbiztosítási és a munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik az egyéni és társas vállalkozók.

Az új szabályozással járulékmentességet kap minden munkát vállaló nyugdíjas, jövedelmüket ezentúl csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli. Jelenleg csak a munkajogviszonyban állók kapnak járulékmentességet.

A törvény 7 710 forintban határozta meg júliustól az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét.

Újdonság, hogy ha az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezett nem teljesíti fizetési kötelezettségét és az ebből keletkező hátralék összege meghaladja a háromhavit, a TAJ-szám (társadalombiztosítási azonosító jel) érvénytelen lesz, az egészségügyi szolgáltatás térítésmentesen nem vehető igénybe, amíg a tartozást nem egyenlítik ki.

A Pénzügyminisztérium korábbi közlése szerint ez a szabály nem érinti a sürgősségi ellátást, a változás azokra vonatkozik, akik saját maguk fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A gyermekek után járó családi kedvezmény a jövőben a teljes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz.

Forrás: MTI

Címlapkép: Pixabay CCO

76 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Összefoglalom röviden: aki nem tud fizetni, az dögöljön meg, de hamar!...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Összefoglalom röviden: aki nem tud fizetni, az dögöljön meg, de hamar!...
Csizmás Kond
@Qqberci: Nem aki nem tud, hanem aki nem fizet...
cikicakk55
Tulajdon képen mi változott? Azt értem,hogy Július 1-től nem lesz külön nyugdíj járulék és tb járulék,hanem össze vonják. Azon felül én semmi változást nem látok.Akinek nem volt tb-je eddig is a sürgősségin ellátták.Az orvos is írt fel neki gyógyszert,csak nincs rá OEP kedvezmény,ami a járulék fizetőket is egyre jobban érinti,mivel az OEP egyre több gyógyszer támogatása alul kiszorul. A mély szegénységben élőkkel mi lesz? Akik tanyákon élnek,vagy egész kis falvakban és képtelenek munkahelyet találni? Munkanélküliség ugyan is van.A Keleti megyékben és főleg Borsod,Heves megyében erősen nagy a munkanélküliség. Én is azt vontam le ebből,hogy aki szegény és nem tud fizetni,az dögöljön meg,hisz csak teher az ország vállán. Mondjuk az egészségügy már alapból egy tragédia ebben az országban.
CsipkeRózsa
Az olvasztótégely már teljesen átláthatatlanná teszi a bejövő pénzeket.
Eladott Ország
És hova fut be ez az új egységes tb katyvasz? Mészáros Lőrinc Takarékpénztárába, ott lehet érdeklődni a részletekért ?!
A nyuggerek az új rejtett tartalék, csak Orbán még nem merte bejelenteni. Ezeknek az is siker, hogy 100 ezer gyereknek adnak ingyen enni. Eddig "sima" adóként ment már a tb és a nyugdíj-járulék, tehát nem volt kötelező a kormánynak arra fordítani, amire levonták. Most még nagyobb kezet kapnak, hogy ezt összevonják. Mikor is látjuk a megígért "egyéni nyugdíjszámlát"? "Minden dolgozó nyugdíjas járulékmentességet kap 2020-tól" De nem kap a nyugdíjasként ledolgozott évei után NYUGDÍJEMELÉST. mert az Orbán banda annak idején eltörölte. Pedig a legtöbb nyugdíjas nem képes élete végéig dolgozni, és akik nyuggerként dolgozni mennek, azok bizony a legtöbbje kisnyugdíjas rászoruló, akiknek ha már nem tud dolgozni, akkor minden fillér számít.
justhpeter
Szorosabb lesz az élet. De mondhatjuk úgy is, hogy kezd süllyedni a hajó és valakiket ki kell dobni a tenger közepén.
tudode
Az érdeklődöknek érdemes meghallgatni az alábbi videót
.
---- Orbán Viktor nem miniszterelnök
.
www.youtube.com/watch?v=k5ILmQY_DGk&t=10s
.
A jelentéktelennek tűnő elfűrészelt utcai harcs akkora franc, mint a Hímalája-, -föléje-, -melléje!!!
.
Hiszen eddig is adót fizetett a kaiKUS lakosság szinte mindenre, amelyet őfélesége úgy kezel, mintha a SAJÁTJA LENNE!!!
Málna
@cikicakk55: Az változott, hogy aki nem volt biztosítva, azt eddig ellátták, ezután viszont csak a sürgősségi beavatkozásokra jogosultak.
Akik tanyán élnek vagy kis falvakban, ahol nincs munka, azoknak meg eljött az idő, hogy felelősen gondoskodjanak magukról, ne a befizetőkön élősködjenek továbbra is.
justhpeter
Szorosabb lesz az élet. De mondhatjuk úgy is, hogy kezd süllyedni a hajó és valakiket ki kell dobni a tenger közepén.
Málna
@justhpeter: Több évtized volt a türelmi idő. Ennyi idejük volt megtanulni úszni.
vacsi
@Qqberci: Nem csak ez a gond, hanem az, hogy mi van akkor, ha valaki nem jut orvoshoz, holott pl. fertőző beteg?!
Pálinkás Pál
@Málna: Te valami ritka nagy köcsög vagy...remélem lámpavason fogsz lógni a többi fidiótával együtt...Vadbarom...akinek kajára sincs pénze,hála a csodás kormányodnak,az biztos kiköhögi a 7 ezer forintot...remélem ez a határon túli szavazó tahókra is vonatkozni fog legalább!!!
Málna
@Pálinkás Pál: Tessék elmenni dolgozni, és akkor lesz pénz kajára meg biztosításra is. Ez nem a kormányon múlik, hanem az egyes emberen.
És legközelebb kulturáltan szólj hozzám, ha beszélgetni akarsz velem.
Pálinkás Pál
@Málna: Cseppet sem akarok veled beszélgetni...mert olyan rengeteg munkahely van,főleg a tanyavilágban,ha már azt említetted!!! veletek nem érdemes dumálni,mert fújjátok amit a fhürer kiszellent a segge lyukán,önálló gondolat nálatok tilos!!!
jesz
@Málna: 16.11 /@Málna: 16.33/@Málna: 18.17: felbaszod rendesen az ember idegeit...te oly sötét vagy ergo tájékozatlan, és főleg rosszindulatú, hogy bátran lehetne pénzért mutogatni..

Nem fáj az élet?

(Lehet, hogy te egy jól fizetett provokátor vagy, akinek a beszólásaira adott válaszokat elemzik, és látják, hogy reagál a nép...)
Málna
@Pálinkás Pál: A fővárosban van munka. Lehet jönni. Aki ragaszkodik a tanyához, az meg teremtsen magának munkát, vagy tanuljon olyan szakmát, amit ott is tud végezni. Az mégsem állapot, hogy emberek százezrei a többieken élősködnek egész életükben, csak mert falun vagy tanyán élnek. (Saját gondolatok voltak.:-))
Málna
@jesz: Gondolom, a logikus érveléseim bosszantanak ennyire, mert nem tudsz rájuk ellenérvekkel reagálni...Én is szoktam így járni, tényleg bosszantó. Mondjuk én ilyenkor nem kezdek el kínomban személyeskedni.
Pálinkás Pál
@Málna: Igen ..van munka??? akkor biztos azért van a sok munkanélküli,bárhogy is kozmetikázzátok a statisztikát!!!
Málna
@Pálinkás Pál: A sok munkanélküli azért van, mert sokan nem akarnak dolgozni. Aki akar, az dolgozik.
Pálinkás Pál
@Málna: Nyomod a pártpropagandát ,látom...ugye..munkásszállások nincsenek...feljön az ember vidékről...felveszik a remek minimálbérrel...abból jó esetben ki tudja fizetni az albérletet...mert ugye enni nem kell!!! Teljesen felesleges veled polemizálni...tisztában vagy te az egyszerű ember fizetésével,amiből el kell tartania a családot,jobb esetben csak önmagát???
Eriksson
Közmondás
"Aki sír attól el kell venni, aki pedig dicsekszik annak adni kell!"
Midig arról beszélj amit szeretnél elérni, soha ne arról amit el szeretnél kerülni!
Nessy
@Málna: Természetesen azok is "gazdálkodjanak", akiktől elvették a bérelt földeket, és ezért likvidálniuk kellett az állatállományukat!
Ha meg 50 - 100 kilométerrel arrébb talál minimálbérért munkát, ha szerencséje van akad közlekedési lehetősége ( vonat, busz) 10 - 20 ezer forintért. Ha nincs szerencséje,oda költözhet, de pl. nagyobb városokban még egy kutyaólat sem tud a minimálbérért bérelni, nem megélni, és a családnak is segíteni! Munka lehetőség tekintetében ketté szakadt az ország! Sőt jövőre a közmunkára költhető összeget is csökkentik. Esetenként kéretik csendben éhen halni!
Málna
@Pálinkás Pál: Igen, tisztában vagyok vele, mivel magam is egyszerű ember vagyok és albérletben élek.
kereső
Külön Málnácska-Édeskének!- de mindenkinek. Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettséget még a Bajnai kormány terjesztette ki minden nagykorú, nem nyugdijas, nem tanuló állampolgárra. Amint lehetővé vált az egészségügyi szolgáltatók informatikai fejlesztése- egyre többen szembesültek azzal, hogy fizetniük kell az ellátásért, mert nincs biztositási jogviszonyuk. Tehát irány a NAV- rengetegen bejelentkeztek a rendszerbe-és fizették az évről-évre növekvő összegű járulékot. Tehát ezt nem az orbán kormány vezette be. A rendszerben van szociális elem- akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a minimál nyugdij 60 %-át, az kérhet igazolást az ö nkormányzattól, és ekkker az egészségbiztositó zöld jelzést ad a TAJ számnak. Gondolom ez ezután is megmarad, mintahogy az is, hogy a fizetési kötelezettség bárki által átvállalható.
A tv. módositás arra irányul, ha valaki bejelentkezik a rendszerbe-önként és dalolva- de nem fizet három hónapig, akkor kap piros lámpát a szolgáltatónál-azaz jelzi a rendszer, hogy nincs jogosultsága az ellátás igénybe vételére. Ez a recept kiváltásokra is igaz. Amint rendeződik a tartozás, a jogosultság feléled.
Ennél nagyobb összegeket halmoznak fel egyes munkáltatók, akik nem fizetik be munkavállalójuk után a levont járulékot.
Szóval a rendszer régóta működik- és ellátatlanul senki sem marad, mert szociális alapon lehet mentesitést kérni.Bár a küszöb nagyon alacsony- hogyan lehet megélni egy embernek/gyermeknek 22.600.-Ft/ból havonta?
Nem kioktatás- csak tájékozatlan , buta általánositás amit Málna csinál. Nem lát túl az orránál és Bpestnél.
lusta
A delikvens a boltban megeszik egy csokit. Ezért a zserrnyákok beviszik az előzetesbe. Na ott már jár az ingyenes orvosi ellátás.
csak úgy....
@Málna: "@Pálinkás Pál: Igen, tisztában vagyok vele, mivel magam is egyszerű ember vagyok és albérletben élek. " te ,valami arctalan fideszes reklám arc?- vagy csak sok vót a kokszi és örömödbe izélkodsz ?
Málna
@kereső: Azóta már én is utánaolvastam, de azért köszönöm a helyreigazítást. És külön köszönöm a kedvességedet!:-)
Málna
@csak úgy...: Egyszer úgy olvasnék már tőled egy értelmes mondatot. Csak egyszer...
Málna
@Nessy: Kifogásokat mindig könnyebb találni, mint megmozdulni. Csak akkor nem kell másra mutogatni a nyomor miatt.
Nessy
@Málna: Talán érdemes lenne néha nyitott szemmel, füllel, kistelepüléseken is járni, meghallgatni a problémáikat! Lehet, hogy hihetetlen, de nem mindenki lumpen, lusta. Sőt lehet mesélni, de úgy 50 felett normális állást találni még nehezebb! 50 felett leírják az embert sok helyen, mert úgy gondolják, már nem tud újat tanulni! Persze, összeköttetés, baráti kapcsolatok stb. esetében ilyen problémák nem merülhetnek föl. Vannak esetek, amikor nem kell diploma, iskolai végzettség, néha még szakértelem sem, elég a kapcsolat és a lojalitás.De ez nem új a Nap alatt! A "Rokonok" mindig aktuális!
Pálinkás Pál
@Málna: Most vagy hazudsz...vagy menj orvoshoz,ha ennek ellenére a fideszre szavaztál!!!
lusta
Apró kérdés. Az eü kassza most akkor fel lesz töltve,mert a most állampolgárságot kapó 1 millió külhoni magyar is befizeti ugye a 7700 forintot.?
Eladott Ország
Mert egy a jelszó: ERŐSÖDÜNK! Ráadásul emberséggel, gázkamrák nélkül kedves honfitársaim! Jelenleg kapnak a már nem rokkant, de dolgozni is képtelen honfitársaink 22.800.- Ft-ot havonta. Ha ezt még tovább gondoljuk, akkor villámgyorsan rájövünk, hogy az a rengeteg 22.800 forintocska havonta rengeteg pénzt jelent és annak legjobb helye a maffiakormány zsebében van, abból lehet majd urizálni, még legalább száz helyettes államtitkárt kinevezni, stb.
kereső
@Nessy: tegnap 18:58, a 31-350km-es buszbérlet ára 24.900.-Ft. Ki lehet számolni, hogy mennyibe kerül az 50-100 km-es.
Helyközi utazásra meg nincs nyugdijas bérlet- 65.éves koráig teljes áru bérletet vesz.(csak a helyi közlekedésben ismerszik a nyugdijas bérlet). És már Te is irtad, hogy vidéken ha valaki elvesziti a munkáját 50+ évesen, az nehezen talál vissza a munkaerő piacra, hiába van tapasztalat. Valahogy az mostanság nem "érdem". Nem tudom, hogy Málna mit látott eddig Magyarországból a saját kis komfortzónáján kivül, de engem jobban fel tud bosszantani ,mint a nagy vadász. Úgy általánosit, és kijelent ,és valami éteri magasságból szónokolja a hitvány fidess szöveget. Magasabb rendű lény lenne?
Oposit
Aki fizeti annak akkor innentől kezdve nem lesz fél éves várólista?
Mert fizetősen már másnap megcsinálnának bármilyen vizsgálatot, vagy beavatkozást. Akkor viszont én nem fizetnék TB-t ilyen esetben.
kereső
Az egységes tb. járulék- eddig is dézsmálta a kormány főleg a nyugdijkasszát- ne feledjük felosztó-kirovó rendszer van, azaz a befizetett járulékok fedezik a jelenleg fizetendő nyugdijakat- ezután meg még annyira sem lehet követni ,hogy mennyi az annyi ténylegesen. És ezt társadalombiztositási járuléknak nevezni, merő cinizmus. A magyar költségvetés eddig is átláthatatlan volt- úgy tologatták év közben a számokat egyik rubrikából a másikba, hogy már nem is lehetett követni- most ez még inkább igy lesz. Egyszóval nincs nyugdijkassza,nincs egészségbiztositási kassza, nincs munkanélküliek kasszája, van egy nagy massza- és ugye a zavarosban lehet a legjobban halászni. Hol van már selmcziCSAKszenátorasszony igérete az egyéni nyugdijszámláról, amire rákerül az időközben már eltüntett magánypt.ári befizetések összege is. Igéret -amt a fidess nem tart be- szerintem sohsem gondolták komolyan.
Málna
@Pálinkás Pál: Meglep, ugye, hogy valaki a saját nyomora miatt nem másra mutogat?
Málna
@kereső: Nem, nem vagyok magasabb rendű lény. Csak olyan ember vagyok, aki felelősséget vállal a tetteiért, nem másokat hibáztat a saját tehetetlensége miatt, nem a csodát várja, nem a kifogásokat keresi és nem a többieken élősködik. Szerencsére (még) mi vagyunk többségben, de ha egyszer ez megfordul, akkor végünk.
lusta
@Málna: Hát Önöknek biztos. Ellenben a magyar társadalom óriásit nyer vele.
Eladott Ország
@Málna: ma, 08:50, Van munka, csak 47 ezer forintból nem lehet megélni. A magyar bérek EU-s viszonylatban, már csak Bulgáriában rosszabbak, úgyhogy elmehetek a 3,14csába! Ez a 21. századi rabszolgatartó társadalom ami itt folyik, a qrva anyátokba! Felelni fogtok az ország kifosztása miatt!
Eladott Ország
@Málna: 08:59; A rendszerszinti csalással elért 49 %, az mióta többség te fidesz birka, agyhalott seggfej! Az pedig az egész ország tragédiája, hogy ebből kétharmados többség lett ennek a tróger bűnöző és politikai prostituált bandának! Nem felejtünk!
www.valasztas.hu/ogy2018
kereső
@Málna: Valószinűleg sosem tapasztaltad meg azt, hogy milyen "nyomorúságos"-nak lenni. Szerencsés ember. És akkor most még ellentmondtál a korrábiaknak. Mert ugy te, nem másokat hibáztatsz anyomorod miatt, felelősséget vállalsz a tetteidért. Nos, igaz ez a "szemérmes/szégyenlős" nyugdijasra, aki nem másra mutogat- csak éppen nem teregeti ki a nyomorúságát. És pontosan ő az , aki nem tehet a saját kis nyomorúságáról- és Te mégis őt hibáztatod. Meg azokat, akik szintén nem tehetnek arról- hogy az élet "nem jött be " nekik. Mert nem mindenki lumpen, nem issza el/bagózza el a jövedelmét, aki segitségre szorul. Megy most a reklám, hogy szüljön sok-sok fiatal nő. És a gyermekek mégsem akarnak megszületni- nem, mert a fiatalok egyre kevésbé látják biztositottnak, hogy mindazt meg tudják adni a gyemeküknek, amit szeretnének. Mert az "élet"- nem a mindennapi krumplis tésztából kellene, hogy álljon- hanem egészséges táplálkozásból, művelődésből, könyvek megvásárlásából, az évenkénti szabadságnak a tényleges pihenésből. Na ezekből jut egy két gyermekes családnak a legkevesebb, még akkor is, ha mindkét szülő dolgozik Magyarországon. Keress már rá a statisztikákban,hogy ma hogyan szóródnak az átlag keresetek ma az országban. Meg fogsz lepődni. Ja ,és ne az átlagot nézd- hanem abból számolj vissza -25%-ot, ami megfelel a tényleges medián jövedelemnek. Nézz körül jobban a környezetedben/tágabb!, és meg fogod látni mindazt amiről beszélünk. Az általánositás csak a probléma elfedéésére szolgál.
Jozefina
@Qqberci: és a magasabb jövedelműek (pl. Áder) kevesebbet fizessenek!!!??
lusta
@Jozefina: Igen. Ez ugyanaz, mint az egykulcsos szja. Hát nem érdekes? A nyugdíjplafon meg el lett törölve. A magas jövedelműek egyre kevesebbet tesznek a közösbe, de egyre többet vesznek ki. Az egybites 300 forintos budiforradalmár meg tapsikol hozzá.
kereső
@lusta: Az egész rendszer -nem csak a nyugdij, hanem a családi adókedvezmény is!- egy álhumánus,kimondottan a magasabb jövedelműeknek kedvező, igazságtalan rendszer.
vacsi
@Málna: Sajnos, abban tévedsz, hogy a sok munkanélküli nem akar dolgozni! Akar, de nem annyi pénzért, amiből nem tud megélni, nem tudja eltartani a családját, nem tudja fizetni a közlekedését a munkahelyre, nem tud albérletet fizetni, és nem tudja magát kiállítani a munkára, stb. A szocializmusban mindez meg volt oldva!
Málna
@kereső: Egyszer már megbeszéltük, de látom, nem nagyon megy a fejedbe: a családi adókedvezménnyel mindenki jól jár, nem csak azok, akik sokat keresnek.
Málna
@vacsi: Akkor ezek szerint munkanélküliként jobban élnek, mint ha dolgoznának?
Eriksson
@Málna: Igaza van @vacsi:-nak. "A szocializmusban mindez meg volt oldva." Kmk-ként mehettek a dutyiba, ahol teljes ellátást kaptak.
kereső
@Málna: Megbeszéltük- tényleg. Akkor sem értettem veled egyet, el is magyaráztam miért nem, nem fogom újra kezdeni veled. Kizárólag akkor, ha szakmai alapon vitázunk- nem laikusként.
Málna
@kereső: Ezek számok, tények, nem arról szól a dolog, hogy velem egyetértesz-e vagy sem.
kereső
@Málna: Ismételd meg kérlek, a számaidat és tényeidet- mondjuk én eddig eggyel sem találkoztam.Na hajrá!
Málna
@kereső: Használd a NAV kalkulátorát. Nem bonyolult.
kereső
@Málna: Menj a NAV kalkulátolával oda ,ahova gondolom. Tényeket kérek- nem kalkulációt. Jövedelmeket, és abból érvényesithető összegeket. Tényeket baba!!!
Málna
@kereső: Ott kapod meg a tényeket. Vagy jobban adsz az én szavamra?:-) Nem bánom. Konkrétan mire vagy kiváncsi?
vacsi
@Málna: Még a nagymamám mondogatta: nem az számít, hogy mennyit keres valaki, hanem az, hogy mennyit ad ki! Sajnos, aki dolgozik, annak megnőnek - méghozzá jócskán - a kiadásai. Rendesen kell ruházkodnia, étkeznie, a közlekedés is rengetegbe kerül, a bevásárlás jóval drágább, mert nincs idő utána járni, mit vegyen meg, mit főzzön. Ha a munkájához nem társul egy elfogadható munkabér, nagyon könnyen juthat olyan helyzetbe, hogy nem él meg, sem ő, sem a családja. Ha viszont van ideje (azaz munkanélküli), akkor művelheti otthon a kertjét, van ideje elvégezni azokat a munkákat, amire nem kell pénzt kiadnia, foglalkozhat a gyerekeivel, gondozhatja a szüleit, stb. Sokszor már azzal is jobban jár, ha csak nézi a plafont - és nem költekezik.
vacsi
@Eriksson: Viszont, ha kijöttek a dutyiból, a rendőr ment el velük valamelyik gyárba, ahova felvették dolgozni - tisztességes fizetésért!
Eriksson
@vacsi: A "tisztességes fizetés" relatív. Akkoriban is díjazták a tisztességes hozzáállást. Ha kapun belüli munkanélküli volt, nem számíthatott előrelépésre bérügyben.
kereső
@Málna:Tudod, ha butaság, a szűklátókörűség fájna, akkor Te egész nap orditva /jajgatva rohangálnál.Az egy kalkulátor- a való élet meg a tények. De ez Téged egy percig se zavarjon.
Málna
@kereső: Szóval a NAV kalkulátora hazudik? Értem.:-)
Tényleg ennyire fáj neked, hogy vannak a kormánynak jó dolgai, amiért nem lehet szidni őket? Ezzel értelmét veszti az életed?
vacsi
@Eriksson: Így igaz, de a lehetőséget meg kell adni mindenkinek, hogy bizonyíthasson!
Eriksson
@vacsi: Itt a bibi. A rendszerváltozással gyakorlatilag megszűnt az a jogi kitétel, hogy mindenkinek joga és kötelessége dolgozni, és a magáncégeket nem lehet törvényileg kötelezni, hogy boldog-boldogtalant alkalmazzanak. Jó állásokhoz viszont jó referenciák kellenek.
Nyírfa
@CsipkeRózsa: Abszolút! Mire az új kormány munkatársai kiszálaznak mindent, mire, hová költötték a befolyó utalásokat, megőszülnek. És igen, így sokkal könnyebb leemelni maguknak, amennyit éppen gondolnak.
A Taigetosz-intézkedés olyan elvetemült, amire az elmúlt 75 évben nem volt példa. Nem tudom, kimeríti-e a népirtás fogalmát, de közel járhat hozzá.
Nyírfa
Lemaradt az a gondolatom, hogy az egy kalapba került pénzzel lehet kártyázni. Most ide adok többet, most onnan csípek le.
Nem csak követhetetlenné válik, hanem, tervezhetetlenné is, aminek beláthatatlan következményei lesznek.
vacsi
@Eriksson: Akkor marad a munkanélküliség! És a munkanélkülieket is el kell tartani, hisz különben rémes dolgok történhetnek...
Eriksson
@vacsi: Én ugye sose voltam munkanélküli, most meg már nyugdíjas vagyok. Szóval nem is vagyok érintett ebben az ügyben magamilag.
Egy biztos, hogy a családom és rokonságom között akiket ismerek, egyetlen munkanélküli sincs.
verőce21
Azt hiszem, hogy a társadalomban egyre vágottabb státusz lesz a rabszolgaság. A rabszolgának fedél van a feje fölött, enni kap, ellátják, fűtenek rá, társadalombiztosítást fizetnek részére, stb.
A rabszolga státusz, egy megbecsült hely a társadalomban.
Sokszor sokkal jobb módjuk van, mint szabad, de nyomorgó embernek lenni. A társadalom e felé az állapot felé tolódik, csúszik el, anélkül, hogy nagyon sokan tudomást szereznének róla. Egy Kft.-nél, vagy egy magáncégnél dolgozók helyzete, ma sem sokban különbözik már ettől, innen szinte már csak egy lépés választja el őket, hogy ezentúl cselédlakásokban, rabszolgaszállókon lakjanak, ahol minden rezsit, ellátást, étkezést, stb. a munkaadójuk fog fizetni helyettük...és nem kell gondolkodniuk az élet nehéz dolgain...
A társadalmak ez irányba mozdulnak, illetve tolódnak el, ellensúlyozva a liberalizmus önpusztító továbbterjedését...
verőce21
@verőce21: ...vágyottabb státusz lesz...
verőce21
Az még kimaradt, hogy "első éjszaka jogával" a legtöbb uraság biztosította is a család, ill. gyermekáldás létrejöttét, nem kellett költséges kezelésekre járni a "meddőség" kezelésére, tehermentesítve ezzel az egészségügyi ellátás rendszerét...
CsipkeRózsa
@verőce21: 11:53

Ide kívánkozik:

PETŐFI SÁNDOR
1.
A KUTYÁK DALA

Süvölt a zivatar
A felhős ég alatt;
A tél iker fia,
Eső és hó szakad.

Mi gondunk rá? mienk
A konyha szöglete.
Kegyelmes jó urunk
Helyheztetett ide.

S gondunk ételre sincs.
Ha gazdánk jóllakék,
Marad még asztalán,
S mienk a maradék.

Az ostor, az igaz,
Hogy pattog némelykor,
És pattogása fáj,
No de: ebcsont beforr.

S harag multán urunk
Ismét magához int,
S mi nyaljuk boldogan
Kegyelmes lábait!

Pest, 1847. január

2.
A FARKASOK DALA

Süvölt a zivatar
A felhős ég alatt,
A tél iker fia,
Eső és hó szakad.

Kietlen pusztaság
Ez, amelyben lakunk;
Nincs egy bokor se', hol
Meghúzhatnók magunk.

Itt kívül a hideg,
Az éhség ott belül,
E kettős üldözőnk
Kinoz kegyetlenül;

S amott a harmadik:
A töltött fegyverek.
A fehér hóra le
Piros vérünk csepeg.

Fázunk és éhezünk
S átlőve oldalunk,
Részünk minden nyomor...
De szabadok vagyunk!

Pest, 1847. január
CsipkeRózsa
Az egységes tb járulék nem csak az idetartozó kifizetések történnek:

"Hogyha kevesebb az adó, mint az érvényesíthető adókedvezmény – például egy kétgyerekes család esetében nem éri el az évi 360 ezer forintot –, akkor a különbséget a járulékokból is érvényesíteni lehet. Először a nyugdíjbiztosításból vonják le a kedvezményt, majd, ha még mindig van érvényesíthető összeg, az egészségbiztosítási járulékból is le lehet vonni, anélkül, hogy ezáltal az adóalany nyugdíjalapja vagy a táppénzalapja sérülne."

szakszervezetek.hu/hirek/8760-tobb-valtozas-is-tortent-az-adokedvezmenyek-teruleten

Ez a törvény már 2017-től van életben.

Most már ezen kívül is akármit idesorolhatnak, ki tudja ellenőrizni, hova folyik még a nyugdíjra, egészségügyre befizetett járulékok. Persze, már eddig is sötétségben volt az egész.
vacsi
@Eriksson: Hát, mondjuk az én családomban sincs.
verőce21
Nyilvánvaló, azért kell egy helyre adó módjára befizetni, mert egyszerre akarják átutalni. Nem aprózzák el a nagymenők. Ezeket az összefüggéseket, tételeket, ma már csak pár mega-óriás-globál vagyonkezelő tudja úgyis megbízhatóan kezelni, viszontbiztosítani.

Még a Ferenctestvér-D. főpolgármestersége idején történt, Moszkvában...Amikor az éppen aktuális orosz fúrófejlízing, túlszámlázott állami többletköltségei visszajutottak a megbízóhoz. A bankárhoz és ahhoz a másik háromhoz...Az új arcokhoz, akikről azt sem lehetett tudni, hogy valójában kicsodák.Csak sejteni lehetett, hogy a fejenként kézbe kapott négymillió dollárt hová is viszik majd. És kinek?
De ezek akkor láttak először ennyi pénzt. Húsz évig nem vette be őket senki a buliba, most meg odatettek eléjük négy-négy millió dollárt, ott a moszkvai bank pincéjének páncéltermében. Ezért aztán meg akarták számolni. Egyesével. Hogy tényleg annyi bankjegy van-e mindegyik pénzkötegben. Ott állt előttük, mégsem hitték el. Mostmár ennyire kispályásokat termel Magyarország? - lehetett hinni...Hogy már lopni sem tud senki elegánsan, csak mohón, csöpögő nyállal?
Borzalom.
Öt órán át számolták nekik, banki pénzpörgető gépekkel a százdollárosokat, elhasználva három szerkezetet is, mert túlmelegedtek. Ilyen kisstílűséget még Moszkvában nem látott senki.

Úgyhogy finom jelzésként az orosz bankárok a végén benyújtották a számlát, óránként háromezer dollári bérleti költséget kértek, tizenötezret... amin ezek a suttyók összevesztek...
Azóta is legendás történet ez.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.