A Szombathelyi Törvényszék a Blikk kérdésére részletesen megválaszolta, hogyan kerülhetett szabadlábra az előző, erőszakos bűncselekmény miatt kapott büntetéséből a gyilkossá lett férfi.

Ezért szabadulhatott ki a börtönből a családírtó apa

H. Gábor korábban emberölés kísérlete miatt került börtönbe, ahonnan idén szeptemberben kedvezménnyel szabadult. Szombathelyen élő feleségét kalapáccsal úgy fejbe verte, hogy eltört a szerszám nyele. Tettéért 5 év szabadságvesztésre ítélték, de nem kellett letöltenie a teljes büntetését.

A férfi meggyilkolta az anya által hozzá láthatásra vitt gyerekeket. A ház egyik szobájában megtalálták egy 13 éves lány és egy 10 éves fiú holttestét, a másik helyiségben pedig a 35 éves apáét. A nyomokból nagyon hamar egyértelművé vált, hogy az apa volt az, aki a gyerekek ellen fordult, majd ő maga is eldobta az életét.A vérengzést csak a harmadik, 6 éves gyermek élte túl.

A szombathelyi törvényszék közölte, miképpen került szabadlábra az illető idő előtt, és hogy miért voltak nála a gyerekek. A bírósági tájékoztatást szó szerint közöljük:

„A Szombathelyi Törvényszék 2017. december 7-én kihirdetett ítéletével az előzetes letartóztatásban lévő vádlottat 1 rendbeli emberölés bűntettének kísérlete és 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 5 év fegyházbüntetésre ítélte. A bíróság az ügyész által, a vádlott saját gyermekei (egy fiú és egy lány) vonatkozásában előterjesztett szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti indítványát egyéb törvényes útra utasította, figyelemmel arra, hogy ezen indítvány érdemi elbírálása további hosszadalmas bizonyítást igényelne az ügyben felmerült adatokra tekintettel, amely jelentősen késleltetné az indítványnak a büntetőeljárásban való érdemi elbírálását.

A Győri Ítélőtábla – mint másodfokú bíróság – az ítéletet 2018. február 21-én helybenhagyta, osztotta a szülői felügyeleti jog megszüntetése tárgyában a törvényszék azon álláspontját, hogy az eljárás kereteit túlhaladó bizonyítást igényelne annak eldöntése, hogy a vádlott gyakorolhatja-e szülői jogait a vérszerinti gyerekei felett, mivel a sértett anya kifejezetten pozitívan nyilatkozott a terhelt szülői hozzáállásáról, tevékenységéről, a tanúk vallomásai is arra mutattak, hogy a vádlott gondoskodó, felelősségteljes szülő benyomását keltette.

A büntetőügyben megállapított tényállás lényege szerint a vádlott alkalomszerűen fogyasztott alkoholt (az igazságügyi szakértők szerint rendszeres alkoholfogyasztásra utaló orvosi és pszichiátriai jellemzők nem voltak megállapíthatók), 2014-től a vádlott és a sértett házassága megromlott, részben a sértett házasságon kívüli viszonyainak köszönhetően.

A konkrét cselekményt illetően a vádlottat felzaklatta, hogy a felesége mással is tart fenn kapcsolatot, ezért elhatározta, hogy megöli. 2016. május 9-én a vádlott egy kalapáccsal és egy papírvágó szikével bántalmazta a sértettet, amelynek következtében a sértett életveszélyes sérülést szenvedett.

Az alapügyben készült igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint a terhelt a cselekmény idején beszűkült tudatállapotban (tudatzavar) volt, amely a terhére rótt cselekmény társadalomra való veszélyességének felismerésében, a felismerésnek megfelelő cselekvésben, súlyos fokban korlátozta. Ugyanakkor újabb bűncselekmény elkövetését a szakértők nem valószínűsítették.

A feltételes szabadságra bocsátásra irányuló eljárásban a Szombathelyi Törvényszék pártfogói véleményt, rendőri jelentést szerzett be. A rendelkezésre álló adatok alapján 2019. szeptember 11-én meghozott végzésével (a tényleges kitöltés 2021. május 11.) pártfogó felügyelet elrendelése mellett feltételes szabadságra bocsátotta. A meghallgatások során tisztázódott, hogy a vádlott Győrben kívánja folytatni az életét, egy ottani munkahelyen tud elhelyezkedni. A sértett és a gyerekek az elítéltet fogvatartása alatt többször látogatták – szinte minden hónapban –, rendszeresen kapott tőlük csomagot is. Az ügyész a végzés ellen fellebbezéssel élt.

A másodfokú bíróság a 2019. szeptember 27-én meghozott határozatával a bv. bíró feltételes szabadságot engedélyező döntését helybenhagyta, kiemelve azt is, hogy az elítéltnek Szombathelyről Győrbe való költözésével csökken annak kockázata, hogy az elítélt volt családtagjai sérelmére ismételten bűncselekményt követne el. Ezt meghaladóan a büntetés-végrehajtási adatokból az volt megállapítható, hogy a fogvatartott a sértettel és gyermekeivel rendezte kapcsolatát, őt rendszeresen látogatták is.

A büntetés-végrehajtási bíró eljárását megelőzően a Szombathelyi Járásbíróság 2019. június 17-én felbontotta az elítélt és a sértett házasságát, a szülők megállapodtak abban, hogy a gyermekek felett a szülői felügyelettel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket közösen gyakorolják, valamint a gyermekek lakóhelye a felperesi édesanya lakóhelye lesz. A kapcsolattartás körében bírósági döntés nem született, tekintettel arra, hogy ekkor az elítélt bv. intézetben tartózkodott.

A bontóperrel párhuzamosan folyó, az ügyész által indított szülői felügyeleti jog megszüntetése érdekében indított perben a járásbíróság 2019. június 20-án hozott ítéletet, amelyben megszüntette az elítélt szülői felügyeleti jogát azzal, hogy jogosult a gyerekekkel való kapcsolattartásra. Ezt a döntést az ügyész tudomásul vette.

Ezen eljárásba az anya a fogvatartott apa mellett, az ő pernyertessége érdekében beavatkozott, és a kereset elutasítását kérte. A járásbírósági döntés alapját többek között egy igazságügyi pszichológus szakértői vélemény képezte, amely szerint nem merültek fel olyan pszichológiai szempontok, amelyek az alperesi apa (elítélt) szülői felügyeleti jogának megszüntetését indokolná. A szakvélemény szerint:

Az alperes érzelmileg kötődik a gyermekeihez, a gyermekek életében születésüktől aktívan részt vett. Kötődése őszinteségét illetően kétségek nem mutatkoztak. Az apa személyiségében jelenleg olyan kóros vonások, amelyek a szülői szerepben való helytállásra őt alkalmatlanná tennék, nem mutatkoznak. Jövőképe pozitív, optimista. Szülői felelősségét hangsúlyozza. Alperes feltehetően szabadulása után mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy gyermekeit kárpótolja és szeretettel foglalkozik velük. A szülők és a gyermekek valamennyien arra vágynak, hogy működőképes kapcsolattartás legyen az apa és a gyermekek között.

A bíróság a perben több tanút is meghallgatott, akik egybehangzóan nyilatkoztak arról, hogy a fogvatartott nagyon jó apa, a gyermekek szorosan kötődtek hozzá. Ugyanilyen tartalmú volt a gyermekekkel kapcsolatban készült pedagógiai jellemzés is.

Ezt követően a szülők együtt rendezhették, szabályozhatták a közös gyermekeikkel való kapcsolattartás tartalmát. ”

Forrás: Blikk

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Mert a fidesz szerint az igazi család, apából anyából és gyerekekből áll, akkor is ha az apa bántalmazó.Szerintem, itt rendszerhiba volt bőven. Hogy szabadulhat valaki, jó magaviselettel, majd rá egy hétre gyilkolhat? Hogy kapott az anyát bántalmazó apa felügyelet nélküli láthatási jogot? Megfelelő a jogszabályi és intézményi környezet, ahhoz, hogy az ilyen esetek ne történhessenek meg? Csak, hogy egy párat említsek. De az is lehet, hogy kedvezőbb elbírálást kapott mert belépett a fidesz bandába.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@division: Miért nem változtatják meg azt a jogszabályt, hogy jó magaviselet eredményeként előbb kiengedik. Ezt a férget is 2 évvel előbb kiengedték. Jogszabályt egy nap alatt tudtak változtatni a liba 22 éves miatt hogy államtitkár helyettes lehessen. Ezt miért nem tudják? Ezért mégis ki a fene lenne a hibás? A gyámügyre ki felügyel? Hogy lehet, hogy egy apa megteheti, hogy 8 hónapja rács mögé zárja az ikerkislányait? Ezeket miért nem lehet megérteni hogy rendszerhiba van? Ja vagy hogy csak akkor mennek ki egy bántalmazotthoz ha vér folyik? Láthatjuk rosszul működnek a dolgok akkor változtassanak. Te nem így gondolod??
division
@Horizont: De, én is így gondolom, változtatni kellene a jogszabályokon, csak ahogyan én változtatnék az ellentmondana az Uniós jogszabályoknak is, ha érted mire gondolok.
Horizont
@division: azért van sok helyi jogszabály is nem mind uniós :(
division
@Horizont: Pl. a halálbüntetés helyi vagy uniós? Ne válaszolj, költői kérdés volt:-)
Horizont
@division: Én halálbüntetés párti lennék akkor ha biztosan tudnám hogy nem olyan a rendszer, hogy kivégeznének ártatlant is. De sajnos olyan.
division
@Horizont: Igen, ez a legnagyobb probléma ezzel, volt már rá példa hogy ártatlanokat is kivégeztek. Ellenben azt gondolom, ha a bizonyítékok elégségesek, egyértelmű az elkövető kiléte, akkor lehessen alkalmazni. Kozma gyilkosa sem ronthatná már itt többet a levegőt, ahogyan Szögi Lajos gyilkosai is egyértelmű hogy kik voltak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2021. January 20., 06:30
Szerdán beköszönt a felmelegedés
Szórakozás - 2021. January 19., 21:17
Miley Cyrus mostantól csak nőkkel randizik