Matolcsy György szerint 2030-ig, a következő bő évtizedben céljaink világosak: a legjobb 5 ország közé kerülni Európában fejlettségben és életminőségben egyaránt, megközelíteni Ausztriát és elérni uniós átlagokat.

Matolcsy szerint Magyarország bekerülhet Európa 5 legfejlettebb országa közé
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu-n hétfőn megjelent írásában összegezte a magyar gazdaság és társadalom elmúlt évtizedeinek értékelését, és az elkövetkező évtized kilátásait.

"Miért is ne hinnénk Advent idején, hogy a magyar nemzet felől nézve a világot, süllyed a rossz és jön fel a jó" – tette fel a kérdést írása elején. "Mi magyarok úgy döntöttünk, hogy századunkban végre a történelem napos és nyertes partjára úszunk át, felelve egyben Nagy László nagy kérdésére: igen, mi visszük át a szerelmet a túlsó partra"

- tette hozzá.

A cél elérésének eszközeit, amelyek egy részét már alkalmazzák, 10 pontban foglalta össze. A felsorolás élén a teljes versenyképességi fordulat áll. Ezt követik a világszínvonalú oktatás és egészségügy, illetve közlekedési infrastruktúra.

Ide sorolta még a teljes újra iparosítást (4.0 és 5.0) és a 2.0 jegybanki innovációkra épülő pénzforradalmat. Ugyancsak szerepel a szükséges eszközök között a sikeres népesedési fordulat (legalább 110 ezer újszülött évente), akárcsak Budapest és a többi nagyváros egységes hálózattá, valamint a Kárpát-medencei gazdasági tér egységes megavárossá fejlesztése.

A felsorolás utolsó két pontja: a Visegrádi csoport észak-déli összekötése, a fejlődés felgyorsítása egy 60-70 milliós európai régió felé, illetve a zöld és fenntarthatósági fordulat az élet minden területén.

A jegybankelnök megjegyzi: "2010-ben a jövőt meghatározó valamennyi területen jól indultunk. Nem úgy, mint az elmúlt két újraindításnál: 1990-ben és 2004-ben".

"Antall József, az első szabadon választott magyar miniszterelnök óriási történelmi tettet vitt végbe: átvitt bennünket a szabadság, függetlenség, demokrácia, piacgazdaság és a Nyugat partjaira. De a gazdaság terén sok volt a sokk"

- írta Matolcsy György, aki szerint a 2004-es uniós csatlakozás is félresikerült és kudarcot vallott a jövőt meghatározó legfontosabb területeken.

A rossz kormányzás 2004 után hatalmas adóssággal terhelte meg a jövőt, hosszú évekig ikerdeficitet vállalva felborította a pénzügyi egyensúlyokat és fenntarthatatlan növekedési szerkezetet épített ki – jelentette ki a jegybank elnöke.

Ezzel szemben a 2010-es újrakezdés és az első évtized már jól sikerült – szögezte le Matolcsy György.

Az elért eredmények, között sorolta fel a gyors és eredményes válságkezelést, azt, hogy a munkaerőpiaci fordulatok megerősítették a társadalmat. A családok felé fordult a politika, amely hatékonyan épített az adózás forradalmára.

Említette még az állami és önkormányzati pénzügyek rendbetételét, a devizahiteles csapda feloldását és a jegybanki pénzforradalom (1.0) elindítását, akárcsak azt, hogy újból vonzóvá tették Magyarországot a külvilág felé (FDI, turizmus, gazdasági eredmények elismerése). Az eredmények felsorolását azzal zárta, hogy a növekedési fordulat beindította a gazdasági felzárkózást, miközben a kormányzás beállította, sőt őrzi az "egyensúly és növekedés" siker-képletét.

"Advent után jön a Karácsony áldott ünnepe, fogadjuk hát meg egy régi bölcs jótanácsát: tégy a tűzre régi farönköt. Igyál régi bort. Olvass régi könyveket. Tartsd meg a régi barátságokat"

- írta gondolatainak zárásaként a jegybank elnöke X. "Bölcs" Alfonz spanyol királyt idézve.

(MTI)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Anyád nem elég ideig csapdosott a falhoz te idióta!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Ez közveszélyes őrült!

Már 2012-ben lázálmai voltak, akkor volt képes ezt nyilatkozni a CNN-nek:

"Matolcsy bejelentette a CNN-n : Tündérország lesz Magyarország 2013-ban' "
"Matolcsy tündérmesét mondott a CNN-n' A magyar gazdaság lesz a legjobb jövőre.Óriási gazdasági fejlődés lesz Magyarországon.Ez egy csoda lesz."
hireknaploja.blogspot.com/2012/06/matolcsy-bejelentette-cnn-n.html
SystemError
Anyád nem elég ideig csapdosott a falhoz te idióta!
RonaGyuri
30-ig kizárt 50-re van remény, de akkor még ma takarodjatok! =))
advocat
Zsótinál megjegyzeztem, hoyg bezárt az OPNI! Lenne mégegy bentklakó. Matolcsy!!!
Peller Anikó
Sajnos ez a lódítás így nem igaz, mert Magyarország máris Európa 5 legfejlettebb országa között van, beszorulva.

Na lyó, mellett.

De mit várhatunk Európa legfejreejtetteb kan szagértőjétől aki csal.
Cicamama55
Akkor nem a legszegényebb országok dobogós helyén állnánk!
Borsodi
Valóban miután a három legszegényebb országa között vagyunk.Hogy lehetünk az öt legfejlettebb között? Ha ébren vagy ne álmodj!
lampa laz
Biztos benyakalta az összes karácsonyi puncsot. Bár ennek mindegy is mert született hülye.
staro2
Magyarország a korlátlan lehetőségek hazája.
Nálunk egy futóbolondból a Nemzeti Bank elnöke lehet.
Nessy
Látszik, hogy a téli kaják nehezebbek a nyáraiknál. Meg kell egy kis melegítő ital is! Hazánk nagyjai egyre vadabbakat "álmodnak"! Mi lesz szilveszter éjszaka?? Akkor már Kína és az USA is tőlük kér tanácsot, meg támogatást!
creativehun
Gyuri! Menj el végre szemészhez...mert már megint fordítva látsz a kusza szemeiddel. Nem az első ötben...hanem az utolsó ötben.és nem leszünk..hanem vagyunk!
justhpeter
Ezt a kretént is ideje volna eltakarítani az elmeháborodott gazdaállatával együtt.
ómió
Természetesen csak újabb "Böszme-évadok" nélkül!
Sámannus
Má bocsika má mi olyan fejlettek vagyunk, hogy tíz éve hátramenetben kell fejlődni, hogy le ne hagyjuk magunkat.
Ez a faszi részeg, és bekábózott, vagy sok csattanó maszlagot evett a menzán. Lehet, hogy nem is él emberek között, vagy a magyar vidéket nem ismeri. Csak és kizárólag ahhoz ért, hogyan kotorásszon a mások zsebében. Igaz nagyon sokat kell még rombolnia, hogy felhagyhasson az idióta dumával

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.