Az emberi erőforrások minisztere egy rendelet szerint akár hasraütésszerűen is dönthetne ezentúl a függetlenek támogatásáról, miután a törvény végrehajtási rendeletéből a múlt év utolsó előtti napján törölték a kérelmeket elbíráló szakmai kuratóriumot.

Kásler miniszter kontroll nélkül dönthet a színházi vezetők sorsáról

Március elsejéig kell megállapodniuk az önkormányzatoknak arról az állammal, hogy az önkormányzati fenntartású színházak közös – állami és önkormányzati – működtetésben folytatják-e tovább, vagy tisztán önkormányzati, esetleg állami fenntartásúak lesznek-e – derül ki a Magyar Közlöny egyik legutóbbi számából, ami december 30-án késő este jelent meg. Az önkormányzati fenntartású színházak vezetőiről továbbra is az önkormányzatok dönthetnek majd, ám a közös fenntartású teátrumok igazgatói kinevezéseit a két fél közötti megállapodásnak kell majd megelőznie. Fontos információ: se vidéken, se Budapesten nincs ténylegesen csak önkormányzat által fenntartott színház, a fővárosi teátrumok költségvetésében pedig igen jelentős az állami támogatás aránya. A rendelet a karácsony előtt sebtében elfogadott kulturális salátatörvényhez kapcsolódik. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a törvény elfogadásának másnapján úgy nyilatkozott, nem kizárt, hogy lesz olyan színház, amely teljesen fővárosi fenntartásba kerül majd.

Egy másik kormányrendelet az előadó-művészeti szervezetek támogatásának részletes szabályait módosította, a végrehajtási rendeletből kihagyva azt, hogy a független társulatok programtámogatása mellett a működési támogatásukról is egy szakmai kuratórium javaslatát figyelembe véve kell döntenie az emberi erőforrások miniszterének. E rendelet kisebb pánikot is keltett: a kulturális salátatörvény egy korábbi, december 3-i keltezésű változata ugyanis egyenesen az előadó-művészeti törvényből törölte volna a független társulatok működési támogatását, azaz gyakorlatilag megszűnésre ítélt volna számos társulatot. (A függetlenek kivéreztetéséről néhány nappal később letett az Orbán-kormány: feltehetően a tiltakozások és a jobboldali kötődésű színházigazgatók, többek között Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetőjének a nyomására.) E rendelet esetében azonban nem a független előadóművészet felszámolásáról van szó: az előadó-művészeti törvény ugyanis garantálja, hogy a függetlenek pályázati úton működési és programtámogatást kapjanak. A rendelet viszont elvben most lehetővé teszi, hogy Kásler Miklós akár hasraütésszerűen is dönthessen a függetlenek pénzéről.

Az efölötti aggodalmakat erősíti az az ámokfutás, amit a taopótló támogatásokról döntő Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) rendezett az elmúlt hetekben. A Kásler Miklós tárcája alá tartozó szervezet az év utolsó napjaiban – előadó-művészeti többlettámogatás címen, a saját szabályait teljesen semmibe véve – félmilliárd forintot adott Rákosmente önkormányzatának (amelyet egészen „véletlenül” egy fideszes polgármester, Horváth Tamás vezet), 415 milliót pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumnak –, de kapott korábban kulturális taópótlást tűzoltóegyesület, megyei és városi önkormányzat, hírlapüzlet, személyi edző, fideszes képviselő, népfőiskola, hitközség és tehetségkutató műsor is. Néhány napja viszont a független Átrium Színházat arról tájékoztatták: forráshiány miatt nem tudták támogatni a pályázatát. A Népszava számítása szerint ugyanakkor mintegy másfél milliárd forint ragadhatott bent a rendszerben: 2018 decemberében ugyanis 37,4 milliárd forint taopótló támogatásról döntött a kormány, ugyanakkor az EMET eddig mintegy 36 milliárd forintot osztott szét, beleszámolva 2019 utolsó napjainak szerencséseinek egymilliárdját is.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Forrás: Népszava

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@ómió: Ami azt illeti, ma nem "zárnak be" kórházat, megvárják míg magától csődbe megy, vagy összedől. Hány éve is áll borzalmas állapotban a Kútvölgyi? Visszanyitottak szárnyvonalat? Pedig Fónagy NERtárs megígérte. Ahogy három nap alatt hoznak és szavaznak meg új törvényeket, törölnek el régieket, tíz év alatt talán lehetne normálisan működtetni a dolgokat, különösen az uniós milliárdokból!
Igaz, nem voltunk stadion nagyhatalom, nem szakadt ketté az ország, és nem sikerült az országot a sor végére kormányozni.
Bolsevik = többség! Ma is ez a hivatkozási alap mindenre! A többség dönt a parlamentben!
ómió
@Nessy:És hány is dőlt össze? Hány is ment csődbe? Hazudj már egy sommásat! Vagy eddig az adósságaikat a bolsevik "segélyegylet" fizette ki évről-évre? Fónagy is úgy "ígért" meg bármit, hogy ráhazudjátok! Államcsőd veszélyével a fejünk fölött "ígérni" ti bolsevikok szoktatok! A bolsevik, az egy elnevezés. Egy hazug elnevezés, mert többség sosem voltatok, csak ott ezt hazudtátok magatokra. A bolsevik az egy gyilkos eszme, világszerte 100 millió áldozattal, amit máig is "ápoltok", miközben igyekeztek másra hazudni!
Pálinkafőző Rézüst
@Shikari: te csak kenegesd magad... :))) csak jót akarok... :)
Nessy
@ómió: kedvesem! Ismeretlenül ne minősíts senkit! Mondjuk a GPD-hez viszonyított csökkenő % az tény, pl. az egészségügyi és oktatási, szociális kiadásoknál, de amiatt ne legyen álmatlan éjszakád. Azért pártonkívüliként valóban "többség" voltam, vagyok. Miután nem írtam, hogy "hazudtok", ha megkérhetlek, te se minősíts , se engem, se mást , akivel nem értesz egyet!
Pálinkafőző Rézüst
@Shikari: én jobboldali valék...te neobolsi...ennyi...
ómió
@Nessy: Szóval, a "minősítést" fenntartjátok magatoknak, "kedvesem". Mint anno Buci Gyuri efftársatok a sortűzet. Azóta is csak Böszmefi gyakorolta! A "pártonkívülieknek" meg sine qua non ismertetőjegye, hogy a bolsevik mantrát visszhangozzák! Ugye? Csak legyen, aki elhiggye! Ha meg a bolsevik mantra hazugság, arról akkor is kusika, ugye? Tekerd már előre az órádat! Legalább a mába!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.