A Soros-hálózat pénzszerző akciójának nevezte szombati sajtótájékoztatóján a térség fideszes országgyűlési képviselője a gyöngyöspatai iskola szegregációs ügyét, amelyben – a Kúria tavaly december 2-i, jogerős döntése értelmében – a helyi önkormányzatnak és a tankerületnek mintegy 100 millió forintot kell kifizetnie az érintett családoknak.

Horváth László hangsúlyozta: az önkormányzatnak, mint korábbi intézményfenntartónak több mint 80 millió, míg a jelenlegi fenntartónak, a tankerületnek közel 20 millió forintot kell előteremtenie. Ez az összeg a helyhatóság saját éves bevételeinek duplája, mely a települést drámai módon érinti – mutatott rá a kormánypárti politikus.

Úgy értékelt:

"a bírósági ítélet jogszerűsége nem vitatható ugyan, ám sokak igazságérzetével ellentétes, túlzó és zöld utat adott a Soros-hálózat pénzszerző akciójának".

Ráadásul egy egész települést büntet, csődközeli helyzetbe hozva azt, így nem békét, megnyugvást hoz, hanem rombol: békétlenséget és feszültséget szül – mondta Horváth László, megjegyezve: a döntés "olyan szelet vet el, mely országszerte beláthatatlan viharokat kavarhat más közösségekben is".

Százmillió forint kártérítést kell fizetni a gyöngyöspatai iskolai szegregáció miatt, ez bedöntheti a települést

Közölte: a határozatot végre kell hajtani, mert az annak felfüggesztését kérelmező alperesi beadványt a Kúria indoklás nélkül elutasította.

Január 17-ig folyósítani kell azt a 100 millió forintot, melyet a bíróság kárpótlásul ítélt meg a szegregációs ügyben érintett 62 cigány tanuló családjának.

A képviselő a helyzet megoldása érdekében a kormány segítségét kérte – jelezte.

Az ügy előzményeiről szólva emlékeztetett: az elkülönített oktatás több éven át jellemezte a helyi iskola pedagógiai gyakorlatát

"egy rendkívül feszült, az intézmény mindennapi életét durva erőszakkal megfertőző" időszakban.

A tantestület ebben a kényszerhelyzetben rossz választ adott, ám akkor ez tűnt a helyzet kezelésére egyedül alkalmas megoldásnak; a 2011-2012-es tanévben lezajlott fenntartóváltást követően a diákok elkülönítése fokozatosan megszűnt – mondta el.

Horváth László szerint a történtek után egy előre megtervezett, szervezett akció vezetett az ügyben indított perhez, melyet nem az érintett közel negyven család, hanem az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kezdeményezett. A Soros-hálózat által támogatott szervezet biztosította a hosszas jogi procedúrához szükséges feltételeket, így a jogi képviseletet is, azzal a nem titkolt céllal, hogy elérjék "a szegregáció beárazását" – fogalmazott a politikus.

Szólt arról is, hogy a települést békés, kiegyensúlyozott fejlődés jellemzi, ám "vannak olyan külső érdekcsoportok", melyek időről időre megpróbálnak polgárháborús övezetet, csatateret kreálni Gyöngyöspatából.

A képviselő szerint érkeztek már a községbe 2011-ben is "igazságosztók" bakancsban, bomber dzsekiben, gárdamellényben, jogvédőként, aktivistaként. "A beavatkozás vége háború lett", mely a rendőrségnek és végső soron a magyar adófizetőknek több százmillió forintjába került. Akik ezt okozták, hamarosan távoztak, a romokat hátrahagyva – fogalmazott kijelentve: Gyöngyöspatának nincs szüksége igazságosztókra, a község békét kér.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ez akkor lenne büntetés, ha a valódi bűnösökkel fizettetnék ki. Így ez is csak az adóinkból lesz fizrtve. A fideszesek pedig röhögnek az egészen.
Fizessen az, aki a szegregációs döntéseket hozta, DE SAJÁT zsebből.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@Macskaszem: De, nyugodtan. Vállalom.
Pálinkás Pál
@Macskaszem: Mi bajod a szegregációval???Az egyetlen járható út a nyugodt élethez!!! Ha nem hiszed,talán beszélgess olyanokkal akik cigófertőzött területen élnek!!!
kissé felnőttem
sokan megtollasodtatok aztán sorost kiáltotok? A falu vezető ha a bérét jog szerint kapja feleljen is jog szerint az alkalmazottak viselt jogtalan vagy jogszerű dolgaiért .Ez meg ugye nem máma kezdődött : 100 millióért menj a viktorhoz vagy vállalj munkát orbán féle kőbányában nagykalapáccsl
vagy kalapozd össze az elvtársaidtól ne a szegénységen mássz felfelé mert ez trógerság ám
a XXI. században.Pártállástol függetlennek kéne lenni.
lusta
Az állam által felügyelt tankerületnek kell kifizetni, nem az önkormányzatnak. Nálunk, ellentétben más országokkal, mindig az állam fizet. Az elcsalt uniós pénzeket sem a csaló fizeti vissza, hanem az állam. Az államnak persze nincs pénze, az állam azadófizetők pénzét kezeli. Nagyon, de nagyon rosszul, hogy finomkodjak is néha.
Sámannus
@lusta: Most volt az ismétlése a Mária Terézia filmnek Az ő uralkodása idején rombolták le a magyar várakat és a magyar nemesek segítségével fosztották ki az országot. Az a pompa a bécsi udvarban a behódoló nemeseknek köszönhető. Ma ugyanez zajlik a behódoló pártok segítségével nyíltan rabolják ki az országot.Hatalmas vagyonokat visznek ki az országból. A pohos szerint ez "kifektetés" igen csak az országot fektetik ki, a mocskos gazember hazaárulók.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.