A törvényhozást arra szeretnék rávenni, hogy hozza létre az Idősek Jogainak Biztosa intézményét.

Népszavazást kezdeményeznek a nyugdíjrendszer reformja kapcsán, az Országos Nyugdíjas Parlament kezdeményezte az eljárást. A lehetséges kérdéseket már be is nyújtották a Nemzeti Választási Bizottsághoz hitelesítésre.

A benyújtott négy kérdés az időskori létbiztonság növelése, a nyugdíjasok kiszolgáltatottságának csökkentése és a társadalmi megbecsülésük biztosítása érdekében fogalmazódott meg.

Figyelem: szavazhatunk a nyugdíjról!

Az Országgyűlést arra szeretnék rávenni, hogy hozza létre az Idősek Jogainak Biztosa intézményét, bővítse ki a kiegészítő szolgálati idő beszámíthatóságának lehetőségét, vegye figyelembe az év eleji nyugdíjemelés nagyságának meghatározásakor a tervezett bérnövekedés mértékét is, csökkentse a nemek, a lakóhelyek, valamint a nyugdíjba vonulás időpontja miatt meglévő, indokolatlan nyugellátások közötti különbségeket.

A hitelesítésre benyújtott kérdések

1. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés – az idős emberek jogainak egységes szemléletű, átfogó, teljeskörű és hatékonyabb védelme érdekében – létrehozza az Idősek Jogainak Biztosa intézményét?

2. Akarja-e Ön, hogy a Társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 43/A. § (1) bekezdését az Országgyűlés úgy módosítsa, hogy az öregségi nyugdíj összegének megállapításánál az egészségügyi dolgozók mellett, valamennyi munkavállalónál kiegészítő szolgálati időként vegyék figyelembe a heti negyven órát meghaladó, önként vállalt többlet munkavégzést?

3. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa az év elején esedékes nyugdíjemelés szabályait, hogy – a jelen kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazást követő évtől – az emelés megállapításának mértékénél egyenlő arányban vegyék figyelembe a költségvetési törvényben előre jelzett fogyasztói árindex és a bruttó bér- és keresettömeg nagyságár?

4. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa az év elején esedékes nyugdíjemelés szabályait, hogy csökkenjenek: a nemek, a lakóhely, valamint a nyugdíjba vonulás időpontja szerint is meglévő öregségi nyugellátások közötti különbségek, így a jelen kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazást követő három évben az öregségi nyugdíjemelés valamennyi jogosult részére azonos összegű legyen?

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(infostart.hu)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Ezt a népszavazást úgysem hagyja jóvá az Országgyűlés, fogadni mernék rá!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@RonaGyuri: A Parlament ehhez még odaszagolni se fog.
Lepényleső
Akkor lesz itt Kánaán ha a képviselők tiszteletdíjáról lehet majd szavazni,
addig az egész csak pofátlan ugyan,de számukra nem is olyan kicsi stikli?
Nessy
Költségvetést érintő kérdésről nem lehet nép szavazni! Jól kitalálta ezt a fidesz!
kereső
@Nessy: Tedd hozzá, hogy ez csak a fidess érában igaz. A szociális népszavazást is elengedte az AB- ezzel az érvvel.
Nessy
@kereső: Ezen okulva nincs nép szavazás kis hazánkba, kivéve ha O.V. úgy akarja! Csak konzultáció a "néppel"! Előregyártott eredménnyel!
bence
A fidesz többségű parlament ennél a szavazásnál fog kivonulni !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.