Sírva mondott a mazsihisz.hu szerint megrendítő beszédet Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester abban a Maros utcai rendelőintézetben, ahol a nyilasok a hirhedt tömeggyilkos Kun Páter vezetésével 84 embert öltek meg 1945. január 12-én.

A városmajori öldökléssorozat során két nappal később a közeli Bíró Dániel kórházban 150 embert végeztek ki, majd újabb hárommal később az Alma utcai zsidó szeretetotthonban 94 védtelen öreget lőttek halomra.

Pokorni Zoltán kifejezetten személyes beszédet mondott a Maros utcai megemlékezésen, mivel nagyapja, az akkor 38 éves Pokorni József 8 gyermekes villanyszerelő az öldöklés egyik irányítója volt, és akit a családi visszaemlékezések melegszívű, templomba járó, barátságos embernek írtak le.

A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt

– mondta többet között a fideszes politikus.

A mostani megemlékezést a rendelőnek abban az alagsori helyiségében tartották, ahol a nyilasok összeterelték a 84 embert, hogy utána kihajtsák őket az udvarrra, agyonlőjék, majd elássák őket.

Nem ez az a hely, ahol gondolkodnom kell, hogyan válik valaki gyilkossá, és nem dolgom mentegetni a nagyapámat, vagy mentséget keresni

– mondta Pokorni Zoltán. “Inkább azt gondolom a holokauszt magyarországi történetével kapcsolatban, hogy a német megszállás nem mentség, maximum magyarázkodás. Magyarok voltak az áldozatok, és a gyilkosok túlnyomó része szintén magyar volt.”

A polgármester szerint fontos, hogy

Az áldozatoknak ne csupán a zsidó voltukat lássuk, hanem teljes valójukat. És a gyilkosokban se csak a gyilkost lássuk, hanem azt, hogy hogyan válik valaki azzá. Amiért én itt vagyok, az az, hogy kimondjam: egyek vagyunk a fájdalomban.

(mazsihisz.hu)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Elég szép családfa? Állítólag nyilas a nagyapa,az apa meg állítólag kommunista besúgó,
gyerek talán kilóg ebből a gyönyörű sormintából?
kereső
@Lepényleső: Nem lóg ki. Ő meg fidesses- mostanra a fidess egyesiti magában mindkét szélsőséget.
CsipkeRózsa
Szerintem Pokorni Zoltán egy kicsit a fidesz belső ellenzéke, ő időnként kritizálja Orbán politikáját, nem hazudik, nem lop, nem néz hülyének egy egész országot, pedig ezek a utálatos tulajdonságok általában jellemzők a fideszesekre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.