Az EU-bírósági főtanácsnok közölte: uniós jogot sért a civil szervezetek külföldi támogatását érintő magyar jogszabály.

A civil szervezetek külföldi támogatását érintő magyar jogszabály a tőke szabad mozgása korlátozásának minősül, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának több rendelkezését is sérti, ezért nem egyeztethető össze az uniós joggal – ismertette az európai uniós bíróság elé került ügyek előzetes megvizsgálásával megbízott főtanácsnok indítványát a luxembourgi székhelyű uniós bíróság kedden.

Az ügy előzménye, hogy Magyarország 2017-ben a külföldi szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt fogadott el, amelynek nyomán az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az uniós bírságon.

Campos Sánchez-Bordona spanyol főtanácsnok indítványában úgy vélekedett, hogy az említett feltételek a tőke szabad mozgása korlátozásának minősülnek, az adatok megkövetelt közzététele pedig beavatkozásnak minősül a magánélet és a személyes adatok védelmére vonatkozó, valamint az egyesülési szabadsághoz való jogba, amelyeket az Európai Unió Alapjogi Chartája biztosít.

A főtanácsnoki indítvány nem köti a bíróságot, a testület csak most kezdi meg az ügy tárgyalását.

A civiltörvényt 2017 júniusában fogadta el az Országgyűlés, melynek értelmében a civil szervezetek kötelesek bejelenteni, ha külföldi támogatásaik összege egy évben elérte a 7,2 millió forintot, és ebben az esetben külföldről támogatott szervezetként kell feltüntetniük magukat a kiadványaikon -írja a HVG. A kormány azzal érvelt, hogy a transzparenciát erősíti, a Velencei Bizottság azonban már elfogadása előtt is bírálta a törvény szövegét.

Az Európai Bizottság azonnal kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a civil társadalom jogait sértő törvény miatt. Az eljárás fontos szakaszába lépett most, hogy az Európai Unió Bíróságának Főtanácsnoka az ítélethez szükséges előzetes véleményt adott ki. Az Index hozzáteszi, a dokumentum kimondja, hogy

- a civiltörvény korlátozza a tőke szabad áramlását az EU-n belül,

- a megbélyegző hatása miatt elrettenthet az adományozástól,

- sérti az egyesüléshez való szabadságot, mert a civil szervezetek anyagi ellehetetlenüléséhez vezet,

- sérti a személyes adatok és a magánélet védelméhez való jogot, mivel egyértelmű kötődést tár fel az adományozó és a szervezet között, ami „hozzájárulhat az adományozó ideológiai profiljának meghatározásához”,

- sérti az EU Alapjogi Chartáját,

- megcáfolja a kormány közrend védelmére és a terrorizmus elleni harcra hivatkozó kifogásait, mivel a szabályozás minden szervezetre vonatkozik már előzetesen is, nemcsak azokra, ahol felmerül a bűncselekmény gyanúja.

A főtanácsnok véleménye nem kötelező az Európai Unió Bírósága számára, de az esetek döntő többségében a bírák az előzetes iránymutatás alapján döntenek.

Forrás: MTI, Index, HVG

Címlapkép: MTI/Marjai János

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Majd jön megint az alpári szöveg fideszéktől, hogy Brüsszel megtámadta a magyarokat!!!
El is kell őket meszelni, de végleg!!!??
Jozefina
Majd jön megint az alpári szöveg fideszéktől, hogy Brüsszel megtámadta a magyarokat!!!
El is kell őket meszelni, de végleg!!!??
namihami
Vajon miért alkalmaz tucatszám olyan ""jogszakértőket"" ez a kormány, ráadásul milliós fizetésekkel, ha minden általuk kidolgozott törvényjavaslat valamilyen, a normális jogszabály-alkotásba ütközik? Ezek olyan ""jogi egyetem alatt a focipályán"" alkotott törvények"". A helyzet csupán annyiban gázos, hogy itt a kidolgotók is, az elfogadók és az alkalmazók is ugyanazon a focitanszéken végeztek, ellentétben az EU-s jogászokkal.
RonaGyuri
@namihami: rossz a kérdés; miért kapnak milliós fizetéseket olyan jellemtelen trógerok, akik hagyják, hogy ártunk és qurmányunk pribékjei ilyen durva törvénysértéseket csináljanak! =))
lusta
@RonaGyuri: Mert az ítélet után 100%-ig biztos lehet mindenki, hogy fellebbeznek, ami megint egy hatalmas bevételt jelent a csókos jogászoknak. Így kell az állami lovettát a kiszemeltek zsebébe lapátolni.
Lepényleső
"A tett halála az okoskodás!" - amíg a klikk továbbra is vígan süti pecsenyéjét belőlünk,s mi bárányként tűrünk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.