Közel 100 millió forintot ítélt meg jogerősen 60 gyöngyöspatai roma gyermeknek a bíróság korábban, amit holnapig kellene átutalni. Az államnak más ötlete van.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Érdekes ez a XXI. század. A háború után természetes volt, hogy voltak cigány osztálytársak. Az is természetes volt, hogy a napköziben segítettek nekik a tanárok, de mi diákok is. Egytől egyik becsületesen dolgozott. A fiuk elsősorban a téglagyárban, a lányok a textíl gyárban. Az velejárt, hogy időnként volt némi balhé, hiszen gyerekek voltunk! Igaz, náluk a szülők is dolgoztak. Szigorú vajdájuk volt.
Azért az is tény, hogy a falusi, összevont osztályok tanulóinak a középiskolához kellett egy felzárkóztató év.De írni olvasni mindenki tudott! Még így is! Igaz, nem volt NAT!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
A kárpótlás az lenne, ha a "híd" árát is kifizetné nekik. Ez erkölcsi okokból lenne jutányos számukra . Egyrészt megkapnák amit a bíróság megítélt, másrészt azt is megkapnák ami Flóriék szétloptak, mert abból csinyáták a láncszavaztatást. Jó lenne, ha mind a két dolog miatt bocsánatot kérnének a romáktól, és lemondtok, hogy új választást lehessen kiírni.
Kultúr körökben ugyanis az nem járja, hogy meggyalázzátok azt a tákolmányt, amit magatok vertetek a nyakunkba sz@rosok.
CsipkeRózsa
Hülye ötlet, hiszen akiket érint, már el kell, hogy tartsák magukat, vagy családjukat.
Bízzák rá a kárpótlásra jogosultakra, költsék arra, amire szükségük van.

A bíróság megítélte az összeget, Orbán és a fidesz nem írhatja felül. Orbán még nem egy kisisten, bár így is azt csinál, amit akar!

Eddig a bíróság által megállapított kárpótlásokat kifizették szó nélkül. Ne szítsák még jobban a cigányok elleni gyűlöletet, igaz, Orbán a gyűlöletkeltés nagy mestere, az segítette kormányra is.
Nyírfa
Ennyi cinizmus, ennyi romlottság hogy fér meg ezekben az emberekben?
Magyarország alja jelenik meg általuk.
Ha valaki nem értené, hogyan fajzott el az emberiség , köztük a magyarok egy része az 1900-as évek első felében, akkor most jól nyissa ki a szemét! Mert zajlik egy hasonló folyamat, tevékeny magyar részvétellel.
colibri
A fidesz nem a bíróság, a bíróság nem a fidesz. ... akkor meg? ... siccccc! és most finoman írtam amit gondoltam.
Nessy
Érdekes ez a XXI. század. A háború után természetes volt, hogy voltak cigány osztálytársak. Az is természetes volt, hogy a napköziben segítettek nekik a tanárok, de mi diákok is. Egytől egyik becsületesen dolgozott. A fiuk elsősorban a téglagyárban, a lányok a textíl gyárban. Az velejárt, hogy időnként volt némi balhé, hiszen gyerekek voltunk! Igaz, náluk a szülők is dolgoztak. Szigorú vajdájuk volt.
Azért az is tény, hogy a falusi, összevont osztályok tanulóinak a középiskolához kellett egy felzárkóztató év.De írni olvasni mindenki tudott! Még így is! Igaz, nem volt NAT!
Nyírfa
@Nessy: Óbudán vagy nem éltek cigány családok - ami kizárt - vagy olyan természetesen olvadtak be, voltak szerves része a közösségnek, hogy fel sem tűnt, valaki cigány közöttünk.
Letagadhatatlan tény, hogy a szocializmus egyenrangúságot , egyenlő esélyeket adott mindenkinek.
Ma örülni kell, hogy van egy Setét Jenőnk, egy Bogdán Lászlónk.
vacsi
Én szabolcsi vagyok, az általánosban (60-as évek) osztálytársaim fele cigány volt. A szüleik dolgoztak, mint mindannyiunké, a férfiak hetes ingázók voltak. Különösebb balhéra én sem emlékszem, csak a szokásos gyerekek közti civódásokra.
Azt, hogy természetben kárpótolják ezeket a családokat, nagyon is helyeslem: minden gyereknek tegyék lehetővé - akár magántanárok fizetésével is - a 8 általános időbeli elvégzését, egy - általuk választott - szakma elsajátítását, illetve, aki arra alkalmas, végezzen gimnáziumban, és mehessen egyetemre! Ehhez persze, az iskolai oktatáson kívüli segítségre is szükség van - tegyék meg! Mint ahogy Kádárék megtették!
Nessy
@Nyírfa: Pedig pont Óbudáról írtam! A Mocsáros dűlő ( ami nem volt mocsár), meg a külső Bécsi út környéke cigányok lakta terület volt. De a Czukor vajda komoly fegyelmet tartott köztük. Aztán ott volt a téglagyári telep, kis szobakonyhás sorházakkal. 19 - 20 évesen a rendelőből azon keresztűl jártam haza, ha ügyeletes voltam éjszaka 1 óra tájban. Soha senki nem bántott. Ma már fényes nappal echte fehér ifjak tépik le a nyakláncot a nőkről. Illetve, két éve, mióta sok kamerát szereltek, nagyon ritkán, és hamar elkapják a tettest. Most néha Békáson járva a "Marosvásárhelyről jöttem, és elfogyott a pénzem" szöveggel kisérik az embert a busztól a rendelőig.
Nálam is volt szabolcsi cigány fiatalember segédmunkás a csapatban, nem is volt vele baj, míg nem engedtem szabadságra hazautazni. Vissza már nem jött, halálosan megkéselték. Igaz, volt fehérember is, akit garázdaságért sitteltek le. Ilyenkor a rendőrök értesítettek, hogy mi történt.
Nessy
@vacsi: Erre jöttek létre a "tanodák", amit volt szives pártunk és kormányunk zömében felszámolni! Pedig sokat segítettek tanulásban, viselkedésben stb. De civilszervezetek voltak.
Nyírfa
@Nessy: Életem első húsz évét a Filatorigátnál töltöttem. Most visszagondolva már emlékszem, hogy volt néhány cigány család a környéken, de ugyanolyanok voltak, mint mi, mindannyian. Dolgoztak, a gyerekekkel egy iskolába jártunk, együtt játszottunk.
18 éves koromtól a Várkoleszbe jártam táncolni, éjfélig tartott hétvégén a buli. Akkor sem jutott eszembe félni, ha éppen egyedül mentem haza, vagy csak részben kaptam kíséretet. Valamikor 1 és 2 között ballagtam a hévtől az otthonunkig, a lépcsőházban sem gyújtottam villanyt, minek, amikor mindjárt belépek a lakásba. Anyám soha nem zárta kulcsra az ajtót, hogy ne kelljen a sötétben babrálnunk a zárral - a nővéremmel nem egyszerre érkeztünk meg.
Soha nem volt probléma, pedig nem mászkáltak rendőrök az utcákon.
namihami
...oktatási és képzési lehetőségben fizesse ki.""
Vagyis:: építsünk vagy jelöljünk ki nekik egy másik, de szintén szegregált iskolát? De hiszen a büntetést is pont ezért kapta az önkormányzat. Akkor most jöhet a következő? Aztán a következő, majd ismét. Nem ezt hívják mókuskeréknek?
És erre a hatalmas ötletre egy miniszterelnökké avanzsált és jogi egyetemet végzett (úgy.ahogy/foci szinten) agytröszt jutott? Szegény Magyarország...ajvé.
Nyírfa
@vacsi: Én hajlok erre is, arra is. Fordítsák az összeget képzésre , de nem ám úgy, ahogy az uniós pénzekkel szoktak bánni, hanem korszerű oktatásban legyen részük azoknak, akik a kormány- és önkormányzati politika miatt hátrányba kerültek. De! Mivel ezek a családok, adott esetben már az akkori gyermekek gyermekei nem éltek, élnek kielégítő körülmények között, én szükségesnek tartom az életkörülmények javítását is.
Aztán ott van az a nem elhanyagolható tény, hogy ezek az emberek önálló lények, és jogukban áll eldönteni, mire költik a megítélt összegeket. Gyerekekre - családokra - leosztva egyébként nem is olyan nagy pénzről van szó, házat nem fognak belőle építeni még vidéken sem.
A tanulság az, hogy nem szabad idáig eljutni.
lusta
Csak nem a ló hátsó két lába közöttiről beszélnek?
emerencia
@vacsi: A kisvárdai 4-es iskolába jártam alsó tagozatra a hatvanas évek első felében. A mi osztályunkban is voltak cigány gyerekek ami számomra természetes volt. A tanító néni kitalálta, hogy tisztálkodást, mosakodást, stb-t fogunk tanulni. Határozottan emlékszem, hogy az ilyesmit úgy tekintettük mint a többi tananyagot bár nekem unalmas volt, ezért inkább segédkeztem a fogmosás, mosakodás gyakorlati kivitelezésében. Amikor megláttam otthon a szomszédos földeken dolgozó cigányok gyerekeit, meghívtam őket fürdőszobát nézni és liftezni. Utóbbiból balhé lett mert nem volt szabad a liftet kezelnem de egyébként a szüleimnek eszébe sem jutott, hogy haragudjanak rám mert behívtam magunkhoz néhány szegény, sötét bőrű gyereket. Különösen ügyeltek arra is, hogy a babáim közt legyen fekete bőrű, sárga és fehér is. Mindennek köszönhetően természetes számomra, hogy az emberek bőrszínüket tekintve sokfélék és elfogadjuk őket olyannak amilyenek.
CsipkeRózsa
"oktatási és képzési lehetőségben "fizesse" ki az önkormányzat,"

Erre a megoldásra legalább annyi pénzt kellene elkölteni, mint a kárpótlás összege.
Csak néhány kormány-kedvencet túlfizetve zsebpénzhez juttatnának.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.