Az orvosokra nézve etikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara hálapénzre vonatkozó javaslatát Cser Ágnes.

Az államtitkár meglepődött a javaslaton, amely büntetné a hálapénz elfogadását
Fotó: MTI/Kovács Attila

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke csütörtökön – Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral közösen tartott – budapesti sajtótájékoztatóján elmondta,

"elkapkodott", "zavart keltő" a Magyar Orvosi Kamara hálapénz kapcsán tett nyilatkozata.

Cser Ágnes szerint méltatlan egy köztestülettől a beteg-orvos kapcsolatnak ilyen módon való, büntetőjogi megközelítése.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón közölte,

a hálapénz adását és elfogadását döntően etikai kérdésnek tartják, és meglepődtek az orvosi kamara javaslatán, amely szerint büntetni kellene a paraszolvenciát, kriminalizálva azt.

Az államtitkár az egészségügyi béremelésekről és a folyamatban lévő, a reprezentatív szakszervezetekkel folytatott sztrájktárgyalások napokban tartott újabb fordulójáról azt mondta, ez az egyeztető folyamat hozott eredményeket, magas szakmai munkát tett lehetővé. A tárgyalások fontos részét képezik a humánerőforrás-intézkedések és az ágazat bérhelyzete. Jelezte, a Magyar Orvosi Kamara új vezetése által elkészített orvosibér-javaslatot még a reprezentatív szakszervezetek bérajánlásaival is egyeztetni kell, a tárgyalások csak ez után folytatódhatnak.

Cser Ágnes elmondta, üdvözlik a kormány azon döntését, hogy befogadta a 2004-ben született sztrájkköveteléseket. Az abban foglaltak szerint

öt év alatt az uniós egészségügyi átlagkereset 75 százalékának elérését célozták meg.

Hozzátette: erről a követelésről a korábbi négy "szoclibkormány" nem volt hajlandó érdemben tárgyalni, ami az orvosok és szakdolgozók elvándorlásához vezetett.

Az MSZ EDDSZ is a lépcsőzetes bérfelzárkóztatás mellett van – mondta –, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy az orvosi és szakdolgozói bérfejlesztés arányaiban nem térhet el egymástól, mert az bérfeszültséghez vezet.

Cser Ágnes jelezte azt is, hogy rövid időn belül szeretnének megállapodni az orvosi bérfelzárkóztatásban, és fontos, hogy a 2020-as költségvetésben erre már legyen forrás. Szintén fontosnak nevezte az ágazatban dolgozó, de nem egészségügyi végzettségű műszaki-gazdasági területen dolgozók bérfelzárkóztatását; a tárgyalásokon ez is szóba került.

Hangsúlyozta: várják az orvosi kamara bértábla-ajánlatát, mert eddig azt nem küldték el számukra, hogy érdemben meg tudják vitatni.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Ezt a cser nevű rémet mikor takaritják már el az eü-s dolgozók? Hiszen állandóan ellenük dolgozik a kormány mellett.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
ez is ide tartozik:
Egy igencsak elgondolkodtató megállapítás

A MOK új vezetés radikális béremelést kér az orvosoknak.

Kedden hozta nyilvánosságra a MOK az osztrák mintára kidolgozott orvosi bértábla javaslatát, melynek igencsak nagy visszhangja lett. Persze a legnagyobbat a „felszámolhatóvá, sőt megtilthatóvá válna a hálapénz.” durrant a legnagyobbat, de összességében is akadnak kifogások.
Az egyik fő érv, hogy a javaslat „csak a pályán töltött időt veszi figyelembe”, ami ha igaz, kétség kívül nagy hiba lenne. Már majdnem helyeseltem is a kritikán, de jött a következő mondat: s nem, nem a szakmai kvalitások, a teljesítmény, az elismertség, vagy ne agy isten tudományos és/vagy oktatási tevékenység elismerését hiányolták. Nem, az volt kifogás, hogy „teljesen hiányzik azonban a számításból a szakmák igen eltérő bevételtermelő képessége.”!!!
Hogy micsoda? Bevételtermelő képesség hibádzana? Szerintem a finanszírozási rendszerrel vannak alapvető gondok! =))
kereső
Ezt a cser nevű rémet mikor takaritják már el az eü-s dolgozók? Hiszen állandóan ellenük dolgozik a kormány mellett.
Kookas
@kereső: ahogy a többi szarszervezeti vezető is!!!
advocat
Kedves Szerkesztők!
Olvasom "a zújságban", hogy a győri Fideszes főorvosnak van: háza (rendben), több luxus autója és komoly - több milliós - papagály-gyűjteménye? Mindezt az "alulfizetett" állásából? És akkor ehhez képest mennyit is keres egy polgármester? Többet nyilván, mert tegyük fel, nem buta ember. Ha ezt valaki körbejárná!
advocat
@RonaGyuri: És a maradó nyugdíjból, vagy minimálbérből még kapjon hálapénzt is? Mert fognak kapni! Ősi juss!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.