A kormány elismeri, hogy a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai gyerekeknek jár a kártérítés, de az emberek igazságérzetét és a több mint hatvan érintett sorsának jobbra fordulását is az szolgálja, ha ezt nem készpénzben, hanem más formában, oktatásként, képzésként kapják meg – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány inkább természetben szeretné kompenzálni a gyöngyöspatai gyerekeket
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Rétvári Bence kiemelte: a tankerület és az önkormányzat a perben többször is javaslatot tett a természetbeni kárpótlásra, de sem az első-, sem a másodfokú ítélet nem foglalkozott ezzel.

Felidézte, a Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete százmillió forint megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot. Az alperesek a Kúriához fordultak, kérve az ítélet felfüggesztését, ám ezt a bíróság nem tette meg, a kártérítés kifizetésének határideje így január 17. maradt.

A gyerekek érdekét az szolgálja, ha nyelvi, informatikai képzésben, szakképzésben részesülnek, ha segítséget kapnak beilleszkedési nehézségeik leküzdéséhez és a trauma feldolgozásához

– mondta.

Hozzátette, olyan segítséget szeretnének nyújtani, amellyel kompenzálni lehet a korábban elszenvedett hátrányokat és amivel a fiatalok használható tudáshoz jutnának. Oktatási ellentételezést kapnának, nem pénzt, amit vagy erre fordítanak, vagy nem – magyarázta.

Az államtitkár közölte: az emberek igazságérzetét is az szolgálná, ha az elmaradt képzést képzéssel kompenzálnák, ráadásul a pénz "nem alkalmas a társadalmi helyzet kezelésére, csak a feszültség szítására".

Hozzátette:

a Soros György által támogatott alapítvány – amely a felpereseket képviselte – "nem teljesen véletlenül" nem foglalkozott a képzéssel és terelte pénzügyi síkra az ügyet.

Úgy véli, az alapítvány szándékosan politikai tőkét akart kovácsolni az ügyből, hogy a szegregációra hivatkozva lejárassa Magyarországot a nemzetközi színtéren.

Rétvári Bence megjegyezte: az alapítvány tevékenysége csak arra alkalmas, hogy nehezebbé tegye romák és nem romák együttélését, és akadályozza a békés egymás mellett élést.

A politikus szerint "különösen kétszínű" a 2004 és 2010 közötti kormányokban szerepet betöltők megszólalása az ügyben, ugyanis amikor kormányon voltak, nem tettek semmit a jogsértő helyzet felszámolásáért, most pedig, amikor a kormányzat oktatással és képzéssel szeretne segíteni, hangosan kritizálják ezt.

(MTI)

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Elnézést a mimóza lelkektől, de a "természetben fizetésen" anno egész mást értettek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
@kissé felnőttem: @kissé felnőttem: Roppant egyszerű. Meg kell kérdezni az Igazságügy Minisztériumot, mert a pénzt ők utalják. Kik küldtek meghatalmazást, és kik vették fel személyesen a pénzt. Ilyen egyszerű. Mellesleg ehhez Polt Péternek semmi köze. (Ehhez!)
CsipkeRózsa
@Málna: Aki meg akar élni közöttük, dolgozik, gondolom, a többségük közmunkásként. Láttam őket dolgozni, többnyire útépítés, v. házépítésnél, v. kertészeti munkánál.

Te is dolgozol, pedig én nem láttam.
szegfue
@Pegero: jan. 17. 20:27 Ez igaz... akkor ugy mondom, hogy az "érdeklődésed" elég otrombára sikeredett! Azt meg végképpen nem hiszem el, hogy Te ezt nem érezted/érzed. Nem emlékszem olyan esetre, hogy @Nessy valaha is akár csak egy kétértelmü megjegyzést tett volna Rád, ugyhogy kérlek, Te se tedd.
Pegero
@szegfue: Jó!
Kíméletesen fogok bánni @Nessy honfitársammal!
Neked meg...
gallery.site.hu/d/9876151-1/paci_puszi.gif
szegfue
@Pegero: Kösz.! A "pacipuszit" is..:)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.