Idén havi 250 ezer forinttal több, összesen 380 ezer forint rezsitámogatást kapnak a közfinanszírozott fogászati alap- vagy szakellátást működtető szolgáltatók – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

Kásler megint beígérte a pluszpénzt a fogorvosoknak
Fotó: Pixabay

A közleményben az írták: a támogatás összege országosan több mint 9,5 milliárd forintos pluszt jelent a fogászati ellátásban,

a fogorvosok idén is számíthatnak a megígért pluszforrásra.

A tárca hangsúlyozta, hogy kiemelt célként kezelik a fogászati ellátás finanszírozásának folyamatos javítását.  Ennek érdekében a közfinanszírozott fogorvosi alap- és szakellátó szolgáltatók egyszeri kiegészítő díjazásban részesültek 2019. decemberben – idézték fel.

A heti 30 órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések egyszeri 1,5 millió forintos támogatást kaptak, alacsonyabb rendelési idő esetén időarányosan csökkentett díjat állapítottak meg. Hozzátették: az egyszeri, mintegy 4,5 milliárd forintos kiegészítő támogatásból 2291 alapellátási és szakellátási szolgáltató 3388 szervezeti egysége részesült.

Nem érkezett meg a decemberben ígért összeg

A miniszter 2020. január 1-jétől havi 130 ezer forint helyett 380 ezer forint rezsitámogatást ígért a közfinanszírozott fogászatoknak, ezzel szemben továbbra is 130 ezer forintot kaptak januárban a praxisok – közölte a Világgazdasággal a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

DMD
verőce21 - Amit ön havi 850k forint bruttónak nevez az a körzeti fogorvosi rendelő teljes havi 850ezer forint finanszírozását jelenti, a bázisfinanszírozással, a rezsitámogatással és a teljesítményfinanszírozással együtt. Ebből az összegből kell biztosítani az orvosi és asszisztensi béreket az adó és TB vonzataival, valamint a 4000-5000 lakos fogászati ellátását, a rendelő rezsijét, a gépek, anyagok, gyógyszerek vásárlását és javítását, a kötelező továbbképzések, vizsgálatok, műszaki felülvizsgálatok, időszakos karbantartások, stb. költségeit. Önnek azt javaslom, hogy olvassa el a Magyar Fogorvos 2016/6 számában található "A fogorvosi beavatkozások költségkalkulációja" című cikket (305-311 oldal) www.kamara.fogorvos.hu/?module=news&action=getfile&aid=40627
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Csak akkor ígérjenek őfelsége közvetlen alárendeltségébe tartozók ha már a kecske ráadta az áldását!
.
Na nem csak szóban!
CsipkeRózsa
A felsorolt összegek nem túl nagyok, hiszen Orbán fogorvosa már tíz évvel ezelőtt kapott egy milliárdot, később még egy-két milliárdot is.
csak úgy....
ez a prof. az ígéret földje,sokan még a körme alatt is látták..
ágimami
Annyira nem szegény ez az ember, hogy igérni ne tudna!!! SZÁNALMAS!!!
verőce21
A körzeti fogorvosok eddig átl. havi 850k forintot kaptak bruttó. Ennek nagyrészét leköltségelték persze, az új autó lízingelésétől az otthoni konyhabútor és berendezések cseréjén át a segédanygokig. Szegényeknek alig maradt leadózható jövedelme valóban. (Az asszisztenst, a rendelőbérletet és a takarítószemélyzete már régóta átvállalta az állam.) Ez a rezsimegtámogatås is csak egy leköltségelendő tétel, tehát tehát a jövedelmük változatlanul "alacsony" marad.

Én javasolnék még az orvoskapzsiknak havi háromszázezer jövedelemkiegészítést, azzal a megkötéssel, hogy ebből semmit nem költségelhetnek le, legyen már szegényeknek valami elkölthető jövedelmük is! :)
cikicakk55
Szerintem nekik is ugyan úgy emelnek,mint a nővéreknek és ápolóknak emeltek,az utóbbi 2 évben. Annyit pótlékot vettek el,amennyit fizetést emeltek,így a bérpapíron ugyan annyi lett a fizetésük,mint az emelés előtt. csökkentették a szakmai pótlékot, az ágymelleti pótlékot és a műszaki pótlékot. Mindig pont annyival,amennyi emelést beígértek. Természetesen a melldöngetéskor csak az emelést lehetett hallani a médiában. Olyan jó lenne,ha az ilyen mocskok is annyit keresnének,amennyit az orvosok keresnek.( nem az öreg professzorokról,nőgyógyászokról és sebészekről beszélek,hanem a kezdő orvosokról.)
csak úgy....
@verőce21: azt hittem,hogy valami olcsó tallini lakást javasolsz a kapzsi dokiknak,...hazudós tutajos
Béla333
Még megígéri vagy 8-10-szer ugyanazt a pénzt, aztán majd meglátjuk...
Mert ő egy takarékos ember...
Borsodi
Nem azt kell nézni mit igérnek,hanem kik ígérik? [senkik]
DMD
verőce21 - Amit ön havi 850k forint bruttónak nevez az a körzeti fogorvosi rendelő teljes havi 850ezer forint finanszírozását jelenti, a bázisfinanszírozással, a rezsitámogatással és a teljesítményfinanszírozással együtt. Ebből az összegből kell biztosítani az orvosi és asszisztensi béreket az adó és TB vonzataival, valamint a 4000-5000 lakos fogászati ellátását, a rendelő rezsijét, a gépek, anyagok, gyógyszerek vásárlását és javítását, a kötelező továbbképzések, vizsgálatok, műszaki felülvizsgálatok, időszakos karbantartások, stb. költségeit. Önnek azt javaslom, hogy olvassa el a Magyar Fogorvos 2016/6 számában található "A fogorvosi beavatkozások költségkalkulációja" című cikket (305-311 oldal) www.kamara.fogorvos.hu/?module=news&action=getfile&aid=40627
verőce21
@DMD: A rendelőbérlet és asszisztens díját már évek óta átvállalta az állam, minden önkormányzati körzeti rendelőben.

És jut eszembe, a fogászati körzeti ellátások nem is ingyenesek, mint egy ált. körzeti orvosi ellátás esetében. Jelentős bevétel származik még ebből is egy fogorvosi körzetben...!
verőce21
@csak úgy...: tallinni - te észkombájn!
Ez ált. műveltségi hiány nálad, nem az anyanyelv felejtése... @csak húgy...:
DMD
@verőce21: A rendelő teljes havi finanszírozása 850ezer forint a bázisfinanszírozással, a rezsitámogatással és a teljesítményfinanszírozással együtt. Ez egy országos átlag jelenleg. Ahogy már az előbb leírtam, ebből az összegből kell fedezni az orvosi és asszisztensi béreket és járulékait, a 4000-5000 lakos fogászati ellátásának anyagköltségeit (egyszer használatos eszközök, steril csomagolások, tömőanyagok, tisztítószerek, érzéstelenítő anyagok, kötszerek, munkaruha, stb). Valamint a rendelő rezsijét, így a fűtést, a világítást, a vízés csatornadíjat, veszélyes anyagok és kommunális hulladékok kezelést, a telefon és internet kapcsolatot, ami a NEAK felé kötelező jelentések miatt szükséges. Továbbá a gépek beszerzésének költségeit, kötelező továbbképzések, kötelező munkaalkalmassági vizsgálatok, kötelező kamarai tagdíjak és regisztrációs díjak, kötelező műszaki felülvizsgálatok, időszakos karbantartások és szükséges javítások, könyvelés, takarítás stb. költségeit is Az állam ezekből nem vállal át semmit. Sajnos. Elolvasta az általam ajánlott cikket a Magyar Fogorvos 2016/6 számában ("A fogorvosi beavatkozások költségkalkulációja" 305-311 oldal) ?
www.kamara.fogorvos.hu/?module=news&action=getfile&aid=40627
Ebből megérthetné a jelenlegi helyzetet, ha lenne rá szándéka. Ha csak kötekedni akar, akkor természetesen nem kell elolvasnia.
Egy másik olvasmány, amit szintén a figyelmébe ajánlok a következő: www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/egeszsegugyi_ellatasok/fogorvosi_ellatas/fogorvosi_ellatas.html#Milyen%20fogászati%20ellátást%20vehetek%20igénybe%20térítésmentesen?
csak úgy....
@verőce21: szánalmas vagy,-és jut eszembe , hazudós is...
Nessy
@verőce21: Tévedni emberi dolog! Meg van határozva az a csoport ( diákok, nyugdíjasok, szociális ellátottak stb.) akik térítésmentesen kapnak minden ellátást. Térítésmentes a teljes fogpótlás. Viszont a részleges fogpótlás esetében is csak az orvosi tevékenység ingyenes, a technikusi munkáért már térítést kell fizetni. Nem minden rendelő vállalja át teljesen a fogorvosi rendelő fenntartását. Bérleti díjat kérnek. Arról nem is beszélve milyen méregdrága egy eltört fúró cseréje, a különböző fogászati anyagok, műszerek, gyógyszerek stb.
verőce21
@DMD: Hiába ismételi meg akárhányszor a nyavalyáit, akkor is igaz a megállapításom:
"Ez a rezsimegtámogatås is csak egy leköltségelendő tétel, tehát a jövedelmük változatlanul "alacsony" marad. 

Én javasolnék még az orvoskapzsiknak havi háromszázezer jövedelemkiegészítést, azzal a megkötéssel, hogy ebből semmit nem költségelhetnek le, legyen már szegényeknek valami elkölthető jövedelmük is! :)"
verőce21
@Nessy: Túlnyomó részben fizetős az "ingyenes" fogorvosi ellátás! Még a "fúrószártörést" is fedezik.
verőce21
@csak húgy...: A műveltségi hiányodat nem pótolja a megszorult csaholásod Kugli!
DMD
@verőce21: Válaszából arra következtetek, hogy nem értette meg sem a Magyar Orvosi Kamara gazdasági elemzését, sem a NEAK tájékoztatóját, amelyeket ajánlottam. A bejegyzéseinken viszont sokan elgondolkodhattak. Lazítás végett, kérem, olvassa el még ezt: mek.oszk.hu/00300/00384/00384.pdf Nem ám lázítás! Lazítás!
SystemError
@verőce21: 850 Bruttó az olyan 550 nettó, amiből azért tényleg vannak költségeik is. Tehát maradjon zsebbe 300-400e, ami 1000-1200 euró. Szerinted egy magán fogorvos, akinél ráadásul játszik az egészségügyi turizmus is mennyit kereshet? :) Nyilván annyit nem lehet adni az "sztk" orvosnak.

Érdekes a milliós politikusi fizetéseket nem cincálod így szét, amiből 250e-t azért van pofája benzinre leírni, stb.
Veled ellentétben még leszek annyira objektív is, hogy jobb/bal oldali politikusok ezt csinálják amióta világ a világ, de neked egy fogorvos a véres rongy ilyen téren. Tudom tudom ők Orbán Urizália 5%-a, amibe te is tartozni szeretnél!:)
Nessy
@verőce21: Azt hiszem, nem vitázom veled a tényeken! Ugyanis azt senki nem fizeti meg külön! Számla van, hiszen költség, de ahogy még régen mondta egy "hozzáértő" a fekvőbeteg finanszírozásra: Benne van a micsoda, a micsodában! Azaz nem számolható el plusz tételként.
DMD
Ismétlés a tudás anyja! Jelenleg a NEAK-kal (régebbi néven OEP vagy SZTK vagy OTI) szerződött alapellátó fogorvos (körzeti fogorvos) havi átlagban kb. 850 ezer Ft. finanszírozásból gazdálkodik. Ebből az összegből kellene biztosítani 4000-5000 lakos fogászati ellátását, az orvosi és asszisztensi béreket, adó és TB járulékait, a rendelő rezsijét, a gépek, berendezések, anyagok, gyógyszerek, kötelező továbbképzések, vizsgálatok, műszaki felülvizsgálatok, időszakos karbantartások, stb. költségeit fedezni, ahogy ezt kicsit bővebben, egy két bejegyzéssel feljebb már kifejtettem. Másképp fogalmazva NINCS bruttó 850e Ft! 850ezer Ft. finanszírozás van (=bázisfinanszírozás+teljesítményfinanszírozás+rezsitámogatás) ami egy fogászati körzetre jut, tokkal-vonóval.
A fogászati finanszírozás rendezésének az a tétje, hogy marad vagy megszűnik az „sztk”-s fogászat.
Mi a Kormányzat szándéka ezzel?
Ilyen finanszírozás mellett nem lesz hosszú életű a fogászati alapellátás. Kiegészítő információ az eddigiekhez: évente 5,5-6 millió lakos veszi igénybe a körzeti fogorvosok munkáját, kb. 2 millió jár magán fogorvoshoz, a többi lakos, sajnos, sehová, vagy csak a fogeltávolítás miatt keres fogorvost. Ha igy folytatódik, akkor a system error után game over….
justhpeter
Az bizony komoly gond, ha a fogorvosok hisznek a bolond Káslernek.
verőce21
@SystemError: (09:39) Te Hülye vagy! (Látszik, hogy midig alkalmazott voltál!)
A vállalkozói lét alapja, hogy másképp költenek és másképpen adóznak, mint egy alkalmazott!

Az Alkalmazott előbb adózik, azután költ -, a Vállalkozó előbb költ, azután adózik! Érted?
Emiatt már az első mondatodnál elbuktál. Game over számodra!
verőce21
@DMD: Azt írja: "...az a tétje, hogy marad vagy megszűnik az „sztk”-s fogászat." - Ugyan, ne beszéljen már újabb butaságokat! Nagyon is kényelmes a "vállalkozó" körzeti orvosoknak ez a létforma!
Ezt nem adják fel könnyelműen. Hol tudna vállalkozó lenni ilyen könnyen, beetetett, adott "vásárlói" körrel, biztos állami háttérrel, eszközökkel, helyiséggel, stb.
Össze sem hasonlítható a helyzetük, körülményeik, más szakmák vállalkozóinak helyzetével. Ők csak olyan operettvállalkozók, amihez az állam biztos hátteret nyújt!
De mondok egy még rosszabb hírt is Önnek: Dolgozni is kell! Dolgozni is kell, nemcsak költségelni.
verőce21
@Nessy: (10:02) "...micsoda, a micsodában" - Tudod mit? Ne is vitatkozz velem kedves Nessy, azokon a tényeken, amiket én írok...:)
Nessy
@verőce21: ha ilyen menő a háziorvosi státusz, akkor miért van egyre több betöltetlen praxis?
Nessy
@verőce21: pedig ez tény volt, és tény ma is! Pl, amortizáció nincs a finanszírozásban, egyes diagnosztikát sem fizetnek ki pluszként a fekvőbeteg ellátásnak. Miután jó pár évig finanszírozási területen dolgoztam, azt hiszem, tényleg nincs értelme vitázni. :-))))
verőce21
@Nessy: Összekevered a fogorvosi körzeteket a kórházi és egyéb járóbeteg ellátások elszámolásával! Már csak ezért sem lehet vitázni róla, mert körtét az almával hasonlítod!

"... ha ilyen menő a háziorvosi státusz..." - nem menő, de feltételei vannak a betöltésének, azonkívül a vidéki, falusi életformát nem szívesen vállalják a fiatalok...
Nessy
@verőce21: A finanszírozási rendszer az alapellátástól indul, és a fogászat annak minősül.
verőce21
@Nessy: Akkor tudhatnád kedves Nessy, hogy az alapellátás önkormányzati-, míg a szakrendelések és kórházak közvetlenül állami finanszírozásban működnek.
Óriási a különbség!
Nessy
@verőce21: Az ellátásfinanszírozás minden esetben állami 1993 óta! A vállalkozó orvosok esetében is. Kivétel a magán praxis.
Esetleg a BNO kódokat, a hozzájuk tartozó ellátások járópontjait, fekvő súlyszámait is elsoroljam? A kísérőbetegségekkel egyetemben? Igaz, akkor pár napig el leszünk! Csak a BNO kódtár három kötet. :-))))))
SystemError
@verőce21: Meséld el kedves nagymenő vállalkozó, hogy a vállalkozó nem választ adózási formát és nem fizet járulékokat? A KATA nem játszik, mert kölcséget nem tud elszámolni, a többi esetében meg mond már el szépen hogy a bruttó bevételed hány százaléka is megy a levesbe? Ja gondolom te a magyarkodó adócsaló típus vagy..Ezt viszont nem kéne orvosokról alapban feltételezni, mert a köreidben általános.
verőce21
@Nessy: Állami, csak ne lenne ott közben az önkormányzat! :)

A BNO kódtárat pedig szabadidődben bemagolhatnád, mint a telefonkönyvet! Mint Kazal L. :)
DMD
@verőce21: @verőce21: Ahhoz, hogy konstruktívan tudjuk folytatni a beszélgetést, szeretném megtudni, hogy az elmúlt 24 óra során, az általam ajánlott három belinkelt olvasmány közül melyiket olvasta el? Az elmúlt 24 óráról van szó! Nem régi rögeszmék csökönyös mantrázásáról, spontàn ötletelésekről, agitácókról, hozzászólók becsmérléséről, vagy egyéb motivációiról, esetleg vállalt feladatának teljesítéséről egy nyilvános fórumon.
verőce21
@DMD: Azokat gyakorlatból ismerem, Dömdödöm...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.