A Migrációkutató Intézet igazgatója nem lát esélyt arra, hogy a rációra és érvelésre épülő nyugati logika mentén hozott megállapodások tartós békét eredményeznének Líbiában.

Dezső Tamás szerdán az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy az arab világban Líbiára igaz leginkább az az alaptétel, hogy a társadalom törzsi-nemzetségi alapon szerveződik. A családot, a klánt, a törzset szent dolognak tekintik, a fegyverszünetnek ezért törzsi alapon, a hét törzsfő megállapodásával, belső békére alapozva kell megszületnie – vélekedett.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok, az ország nagy részét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására, amely a Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök által vezetett, a nemzetközi közösség támogatását élvező egységkormány székhelye.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, valamint helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.