Közvetlen konzultáció kezdődik a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjeivel, a település önkormányzata és a tankerület a jövő héten a felpereseket levélben keresi meg, amelyben szervezett képzések széles választékát kínálják nekik – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Gyöngyöspata: az államtitkár elismeri, hogy történt szegregáció, de fizetni nem hajlandóak

Rétvári Bence ismertette: a tankerület és az önkormányzat közös jogi képviselője levelet írt a felperesek jogi képviselőjének, indítványozva, hogy kezdjék meg az egyeztetést a természetbeni kártérítés lehetőségéről. Hozzátette: bár kezdetben nyitottságot tapasztaltak, néhány nappal később olyan választ kaptak, amely szerint a jogi képviselő nem tartja valószínűnek, hogy ilyen egyeztetés eredményre vezetne.

Rétvári megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte, hogy bár az alapítvány (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány) megbízottai ellátogattak Gyöngyöspatára és beszéltek azokkal, akiket képviseltek, arra a kérdésre, kik fogadnák el a természetbeni kártérítést, pertaktikai okokból nem válaszoltak.

Az államtitkár közölte: úgy látják, nem várható érdemi segítség a felperesek képviselőitől, ezért a legcélravezetőbb, ha a tankerület és az önkormányzat közvetlenül indít egyeztetést.

Sajnálatát fejezte ki, hogy a diákokat a peres eljárásban segítő alapítvány nem volt konstruktív, hanem továbbra is csak "a botrány még nagyobbá tételére" törekedett. Hozzátette: a kormányzat ezt rendkívül károsnak tartja, és úgy gondolja, hogy az alapítvány valódi célja a pénzszerzésen kívül a feszültség keltése Magyarországon, és az ország lejáratása külföldön.

Az államtitkár azt mondta: olyan helyzetről van szó, amely még 2004-ben, a Gyurcsány-kormány időszakában keletkezett. A gyöngyöspatai iskola állami működtetésbe vételével megszüntették ezt az állapotot, a kormány célja, hogy kompenzálja a diákokat, akiket hátrány ért.

A probléma megoldása nem egy nagy összeg kifizetése, hanem a hosszú távú, ingyenes képzési program – mondta Rétvári Bence, hozzátéve: ez jobb esélyt ad az érintetteknek, a végzettség megszerzése jobb munkahelyet és a biztos egzisztenciát jelenthet.

A diákokat képviselő alapítvány az államtitkár szerint nem az ott élő romák segítésében, hanem abban érdekelt, hogy "a Soros-hálózat tagjaként" további feszültséget gerjesszen és minél nagyobb összegű kártérítéseket próbáljon állami szervekből, önkormányzatokból, tankerületekből "kisajtolni". Bírálta az alapítványt azért is, mert megosztja a falut, miközben az embereknek továbbra is ott kell élniük egymás mellett.

Az államtitkár rossz döntésnek nevezte azokat a bírósági állásfoglalásokat, amelyek nem vették figyelembe az önkormányzat és a tankerület indítványait, hogy a kártérítés ne pénzben, hanem természetben történjen. Véleménye szerint a társadalom igazságérzetét és az érintettek hosszú távú érdekét is az utóbbi szolgálná.

A diákoknak – ma már jórészt fiatal felnőtteknek – különböző képzéseket kínálnak és írásban várják tőlük a választ, hogy melyiket fogadnák el. Kínálnak szakképzést, a gyöngyösi felnőttképző 10-12 hónapos, korábbi OKJ-s jegyzékében szereplő tanfolyamai mellett pszichés segítséget, idegen nyelvi képzést, informatikai képzést, beilleszkedést segítő és traumafeldolgozó foglalkozásokat, továbbá az alapkompetenciákat segítő kiegészítő foglalkozásokat. Felajánlják a belépést a szakképzési Hídprogramba is, hogy segítsék azokat, akiknek esetleg nincs meg az alapfokú képzése, és így majd szakképzést kaphassanak.

A levél tartalmazza, hogy az érintett fiatalok legalább két szakképzés megszerzésének lehetősége közül választhatnak Gyöngyösön vagy 15 kilométeres vonzáskörzetében. A felajánlás szerint a képzés, a tananyag ingyenes, kifizetik a vizsgadíjat és az oktatási intézménybe eljutás utazási költségét is.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: 62 diáknak küldik ki a levelet.

A Debreceni Ítélőtábla 2019. szeptember 18-án hozott jogerős ítéletében szegregáció miatt a Gyöngyöspatán élő roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot.

Kép: MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
@verőce21: Az hogy ez a kis bólogató jancsika mit ismer el egy hatályos bírósági döntés után, ami viszont erre vonatkozik tök mindegy. Tudod erről szól ez az ügy, hogy az ilyen kis senkiházi politikus patkányok nem a jog...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Nevetséges azokat az "alpereseket" buzerálni, akiktől 5 kg krumpliért vásároltak egy-egy voksot!
.
Nagyon sok jogÁSZnak vissza kellene adni a diplomáját azoknak, akik képtelenek az államigazgatásban is betartani a szolgálati utat, és legtöbben hiányoztak amikor a KÖZJOGILAG fogalmát vették át az oskolában!
.
teuton
@Cicamama55: Sajatos felfogasaid vannak a JOGrol, meg szerencse, hogy nem vagy abban a helyzetben, hogy iteletet hozz, csak maganvelemyenyt mondhatsz, amihez jogod van, de persze nagy hülyeseg. A JOG mindenkire kell(ene) vonatkozzon, mit szolnal hozza, ha mondjuk nem a ciganyokat vagy menekülteket, hanem a kek szemüeket vagy fekete hajuakat tennek meg a gyüleletkampany celjava? Talan olvass Bonhoeffert, ö ravilagitott, hogyan müködik a bünbalkka teves ideologiaja! Semmi rosszat nem tett, de a vegen aztan öt is megöltek, mert kimondta az igazsagot.
1magyar
@teuton: A fent leírtakban egyetértek veled 2 bites. Ki szoktam azon is akadni amit a kormány elpazarol, eltörvénykezik" tőlünk.
De ez is egy hasonló, csak nem a csókosok húznak le bennünket.
Cicamama55
@teuton: Én nem állítottam olyat, hogy a jog ne egyformán vonatkozzon minden emberre. A jogászok is többszörösen körüljárják az egyes ügyeket, mert hiába ugyanaz az elkövetett bűn, mások a körülmények, kiváltó okok, két eset sem egyforma...Az biztos, hogy a jelen helyzetben ha valaki Fideszes, vagy nem vonják egyáltalán felelősségre, vagy feláldoznak egy-egy balekot, de annak a büntetése mindig lájtos, s ha mégsem sikerül kidekkolni, elit börtönbe kerül. S igen, a magyar szólás is így szól: Mondj igazat betörik a fejed. Nem vagyok jogász, nem vagyok hozzáértő...De! Tanulmányaim során egy továbbképzéskor egy teszten az jött ki, túl működik az igazság érzetem. Ez igaz is, mert sokat szorultam miatta. Legtöbbször nem a saját, hanem más érdekeiért harcoltam, szemben az árral. Nem szoktam semmit fél úton feladni.
teuton
@1magyar: Na akkor probald meg ertelmezni azt, hogy nem "csak nem a csókosok húznak le bennünket", hanem a törvenytelensegert, elszenvedett erkölcsi-anyagi karert, vagy barmilyen hatranyert KARTERITES jar! A jogseressert pedig büntetes jar! Ez a jog! Legalabbis demokraciakban...
Arrol meg nem olvastam semmit nalad, hogy a felelösök megbünteteset követelned a nyiltan törveny- es jogellenes kormanydöntresek es törvenyek miatt, amiket aztan az EU-Birosag rendre elkaszalt. Es meg azt sem olvastam töled, hogy kitöl venned vissza azt a 2000 milliardot, amivel az orszagot büntettek legutobb (a TE penztarcadbol fizetve!) az EUs penzek ellopasa miatt, amiböl Lölö meg nehany mas stroman nehany ev alatt milliardos lett!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.