Az igazságügyi miniszter közölte: a szabályozás kidolgozását rá kell bízni az egyes kormányokra.

Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit

- szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.

A miniszter a zöldpártok nyugat-európai népszerűségét nem annak tulajdonítja, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem leghatékonyabb módját találták meg, hanem inkább annak, hogy a klímapolitikában ezek a pártok eddig jórészt ellenfél nélkül játszottak a pályán. Azonban Európának hangzatos, könnyen kommunikálható, át nem gondolt kötelezettségvállalások helyett olyan célokat kellene kitűznie, amelyek tartós eredményekhez vezetnek – írta.

Varga Judit szerint az olyan többoldalú környezetvédelmi szerződéseknek, mint például a 2015-ös párizsi klímamegállapodás, csak korlátozott hatásuk van a leginkább környezetszennyező országokra, amelyek általában nem teljesítik a megállapodásokban vállalt kötelezettségeiket.

Elsősorban az egyes államoknak kellene olyan saját környezetvédelmi szabályrendszert kidolgozniuk, amely figyelembe veszi a helyi környezetet és szükségleteket, valamint igazodik az adott ország fenntartható fejlődéséhez

- véli.

"Ennek megvalósításához olyan európai megoldásra van szükségünk, amely nem az állampolgárokat kényszeríti a változás terheinek hosszú távú viselésére, hanem figyelembe veszi az emberek sajátos igényeit, és lehetővé teszi számukra, hogy támogató szerepet töltsenek be az átmenetben" – hangsúlyozta Varga.

Idézte Orbán Viktor miniszterelnök közelmúltbeli kijelentéseit a témával kapcsolatban, miszerint a "klímasemlegességet megcélzó gazdasági átmenet költségeit elsősorban a leginkább környezetszennyező országoknak és nagyvállalatoknak kellene állniuk, és nem azoknak, amelyek a legkevésbé képesek erre. Azok az intézkedések, amelyek megnehezítik az emberek mindennapi életét – például az adó- ár- vagy rezsidíjemelés –, hosszú távon nem tarthatók fenn.

A miniszter szerint a méltányos átmenet finanszírozása nem róhat terhet a hátrányos helyzetű régiókra sem, nem vonhat el pénzügyi forrásokat a kohéziós politikától, ezt külön költségvetési bevételből kell megoldani.

A klímaváltozás elleni hatékony küzdelemhez és az egyéb környezetvédelmi feladatok valódi megoldásához a "zöld liberalizmuséhoz" képest új megközelítésre van szükség, amelyet Európa keresztény-konzervatív pártjai képesek előterjeszteni

- szögezte le Varga Judit. A konzervativizmus mindig különös jelentőséget tulajdonított a vidéki közösségek és a helyi kezdeményezések támogatásának. A vidéki közösségek, amelyek jellemzően függnek a természettől, mindig döntő szerepet játszottak a fontos ökológiai ismeretek, értékek és készségek átadásában nemzedékről nemzedékre – mutatott rá. A Nobel-díjas osztrák természettudóst, Konrad Lorenzt idézve hangsúlyozta: a gazdák nem felejtik el, amit sok városlakó igen, hogy a természeti források kimeríthetők.

Európának támogatnia kell a hagyományos közösségeket, és ösztönöznie kell a városlakókat arra, hogy legyenek érzékenyebbek a helyi problémákra, hozzanak felelősségteljes fogyasztói döntéséket, főként helyben készült termékeket vásároljanak, és mondjanak le a fogyasztásközpontú életmódról – szögezte le a miniszter.

Varga Judit idézte az ExxonMobil olajcég egyik tanulmányát is, miszerint a "karbonsemleges társadalomra" való áttérés nem lehet sikeres atomenergia nélkül, mert azt a megújuló energiaforrások nem tudják majd helyettesíteni. Az egyes országok azonban legyenek szabadok annak eldöntésében, hogy milyen eszközöket használnak a cél eléréshez – javasolta.

Ezeknek a gondolatoknak a jegyében Magyarország "új nemzeti klímastratégiát indított el, amely keresztény-konzervatív értékekre épül, és erős politikai szándék támogatja"

- hangsúlyozta az igazságügy-miniszter.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nem lehetne véletlenül ezt a népnemzeti árvalányhajas kereszténységet kihagyni egy természeti problémából, aminek a gyorsulásához mi emberek, pártállástól, vallástól függetlenül hozzájárulunk?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Nem lehetne véletlenül ezt a népnemzeti árvalányhajas kereszténységet kihagyni egy természeti problémából, aminek a gyorsulásához mi emberek, pártállástól, vallástól függetlenül hozzájárulunk?
kokopelli
@Nessy: Ha őt hallgatom mindíg egy fohász jut eszembe:
"Uram!Adj neki erőt,hogy csak akkor nyissa szóra a száját,ha tudja mit akar mondani!"
(Az egyik tanárunk népiesebb volt:
"Ha leültök és a pad megnyomja a scheggeteket,akkor miért nyílik ki rögtön a szátok?!
justhpeter
@kokopelli: Csodás. Az ország legokosabb tanára volt.
RonaGyuri
ilyen, azaz nem keresztény és semmiképp konzervatív! =))
Qqberci
A liba egyébként fából vaskarika készítését is vállalja...
tudode
Na amiatt olyan félresikerültek, egy síkúak!
.
A VALÓVILÁG sokkal színesebb, van amiben normálisan liberális, konzervatív, szociális, stb. stb.!
,
Őfélesége már nem SZABAD KERESZTÉNY, megzöldül a rabok, és a gyöngyöspataiak pár froncsijától!
Lepényleső
Ez a szöveg a valamikori Ludas Matyi címoldalán megállná helyét,
csak úgy mint bármi ami elhagyja a kormánypártiak lángelméjét?
Jozefina
Ezek a fidesz-kdnp-s emberkék azon versenyeznek, hogy ki tud nagyobb baromságot mondani!!!???
kokopelli
A mérleg másik serpenyőjébe dobjuk bele azt az egészségügyre fordított pénzt,amit a világ legnagyobb
"fast food etetője" kárként a fiatalok egészségében okoz,ill. ami többletként egészségügynél megjelenhet!!
Egy biztos,hogy nem a salátáért mennek be a gyerekek! Az igazgatói tanácsokban a politikusok is ott ül-
nek! (nem ingyen)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.