A gyűlöletkeltés elleni fellépés, illetve a közös felelősségvállalás fontosságát emelték ki ellenzéki pártok megemlékező soraikban hétfőn, a holokauszt nemzetközi emléknapján.

"Elődeim állatként terelték őket a halálba" – Gyurcsány Ferenc is megemlékezett a holokauszt magyar áldozatairól
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MSZP az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy arról a több millió emberről emlékezünk meg, akik hetvenöt évvel ezelőtt a gyűlölet politikájának estek áldozatul.

A főhajtás mellett emlékeztetni kell magunkat a közös felelősségünkre, arra, hogy még egyszer nem engedhetjük megismétlődni a történelem legsötétebb korszakát – fűzték hozzá.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök Facebook-bejegyzésében egy korábbi washingtoni útját idézte fel, amelyen látogatást tett a holokauszt-múzeumban.

"Ott álltam, miniszterelnökként szembesülve azzal, hogy elődeim, megszegve legalapvetőbb politikusi, emberi esküjüket, nem megvédték az ország polgárait, hanem állatként terelték őket a halálba."

Hozzátette: "Legyen a dicsőség azoké, akik akkor is emberek maradtak. Fájdalmasan kevesen voltak."

Az LMP azt közölte, a párt politikai közössége kegyelettel emlékezik a több millió áldozatra, köztük az ártatlanul meggyilkolt hatszázezer magyar honfitársunkra. Leszögezték, az emberi méltóságot nem csupán a fizikai erőszaktól kell megvédeni, hanem az írásban, szóban vagy akár politikai propaganda során elkövetett sérelmektől is.

A Magyar Liberális Párt közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy 1941 és 1945 között a magyar hatóságok közreműködésével több mint 400 ezer magyar zsidót deportáltak és gyilkoltak meg. Auschwitz-Birkenauban több mint egymillió ember vesztette életét, közülük minden harmadik magyar volt – írták, hozzátéve:

"a kegyetlen gyilkosságokat a magyar Országgyűlés által meghozott zsidótörvények készítették elő".

A Párbeszéd közleményében azt emelte ki: "nem szabad elfelejtenünk, hogy a kirekesztés, a megkülönböztetés és az ítélkezés milyen tragikus, embertelen következményekkel járhat". A világ vezetőinek és minden embernek éberen kell tehát figyelnie, hogy együtt utasítsunk vissza minden gyűlöletkeltést – tették hozzá.

Az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén nyilvánította január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává, annak emlékére, hogy az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel. Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések öt- és hatmillió közé teszik, közülük hozzávetőleg minden tizedik volt magyarországi zsidó. A Magyarországról deportált zsidók jelentős részét Auschwitz-Birkenauba vitték.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
A jelenlegi politikai elit jó tanítványnak bizonyul!!??
Eriksson
Németek koncentrációs táborokat létesítettek, a szovjetek felszabadították.
Mekkorát fordult a zsidóság közvéleménye azóta.
encyclopedia.ushmm.org/content/hu/film/liberation-of-auschwitz-child-survivors

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok