Pintér Sándor szerint a rendszer jól vizsgázott, de utasította a BV-t, hogy ellenőrizzék le a szerb–magyar határszakaszt. Arra az újságírói kérdésre, hogy a folyamatos határőrizet ellenére hogyan történhetett meg egy ilyen eset, Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta: a röszkei átkelő azért van, hogy átkeljenek rajta az emberek. „Nem az átkelőhelyeinket, hanem a zöldhatárokat akarjuk hermetikusan lezárni” – tette hozzá.

Ahogy azt korábban megírtuk, hatvan határsértő próbált áttörni a röszkei közúti átkelőnél kedd hajnalban Magyarországra, a rendőrök megakadályozták őket ebben. Az incidens fél hatkor történt. Az akkor még zárva lévő átkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr három figyelmeztető lövést adott le.

Az esetről a biztonsági kamera készített felvételeket, amit a Hír Tv hozott nyilvánosságra:

Működött a határvédelmi rendszer kedd hajnalban, amikor illegális bevándorlók próbáltak meg áttörni a magyar határon Röszkénél

– értékelt Pintér Sándor belügyminiszter Budapesten, sajtótájékoztatón, miután ülésezett Orbán Viktor miniszterelnök részvételével a migrációs munkacsoport.

Pintér Sándor közölte, már múlt héten tartott határszemlekor voltak arról információik – amelyek még ma is élnek – , hogy illegális bevándorlók több helyen megkísérlik a törvénytelen behatolást Magyarországra. A hajnali áttörési kísérlet ezt alátámasztotta, a rendőrség azonban erre felkészült, és bebizonyosodott: senki nem tud Magyarország területére észrevétlenül átjutni – mondta a belügyminiszter.

Elmondta, bízik a rendőrökben, akik bizonyították a felkészültségüket. Erre lehet alapozni Magyarország biztonságát – fogalmazott.

Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója elmondta, illegális migránsok hétfőn csoportosan két hullámban, 5 óra 20 perckor, majd 5 óra 30 perckor erőszakosan kíséreltek meg bejutni Magyarországra a Röszke 2 közúti határátkelőhelynél. Az esetről videofelvétel is van – jegyezte meg.

A helyszínen tartózkodó rendőrök az első betörési kísérletet sikeresen megakadályozták, egy főt elfogtak.

A következő kísérletnél mintegy hatvan-hetven fős csoport kísérelt meg bejutni, a határátkelő épületének védelmét ellátó három biztonsági őr egyike felszólítás után három figyelmeztető lövést adott le a levegőbe, ekkor a csoport megtorpant, nagy része visszafutott Szerbiába, közben a rendőrök a helyszínre érkeztek – ismertette.

Papp Károly elmondta, néhány migráns magyar területen maradt, ezért a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a terület, a lezárás még tart.

Hozzátette: a rendőrök négy embert elfogtak, bűnügyi őrizetbe vették őket, ellenük nyomozás indul.

Kitért arra is, hogy ez a határátkelő 7 és 19 óra között üzemel.

A közbiztonsági főigazgató beszámolt arról is, hogy az éjszaka Csongrád és Bács-Kiskun megyében hat helyszínen 71 ember kísérelt meg illegálisan bejutni Magyarországra.

Papp Károly közölte, utasította a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, hogy a rendőrséggel együttműködve kezdjék meg a teljes magyar-szerb határszakaszon a biztonsági határzár ellenőrzését és ahol szükséges a megerősítését. Először a röszkei határátkelőnél javítják ki a kerítést – tette hozzá.

Elmondta, felkérte az országos rendőrfőkapitányt, ellenőriztesse, hogy a határ magyar oldalán nem várták-e embercsempészek az áttörni akaró migránsokat.

Rendőrszakmailag úgy ítélte meg, hogy a határőrizeti rendszer megfelelően helyt állt – közölte.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt hangsúlyozta, hogy a szerb-magyar államhatár komoly nyomás alatt áll, januárban eddig 3400-an kíséreltek meg Magyarországra bejutni.

A hajnalban történt eseményt "kirívó, erőszakos, csoportos áttörési kísérletnek" minősítette, amelyet elmondása szerint fiatal férfiak hajtottak végre, látható szervezettséggel, erőszakos fellépéssel egy emblematikus helyszínen. Emlékeztetett arra, hogy 2015-ben ugyanitt történt egy hasonló erőszakos áttörési kísérlet.

Szerinte a rendőröket jól vezették, gyorsan reagáltak, a három biztonsági őr pedig személyes helytállással teljesítette szolgálati kötelezettségét.

A belbiztonsági tanácsadó is hatékonynak értékelte a határőrizeti rendszert.

Kérdésekre válaszolva Pintér Sándor elmondta, hogy

a határátkelőhelynél nem a határvédelmi rendszer kerítése van, itt ugyanis biztosítani kell napközben az átkelést.

Ez egy teljesen más rendszerű kerítés, amely azonban zárva volt – magyarázta. Ha veszély van és ezt előre látják, akkor a most félreállítva lévő erős vaskapukat használják – tette hozzá.

A belügyminiszter szerint egy ilyen meglepetésszerű támadásnál a vaskapuk használatára nem volt lehetőség.

Szólt arról is, hogy az elfogottak kihallgatása jelenleg is folyik;

azok, akik be akartak jönni nem uniós állampolgárok és nem is szerbek voltak, a határátlépésre vonatkozó szabályokat megszegték.

Arra a kérdésre, hogy a szerbektől kaptak-e jelzést a csoportról, a belügyminiszter közölte, az értékelés és elemzés után tudnak erre válaszolni, illetve a szerbek hozzájárulása esetén.

Pintér elmagyarázta, hogyan juthatott át migránsok egy csoportja Röszkénél – videó

Migránsok a magyar közmédia határsértésről szóló tudósítását nézik okostelefonon a vajdasági Horgos központjában 2020. január 28-án. Hajnalban több mint hatvan határsértő próbált áttörni a Horgos és Röszke közötti közúti átkelőnél. MTI/Molnár Edvárd

Egy másik kérdésre beszélt arról, hogy a biztonsági őrök "objektumvédelmet" látnak el a határon, mögöttük helyezkedik el a határőrizet, amely riasztás után megfelelő módon intézkedett is.

Elmondta,

két percen belül mindenkit visszafordítottak, akit nem sikerült, azokat elfogták.

A határtól 60-80 méterre jutottak az emberek, ennél többet elég nehéz tenni egy 400 kilométeres schengeni külső határon – hangsúlyozta a belügyminiszter.

Pintér Sándor szerint ekkora tömeggel szemben megfelelő a határőrizeti rendszer.

Ha előre lehet tudni, hogy nagy tömeg jön, akkor "mi is nagy létszámmal leszünk"

- jelentette ki a miniszter.

A koronavírusról Pintér Sándor kérdésre megerősítette, Magyarországon ilyen megbetegedés nem fordult elő. Az országnak vannak tervei arra, hogy egy ilyen jellegű egészségügyi veszélyhelyzetet hogyan kezeljen – tette hozzá. Elmondta, a terv végrehajtásáért a katasztrófavédelem és a tiszti főorvos felelős.

Forrás: HVG, HírTv, MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Biztonsági kerítés? Ennyiért? Ekkora biztonsággal?
Ez felveti azt a kérdést, hogy mennyi volt ennek a ""biztonsági kerítésnek"" a valós bekerülési ára és mennyi lett a ""mészárosi haszon"" rajta?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Biztonsági kerítés? Ennyiért? Ekkora biztonsággal?
Ez felveti azt a kérdést, hogy mennyi volt ennek a ""biztonsági kerítésnek"" a valós bekerülési ára és mennyi lett a ""mészárosi haszon"" rajta?
ila51
@namihami: és ennek a filmecskének a paláver értéke ? azon mennyi a haszon ? ...ezt harsogták ma egész nap Etelkák , meg Miklósok
namihami
@ila51: Pedig ez inkább öngólnak tudható be. Ez az a ""biztonsági határzár"", amire 1 (azaz egy) ember felmászott és simán letaposta.
Ekkora védelemi rendszer mellett már nyugodtan hajthatjuk álomra a fejünket, nem?
namihami
@namihami: Természetesen :: nem védelEmi, hanem védelmi...
ila51
@namihami: ...majd küld egy egy smst az olajszőke bajszú , úgy már jó ? a magyarázata mellé
tudode
Tobornok úr, vagy mi!
.
Azokat akik a fene tudja hol kopogtattak be, lóvéért több tízezren jöttek láttak győztek:

"""" (A Magyarországon letelepedni szándékozók között volt: kínai, orosz, iráni, ukrán, pakisztáni, szír, iraki, török, szaúdi, libanoni, kazah, egyiptomi, líbiai, algériai, jordán, azerbajdzsáni, tunéziai, üzbég, vietnámi, indiai, marokkói, St. Kitts and Nevis-i, jemeni, nigériai, palesztin, dél-afrikai, afgán, amerikai, bahreini, bangladesi, belorusz, gaboni, kanadai, Belize-i, szudáni, thaiföldi, ausztrál, ghánai, grenadai, izraeli, kuvaiti, kirgiz, katari.)."""
.
???
jesz
az a néhány migráns, "aki magyarországon maradt", azzal mi van? Hogy a faszban létezik, hogy minden létező korszerű készülékkel elszerelt határőrség nem talál hét migráncsot? A legfontosabb eszközt(egy botot) hordanak-e maguknál? Azzal üthetnék a nyomukat..
namihami
@jesz: Biztos visszamentek az ötvencentis alagúton, azért nem találják a profin kiképzett határhorgász alakulataink.
Rockxy
mindrendesemberek vótak, beköllött vón simánőköt engedni, nembaj, ha nincs nekik igazolványuk, fletó maj elszállásoltavón őköt és vacsoráztatta vón.
deeza kurvazorbán nem szerti a vendégeket mega pintsanyise.
Rockxy
azannyokúristenit a fidesznek mindegyiknek
surdilloFUJT
@Pegero: Te is asszisztáltál a filmforgatáson,napihülye???A rókaluk,meg a "csempészalagut a " a homokbavájva 34 méteren nem jött be,most ti elbaxott fitymaszmajmok már mást nem tudtok produkálni???Csinálj magadnak kistesót akárki vagy ,büdosbogár!!!
surdilloFUJT
@Rockxy: meg a jó q...va öreganyád térde,te agybajos napihülye fidesscsicska,ahogy azt a 2 bites fejed elképzeli!!!
lusta
@Pegero: Drága sztrovacsek, legalább ne hazudjon. Vidnyányszky rendezte.
Nyírfa
Na, akkor ez is megvolt, a statisztákat ki lehet fizetni, és mindenki mehet haza melegedni.
lusta
@Pegero: Hát látszik is a mindennapi tevékenységén.
jesz
.Miniszter:..."Ha előre lehet tudni, hogy nagy tömeg jön, akkor "mi is nagy létszámmal leszünk"

...előre lehet tudni, hogy nagy tömeg jön...hol vannak a nagylétszámú védelmi erők ?
Nem látni a szervizúton egy vízágyút sem...
dr. prédikátor
ez egy megrendezett esemény volt!!! Felbéreltek pár embert az akcióra!!!Ha már átjöttek miért szaladtak vissza??? A biztonsgiak miért várták meg hogy átmásszanak a kerítésen???Így kell fennt tartani a rettegést!!!
1magyar
Nem a levegőbe kell lövöldözni hanem azokra akik áttörik a kerítést. Ilyen egyszerű.
Ezek Afrikából hordják be a betegségeket, meg a kínaiak is, elveszett lesz Európa.
Pálinkás Pál
@Pegero: Pedig felesleges volt kerítést építeni...olcsóbb lett volna kiadni a tűzparancsot!!!
silber13
@Pegero: Te a film rendezője!:-)))))) Elhiszem, már hogyne hinném!!:-))))) Én meg a Royal Philharmonic Orchestra intendánsa vagyok!:-)))))
silber13
@Pegero: Sajnos ennek a filmednek az ötletét, azaz elejétől a végéig ugyanaz látszik, már megcsinálták, és nem más mint Yoko Ono mikor együtt élt Lennonnal. Ő csinálta meg legendás filmet Lennon mosolyáróll
silber13
@Pegero: Na ja!!:-))))))))))))))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.