"Újabb, az igazságérzetet bántó részletek" derültek ki a gyöngyöspatai iskolaügy kártérítési perével kapcsolatosan – írta kedden a Facebook-oldalán a térség fideszes országgyűlési képviselője. Azt kérdezte: igazságos-e, hogy most azoknak járnak milliós kártérítések, akik nem járatták rendesen iskolába gyermekeiket?".

Gyöngyöspata: tovább hergel a fideszes képviselő

Horváth László kiemelte: a peranyagból kiderül, hogy több gyöngyöspatai cigány tanulónak több száz óra hiányzás miatt évet kellett ismételnie. A bíróság döntése kártérítést ítélt meg azután az év után is, amikor hiányoztak, és az évismétlés után is. Van olyan pernyertes tanuló is, aki harmadik osztálytól hatodik osztályig több mint ezer órát hiányzott az iskolából.

"Hol van a pernyertes gyöngyöspatai cigány tanulók és családjaik felelőssége?" – tette fel a kérdést a képviselő, hozzátéve: 260, 350, 399 vagy akár 550 tanórai (több mint 5 hónap) hiányzással is igazságos-e a kártérítés, jár-e a pénz az egész tanévre? Sőt, a hiányzások miatt megismételt tanévre is?" – firtatta.

A bíróság szerint ezzel semmi gond nincs – írta a politikus. Idézett az ítéletből: "a törvényszék jogi álláspontja szerint nincs jogi relevanciája annak a körülménynek, hogy az érintett tanulók milyen okból ismételték meg az általános iskola valamelyik osztályát...".

Mint írta: a bíróság kizárólag az iskola felelősségévé tette azt, hogy egy gyerek jár-e iskolába vagy sem. Márpedig, a képviselő szerint "egyoldalú és méltánytalan igazságtalanság" mindenért az iskolát okolni. Minden családnak kötelessége iskolába járatni gyerekeiket, azoknak is, akik most türelmetlenül követelik a többmilliós kártérítést.

Kép: MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Majd egy termetes cigány elkapja és megeszi ebédre, csak hergelje őket!!!
namihami
Ez a fideszes képviselő vajon ott, a cigányok előtt-között vette-e a bátorságot ezen kinyilatkoztatása elmondására? Volt-e annyi vér a pucájában, hogy mindezt a szemükbe is mondja? Vagy csak beült a meleg és főként jó messze levő irodájában a gépe elé és megírta a proklamációt, amit a Párt előírt neki?
jesz
ha ez a sok hiányzás igaz, akkor a kormány meg is találta a kibúvót...merthogy nagyon nem akarnak fizetni(sem)

De ha nem fizetnek, akkor a híradóban szereplő fiatalember miből vesz ótót, és jogosítványt?
KisGenyo2
Gondolnám, hogy a bíróság az ítélet meghozatalakor már figyelembe vette a körülményeket. Azt is gondolnám, hogy ahogyan más bűncselekmények esetén a megítélt kártérítés kifizetése az elkövető feladata (ha nem tudják behajtani rajta, akkor ugye nincs kártérítés sem, nem pedig adóból pótolják!!!), azaz első sorban az iskoláé, és az önkormányzaté. Ezektől kell behajtani. Lehet, hogy több, vagy több10 év alatt sikerül csak. Akkor annyi idő alatt kapják meg a károsultak, ennyi. Max. annyi ideig nincs a faluban közmunkás árokparti nyirkáló/gerebléző, közmunkás önkormányzat takarító, szennyvízcsatorna fejlesztés, stb.
Amennyiben az én adómból is fizetik, akkor jogosnak érzem, hogy az összes megítélt és behajtás alatt álló kártérítéseket vállalja át az állam!!!
Jó példának mindjárt Szögi tanár úr családját hoznám fel, de gondolom több ezer hasonló eset van, kisebb vagy zéró média-visszhanggal. Lehet ezekkel a kártérítésekkel kezdeni és szépen időrendben majd eljutnak a gyöngyöspatai esetig is!
solidedge
Igazságos-e hogy olyan politikus kapjon fizetést aki egymás ellen uszítja a Magyarországon élőket?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.