Járóka Lívia szerint Magyarország sokat tett a romák és a szegények társadalmi integrációjáért – többek között erről beszélt európai parlamenti (EP) alelnök a Magyar Nemzetnek adott interjújában, amely a csütörtöki lapban olvasható.

A kormány mellé állt Gyöngyöspata-ügyben Járóka Lívia fideszes roma EP-képviselő
Fotó: Youtube

Kiemelte: nem kellenek olyan hangadók, akik azért utaznak Gyöngyöspatára, hogy ott látványosan elsírják magukat, és

ugyanezen civil szervezetek a baloldali kormányok idején egy szót sem szóltak. Szerinte egy civil szervezet csak akkor avatkozzon bele a romák érdekképviseletébe, ha ahhoz érdemben hozzá tud adni valamit.

Járóka – aki az EP első roma származású alelnöke – arról is beszélt: a Fidesz-kormány felismerte, hogy mekkora probléma a szegregáció, és gyakorlatilag 2010 óta eredményesen keresi a válaszokat a kérdésre. Elsőként tíz éve tudtak reformokat indítani a bölcsődei és a kötelező óvodai beíratással, továbbá a családi napközik, biztos kezdet gyerekházak, a nyírteleki kedvesház mintájára kialakított integrálóprogramok, a dajkaprogram, a tanodaprogram, az ingyenes étkeztetés, az ingyenes tankönyvprogramok bevezetésével. A családi pótlékot a munkához kötötte a Fidesz-kormány, jóformán megszüntette az iskolai hiányzásokat.

"Tíz év alatt felépítettünk valamit, amit most le akarnak rombolni"

- hangsúlyozta, hozzátéve: etikátlannak tartja, hogy csupán a gyöngyöspatai helyzet vagy a Csenyétén történtek alapján fessenek sötét képet az elért eredményekről. Jelezte:

ő nem csak a Fideszre szavazó romákat képviseli, és sosem mondta, hogy tökéletes a helyzet, de az tagadhatatlan, hogy a Fidesz-kormány 2010 óta eredményesen keresi a válaszokat ezekre a kérdésekre.

Részben saját forrásból, részben kormányzati segítséggel több programot kísérleteztek ki, és látható – mondta Járóka –, hogy a gyerekeket vissza lehet integrálni. Az oktatásban roma tanítókkal, roma segítőkkel, közös összefogással látható eredményt lehet elérni.

Az EP-alelnök kitért rá, hogy Gyöngyöspatán, illetve a térségben látja a potenciált ahhoz, hogy egyszer majd uniós segítséggel együtt akár mintaprojektet csinálhassanak belőle. Már most több biztossal egyeztetett, meghívta őket a cigánytelepekre. A parlamentben megkezdték a nemzeti romastratégiák felülvizsgálatát, ahol ő jelentéstevő is. Hangsúlyozta: a Magyarországot környező és a balkáni államok esetében is jelentős a lemaradás, amit jogszabálycsomagban kellene orvosolni. Utóbbit egyébként kezdeményezték is az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságnál.

Azt is kiemelte, hogy Magyarország hozta be az EU-s diskurzusba a romaügyet, a mai napig is a legjobban teljesít, és az új javaslatokat is "mi hozzuk. Ez egyedülálló az EU történetében."

Szerinte sokak azt gondolják, a romáknak csak a segély jár és nem a munkahely.

"Közösségépítés kell, a romákat a társadalmi körforgásba kell visszahozni. Nekik is keresniük kell a kiugrási lehetőségeket, politikai és szakmai szinten is szóhoz kell jutniuk. Ki kell nevelni például a következő évtizedek roma vezetőit. Kellenek továbbá roma nevelők, hogy ne délutáni felzárkóztató oktatásban egyenlítsük ki az esélyeket, hanem már reggel, bent a tantermekben. Valamint a romáknak is tisztában kell lenniük állampolgári jogaikkal és kötelességeikkel"

- tette hozzá Járóka Lívia.

(MTI)

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Farkas Flórián, a parlament örökké néma képviselője nevéhez legalább 1,6 milliárd forint eltüntetése kapcsolódik, de ebben az ügyben mind a mai napig nem történt az égvilágon semmi. Polt Péter nem érdeklődik a pénzről, hiszen Farkas egy jó káder. A Híd a Munka Világába program ( híd a picsába) úgy emésztett fel 1,6 milliárd forintot, hogy nem volt egyetlen olyan segítségre szoruló illető sem, akinek legalább az utat megmutatták volna a híd irányába. A néma hallgatásba merült programot egyszerűen megszüntették. Az egy hiú ábránd, hogy egy bűnöző leváltásával majd minden megváltozik és a kormány valóban segítő kezet nyújt a cigányságnak. Ameddig a szavazatokat megkapja enélkül is, mégis, miért fáradna vele? Miért ölne forint milliárdokat egy számára tökéletesen működő rendszer felszámolásába? Ameddig egy szavazatot pár ezer forintért meg lehet venni, addig ne is számítsunk arra, hogy bármiféle valós változás következik be a romák helyzetében.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@division: Még nem láttam, hogy a propagandán kívül bármi tényszerűt idehoztál volna. Pegero haverod a másik, ő aztán tényleg csak a gyermeteg linkjeit erőlteti, mert kb ennyi esze van. Még az életben meg nem cáfoltatok senkit, aki a hazugságokról meg a korrupcióról beszél. Egész egyszerűen figyelmen kívül hagytok tényeket. Azt komolyan gondoljátok, hogy az ország túlnyomó többsége a buta, a hazug? Mert a túlnyomó többség nem fideszes ám!!!
Önálló gondolat? Hát, az nem nálatok kezdődik.
kereső
@RonaGyuri: És egy másik idézet, ugyanonnan:
"A 91 éves David Marks harmincöt rokonát veszítette el a koncentrációs táborban. „A diktátor nem váratlanul érkezik egyik napról a másikra, hanem tudatosan, apró lépésekkel építi fel magát – mondta Marks. – Óvatosnak kell lennünk és figyelni a jeleket, ha ez nem történik meg, akkor egyik nap arra ébredünk, hogy már késő, nincs visszaút. Azt szeretnénk társainkkal együtt, ha mindenki értesülne róla, miken mentünk keresztül, ez jelentheti a garanciát arra, hogy a későbbi generációknak nem kell ilyen szörnyűségeket elszenvedniük.”

Magyarország és az Eu sem figyel a jelekre.
amaramaistanna
Járóka Lívia elárulta azokat, ahonnan származik. Erre nincs bocsánat.
Hofipisti
Magyarország valóban sokat tett. Repülős Viki - a mi nevünkben - adott annak az akasztani való főcigánynak 1,6 milliárdot, azaz ezerhatszáz milliót, hogy történjen valami a cigányság előrehaladásában. Történt is: eltűnt a pénz, s Vikinek sem hiányzik, csak nekünk, akik összeadták.
division
@Aki Én: Tudjuk, itt te vagy az ész a propin.
division
@Eladott Ország: Jól van T. elvtárs, be lehet fejezni. Ebben a korban illene még dolgozni, nem itt pofázni reggeltől estig meg idézgetni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.