Vasárnap tartották meg a hagyományos medveárnyék-észlelést a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Balu, a tizenkét esztendős barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a népi időjóslás szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani.

Rossz hír: tényleg meglátta árnyékát a medve

Fotó: Mónus Márton / MTI

Az állatkertben sok gyermek és felnőtt várta, hogy Balu medve előjöjjön a barlangjából. Az állat az elmúlt napokban a szokásosnál kissé szégyenlősebb volt, most azonban fürgén cammogott ki az állatkerti Nagyszikla oldalában található, belső férőhelyéről – közölte az MTI-vel vasárnap az állatkert.

Noha az első percekben még nem látszott Balu árnyéka, hiszen a nap épp csak előbújt a Nagyszikla mögül, nem sokkal később azonban már jól kirajzolódott. A néphagyomány szerint ez azt jelenti, hogy bár a mai napon szép idő volt, ez hamarosan megváltozik, és a tél még sokáig fog tartani.

A múltban az emberek emlékezetében megőrződött népi megfigyelések alapján próbálták egy-egy hosszabb időszak jellemző időjárását előre jelezni. Általában egy-egy vagy néhány jeles nap (Medárd napja, Luca napja) időjárása alapján következtettek.

Hagyományosan az ilyen jeles napok közé tartozik február 2., Gyertyaszentelő Boldogasszony napja is, de a néphit ezt összekapcsolta a medvékkel is. Ezért a mondás úgy tartja, ha ezen a napon a medve meglátja az árnyékát, az hosszú telet ígér, ha viszont nincs árnyéka, mert borús az idő, a tél már nem tart sokáig.

A fővárosi állatkertben az elmúlt években rendszeresen tartottak medveárnyék-észlelést, és azt is vizsgálták, mennyire válik be az ez alapján történő előrejelzés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csak kicsit jobb az arány, mintha pénzérme feldobásával tippelnének.

A vasárnapi medveárnyék-észlelés a Fővárosi Állat- és Növénykertben egyike volt a csütörtöktől vasárnapig tartó Mackófarsang számos programjának. A rendezvény négy napja során számos látnivalóval, illetve kedvezménnyel várták a gyerekeket, családokat.

MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Most szögezzük le, hogy ez minden, csak nem tél.
Legalább is a klasszikus értelembe véve. Tél, nem is lehet, hisz a klímaaktivisták, a mérgeszöldek(akik kívül zöldek, de belül qrva vörösek, mint a jő dinnye) már világosan megmondták...e capito?!:)
Cicamama55
Délután a rádióban mondták, hogy a pécsi medvék, a miskolcihoz hasonlóan, közeli tavaszt jósoltak...Majd Mátyás megoldja a kérdést, rendet tesz! :))
Julliteria
❣️ F­­­i­­­a­t­­a­­l­­ p­u­­n­­c­­­i­m m­­i­­­n­d­e­­­n ­­­n­­­e­­d­­­v­­e­­s­­! F­­­o­­­t­­ó é­­r­t­é­­­k­­­e­l­é­­­s­e ­­­-­­­ photo0509609.es17.club

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.