Ha gyakran érzed magadon, hogy pánikolsz, mindenféle problémán agyalsz órákon keresztül anélkül, hogy megoldást találnál rá, akkor bizony könnyen lehet, hogy te is szorongó típus vagy.

Szorongó típus vagy? Néhány dolgot tudnod kell

Fotó: Unsplash

Ezt a betegséget nem érdemes lazán venni, mert rosszabbodása esetén megkeserítheti a mindennapjaidat – jó hír viszont az, hogy ha tudod magadról, hogy szorongástól szenvedsz, könnyen javíthatsz a helyzeten, és kordában tarthatod a vörös szemű szörnyet.

A görcsös szorongásról

Ilyen a szorongás is (angolul talán ismerősebb lehet a neve, anxietynek hívják), ami rengeteg embert érint, mégis legtöbben azt sem tudják, a folyton izguló, görcsölő és túlkomplikáló gondolkodásmódjuk tulajdonképpen betegség, és több tízezren szenvednek benne.

A szorongó ember agya folyton jár, folyton aggódik, és elképzel minden lehetséges rossz eseményt és végkimenetelt, amit csak lehet, akár egészen addig, míg pánikrohamot nem kap.

Kérj segítséget a barátaidtól!

Biztosan akad néhány olyan ember (ha nem is a barátaid, de a családodban bárki), akikben teljes mértékig megbízol. Avasd be őket, mi történik veled, és kérj segítséget – mondják el, mit gondolnak arról, amiért szorongsz, amiért izgulsz.

Meglátod, ha egy teljesen más nézőpontból figyeled meg a problémát, máris könnyebben találod a kiutat, ráadásul a barátaid még az önbizalmadat is rendesen felturbózhatják, ha arra van szükséged.

Ne érezd úgy, hogy szégyen segítséget kérni azoktól, akik a legjobban szeretnek, hiszen egyedül sokkal nehezebb megbirkózni mindennel, amit az élet eléd állít. Mesélj, kérj tanácsot, és beszélgess – ez már magában felér egy igazi terápiával.

A mentális betegségekről

A mentális betegségeket hajlamosak vagyunk lesemmizni, főleg akkor, ha nem ütik meg azt az ingerküszöböt, amitől valakit „őrültnek” titulálunk – gyakran nem vesszük komolyan a depresszióval, szorongással, vagy más, a mindennapi életet igenis megnehezítő problémával küzdő embereket.

Sokszor hallani az olyan korántsem segítőkész tanácsokat, hogy „majd elmúlik”, vagy „ne idegeskedj”, esetleg: „gondolj valami vidám dologra” – ezek egyáltalán nem javítanak a helyzeten, sőt, gyakran csak azt mutatják, mennyire elbagatellizáljuk még a 21. században is a kevésbé súlyosnak tekintett mentális problémákat.

Találd meg a megfelelő módszert!

Szerencsére megfelelő akaraterővel ez a betegség is legyőzhető. De mivel a szorongást mindenkinél más hozza elő, az is egyéni, hogy kinek mi segít a csökkentésében.

Fontos megjegyezni, hogy teljesen sosem fog elmúlni ez a betegség (hiszen valahol a személyiséged részét képezi), viszont könnyen redukálhatod arra a szintre, ahol már nem befolyásolja a mindennapi életedet.

Először is figyeld meg, mi zaklat fel a legtöbbször: Azon agyalsz, mit gondolnak rólad mások? Félsz, hogy elveszítesz valakit? Rettegsz, hogy nem fognak elismerni a munkában? Ha meg tudod állapítani a szorongás eredetét, sokkal könnyebben tehetsz ellene, mintha csak a tüneteket kezelnéd!

Honnan tudod, hogy szorongó típus vagy?

A szorongást nem egyszerű felismerni, de ha rájössz, hogy te is ebben szenvedsz, sokkal egyszerűbb kezelni, mint hinnéd. Az első lépés, mikor leesik a tantusz: nem vagy egyedül, rengetegen élnek így, és rengetegen küzdenek ezzel a kondícióval nap mint nap. Amint ez tudatosul benned, sokkal könnyebb túllépni a szorongó gondolatokon, hiszen tudod, hogy ezek csak a saját elméd szüleményei, és semmiféle valóságalapjuk nincs.

Honnan lehetsz biztos benne, hogy te is szorongástól szenvedsz? Egyszerű: ha gyakran komplikálod túl a dolgokat, egy-egy rossz mondat vagy félresikerült megjegyzés után órákat rágod magad, hogy mit gondolhatnak rólad a többiek, vagy egy esemény előtt mindig elképzeled a legrosszabb végkimeneteleket, akkor valamilyen formában te is érintett vagy.

Vegyél mély levegőt!

Butaságnak hangzik, de egy pánikroham vagy különösen erős szorongás esetén a legeslegjobb megoldás az, ha pár percig mélyeket lélegzel, és nem figyelsz semmi másra, csak arra, ahogy a levegő átjárja a testedet.

Mikor szorongsz, észrevétlenül gyorsabban kapkodhatod a levegőt, több oxigént juttatva a szervezetedbe, mint amire szüksége van, azaz hiperventillálhatsz – ez pedig külön elősegítheti a rohamok rosszabbodását.

Ilyenkor bekerülhetsz egy ördögi körbe, ahol egyre rosszabbul leszel attól, ahogy kapkodod a levegőt – ilyenkor állj meg, kezdj el mélyen és lassan lélegezni, és egyedül arra figyelj, hogy megnyugszik a tested.

Tedd rendbe a testi egészséged!

Unalomig ismételt tény, de igaz: ha a tested nem egészséges, a lelked sem lesz az. Ha folyton rossz ételekkel, cukorral és zsírral mérgezed, rendszertelenül eszel és nem adod meg a szervezetednek azokat a tápanyagokat, amikre szüksége van, „bosszúból” nem fog rendesen működni, ami nem csak a zsírpárnákat, de a helytelen szervi működést is jelenti – a szorongás pedig az egyik legfontosabb szervedben, az agyadban jelenik meg.

Tiszteld annyira a tested, hogy vitamin- és tápanyag dús ételekkel biztosítod, hogy megfelelően működjön, és néha meg is mozgatod, hogy fejlődjenek az izmaid. A mozgás ráadásul endorfint is termel, a boldogsághormontól pedig rögtön ragyogóbbnak látod majd a világot, mint amilyennek előtte tűnt.

Ne maradj egyedül!

A szorongás sokkal rosszabb, ha sokat vagy egyedül – ilyenkor a saját gondolataidon évődsz, és egyre mélyebbre taszítod magad a negatívumokban. Persze ahhoz, hogy teljesen le tudd győzni a betegséget, szükséged van egyedüllétre, hogy rájöjj, mi okozza a bajt, és hogyan tudsz küzdeni ellene, de nem érdemes átesni a ló túloldalára, és rengeteg időt a probléma marcangolásával tölteni.

Mozdulj ki gyakran, még ha egyedül is teszed – már az emberek látványa az utcán is kizökkent a saját kis világodból, és segít perspektívában látni a dolgokat. Beszélgess a barátaiddal, randizz, vidd el a kutyádat sétálni, a lényeg az, hogy kiszakadj abból a mély lyukból, amibe szorongás idején saját magadat taszítod.

Bien

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.