Öt percig sodródott kormányos nélkül, kikapcsolt radarokkal a tragédiát okozó Viking nevű hajó. Az ukrán kapitány a navigálás helyett a láthatárt nézte.

Új részletek a Hableány-tragédiáról: kormányos nélkül sodródott a Viking

Egyelőre úgy tűnik, Jurij C. egyedül ül majd a vádlottak padján, mást legalábbis eddig nem akarnak felelősségre vonni a tavaly tavaszi dunai hajókatasztrófa ügyében.

Mint ismert, a Hableány nevű sétahajó május 29-én ütközött a Viking Sigynnel ,amely egyszerűen maga alá gyűrte és elsüllyesztette.

A vádiratból az is kiderül, hogy a sétahajó mind a radaron, mind pedig szabad szemmel jól látszott: ám mivel az ukrán kapitány nem a hajó irányítására, illetve a látóhatárra figyelt, valamint a jelzőberendezéseket is kikapcsolta, csak későn vette észre, így a tragédiát már nem kerülhette el.

A szakértői vélemény szerint a baleset megelőzhető lett volna, ha a Viking hajója lelassít 8 km/h sebességre – ennyivel haladt a Hableány is, amely már éppen kikötni készült – és a hajó mögött, a Margit híd alatt halad át.

Jurij C. a vezetés során tanúsított elképesztő nemtörődömség és felelőtlenség mellett a fuldoklóknak és az életükért könyörgő más utasoknak sem nyújtott segítséget. Annak ellenére, hogy jártas az életmentésben, sőt, ő maga is több ilyen gyakorlatot vezényelt, ahelyett hogy maga is segített volna a vízbe esetteknek, manőverezni kezdett a hatalmas szállodahajóval – ezért képezi a vád részét 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása is.

Az ukrán kapitány 9 év börtönbüntetést, valamint 9 év hajózástól eltiltást kaphat, ha beismeri a bűnösségét az előkészítő ülésen, illetve lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Mivel a kapitány eddig mindvégig tagadásban volt, valószínűleg hosszadalmas tárgyalás következik.

Forrás: Blikk/Ripost

Kép: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Ez a Jurij a hajó parancsnoka volt. Mióta kormányoz egy hajót a parancsnok? Külön kormányos nincs?!
Cicamama55
Ezt a hírt, a tragédia után már leközölték, nem új.
advocat
@vacsi: Érdekes kérdés! Hajósok vagy abban jártasok? Vélemény?
SystemError
"szakértői vélemény szerint a baleset megelőzhető lett volna, ha a Viking hajója lelassít 8 km/h sebességre "

Látott valaki vonatot vagy ekkora hajót beláthatõ távon belül lassítani...:) Én is azt gondolom, hogy mulasztás történt, de az ilyen szakértői vélemények után ki tudja mi történt igazából

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.