Lesújtó adatokat közölt a Magyar Szociális Fórum.

Eddig 122-en fagytak halálra a télen, a jogvédők a politikát hibáztatják

122-re nőtt a fagyhalál áldozatainak száma szeptember hideg napjai óta. Húsz nap alatt 27-en fagytak meg. Többségük fűtetlen lakásban hűlt ki végzetesen – tudatta az MSZF.

Tavaly március végéig 179-en váltak hypothermia áldozatává. A Központi Statisztikai Hivatal 2018-ra vonatkozó adatai szerint 259-en. A rendszerváltás óta több, mint nyolcezer ötszázan fagytak meg Magyarországon – tájékoztatott az adatokról a Szociális Fórum.

„A tömeges fagyhalál vétkes politikai mulasztás következménye. Annak tulajdonítható, hogy sorsukra hagynak idős, magányos, beteg, magatehetetlen embereket, pedig a magyar társadalom elöregedése államilag szervezett fokozott törődést követelne meg velük, a kilakoltatottaknak pedig nem biztosítanak lakhatást, hanem azt üzenik nekik, hogy gondoskodjanak magukról, a hideg elől pedig vonuljanak a melegbe”

– írja az emberjogi fórum.

Az MSZF szerint egy év alatt meg lehetne szüntetni a hajléktalanságot, megerősíteni az idősek gondozását szolgáló szociális hálót, és ezzel kiküszöbölni a fagyhalál két fő okát: a lakhatás hiányát és az ellátatlanságot, ha megvolna hozzá a politikai akarat. Mivel nincs meg, az idén is tömegesen arat a fagyhalál.

A Magyar Szociális Fórum szerint a politikai akarat hiányára mi sem világít rá jobban, mint az, hogy kormányszinten elkendőzni és letagadni próbálják a társadalmi problémát, ahelyett, hogy megoldanák. A kormány el akarja hallgattatni azokat, akik tényeket tárnak a nyilvánosság elé a magyar társadalom valós állapotáról, harcolnak az élet védelmében, és számon kérik a kormányon a mulasztást, mely életek ezreibe kerül. „Nekünk mások élete is drága, nemcsak a miénk” – idézte az MSZF Simó Endre alapító-szervező szavait, melyek, a fagyhalál áldozatainak tiszteletére tartott január 27-i Kossuth-téri gyűlésen hangzottak el.

Forrás: MSZF

Kép (illusztráció): Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Nem megfagytak. Soros hűtötte ki őket. Ott hamisítják az adatokat ahol csak lehet. Senkinek sem az érdeke, hogy az utcán megfagyott bekerüljön a statisztikába. A mentő beviszi, a kórházban pedig megállapítják a szívelégtelenséget a halál okának. Ez azért van, mert itt mindenki inkább nem akar melegben lenni és fázni akar. Így ez nem kihűlés. Ők így őrzik a meleget. Keresztény lelkületű magyar emberek meg csak imádkoznak a templomokban éjt nappallá téve, de legalább megtudhatják a szószékről, hogy hova is kell ikszelni.
Eladott Ország
A Habitat for Humanity Magyarország kielemezte, hogy mennyire hatékony a hazai szociális tűzifa kiosztása. Az a faosztás, mellyel a kormánypárt több településen is rásegített szavazatszámának növelésére. Az elemzés nem okoz meglepetést azoknak, akik eddig sem nagyon hittek abban, hogy a sokszor kényszeradományként használt pár köbméter tüzelőanyag valós segítséget nyújtana a rászorulóknak. Az elemzés megemlíti, hogy megfagyottak többsége nem az utcán, vagy épp egy aluljáróban, hanem saját, fűtetlen otthonában hunyt el. Az, hogy ennek megoldására továbbra sem nyújt megoldást a kormány, az a kielemzett adatokból is pontosan kiderül. Az elmúlt években ugyanis a mélyszegénységben élők – így a tűzifára szoruló emberek többsége is – száma megnőtt, a támogatás mértéke viszont arányaiban nem változott. Ez azt jelenti, hogy a kormány által nyújtott támogatás mindössze a téli fűtési költségek 10%-át fedezi. Az meg szintén nem mellékes, hogy a tűzifa ára az elmúlt években 30%-kal megemelkedett. Pedig a választások eredménye azt mutatja, minden rendben van itt. Tűzifa című átverés? A legszegényebb településeken aratta a legnagyobb arányú győzelmet a fidesz maffia.
solidedge
Pedig a tél igen kegyes volt hozzánk. 30 ezer forint/m3 tüzelőfa ár mellett valószínű megesett a szíve a szegényeken. A hülye KDNP-s mondta hogy csökkent a szegénység hazánkban. A fenti 122 fővel biztosan csökkent. Ő valószínű erre gondolt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.