Felénk közelít a Ciara. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő.

Vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát a Ciara nevű viharciklon, amely a késő esti órákban Magyarország fölé is megérkezik

- írja Facebook oldalán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Hozzáteszik: "Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőre virradó éjjel csak a dunántúli megyékben, hétfőn és kedden azonban már országszerte lehet számítani akár 90 km/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős széllökésekre. A hidegfront mentén a Dunántúlon egy-egy zivatar is kialakulhat."

A Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen:

zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően:

keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk.

A kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése). Ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat.

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!

Több légitársaság törölte brüsszeli járatait a Chiara téli vihar miatt

Mintegy hatvan járatot töröltek vasárnap a brüsszeli repülőtéren a Chiara téli vihar miatt – olvasható a repülőtér sajtóközleményében.

A belga főváros repülőterének szóvivője szerint további járatok törlése és késések várhatóak.

A repülőtér kezdetben még csak a "késések lehetőségével" számolt, a járatok törléséről a légitársaságok később hozták meg a döntést.

Hatalmas áradások Angliában

Hamarosan Magyarországra is lecsap a brutális viharciklon, a Ciara fákat csavarhat ki, vezetékeket szakíthat le – ha teheti, ne menjen ki a szabadba

A Ciara viharral érkező felhőszakadás előidézte árvíz az északnyugat-angliai Cumbria megyében fekvő Appleby-in-Westmorlandben 2020. február 9-én. Az olykor hurrikánerejű szél járatkimaradásokat okozott a nagy-britanniai vasúti, a légi és a kompközlekedésben. MTI/AP/PA/Owen Humphreys

A Ciara nevű viharciklon hatalmas áradásokat okozott az Egyesült Királyságban, sok helyen fennakadások vannak a tömegközlekedésben is – írja az Index a BBC híre alapján.

Több mint 137 ezer háztartásban elment az áram éjszaka. A Ciara a legerősebb vihar a térségben 2013 óta, óránkénti 130 kilométeres széllökések is kísérhetik. Az extrém időjárási körülmények miatt a Manchester City-West Ham United angol bajnokit sem rendezik meg vasárnap. 

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően: várjuk meg az sms-t és aszerint cselekedjünk.
Julliteria
❣️ F­i­­a­­­t­­a­­­l­­­ p­­­u­­n­c­­i­m m­i­­n­­­d­­­e­­­n ­­n­e­­d­­v­­­e­­s­! F­­o­t­­ó é­­r­­­t­­é­k­­e­­­l­­­é­­s­e ­-­­­ photo0543754.es17.club

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2020. December 4., 06:39
Biden száz nap szigorú maszkviselést kér
Itthon - 2020. December 4., 06:01
Erőteljes felmelegedés kezdődik
Itthon - 2020. December 3., 22:35
Eltűnt egy 17 éves lány