Jogszabályi felhatalmazás hiányában nem indított eljárást a Karácsony-interjú miatt a médiatanács – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-vel.

Még január 21-én készített interjút az M1 Ma este című műsora Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével. A beszélgetésben a köztévé riportere például megkérdezte Karácsonyt, biciklivel érkezett-e.

Az Index alábbi összeállításában megnézheti csak a műsorvezető kérdéseit:

Az interjú után Karácsony közösségi oldalán fakadt ki. A beszélgetésről azt írta:

Le lettem kapva a tíz körmömről, amiért elektromos autóval és nem biciklivel mentem a Kunigunda utcába, számon kértek amiatt is, hogy nem ott állt meg az autóm (a bejárat mellett álltunk meg), ahol ők kamerával filmezték volna az érkezésemet.

Karácsony hozzátette:

És a propagandista műsorvezető azt is nehezményezte, hogy Magyarország legnagyobb közvetlen felhatalmazással bíró politikusaként nem értem be közmédiás szereplésként azzal, hogy egyszer mikrofonvégre kaptak egy fotókiállításon.

A műsor után többen is bejelentést tettek a Médiatanácsánál, azt kérve, a testület vizsgálja meg, hogy a műsor megfelelt-e a közszolgálatiság, a hiteles, gyors és pontos tájékoztatás, valamint a kiegyensúlyozott tájékoztatás alapelvi követelményének.

A médiatanács három bejelentést tárgyalt az M1 Ma este című műsorának Karácsony Gergely főpolgármesterrel készített január 21-ei interjújával összefüggésben.

A tanács megállapította, hogy jogszabályi felhatalmazás hiányában nem indíthat eljárást, mivel az alapelvi követelmények megvalósulását nem ellenőrizheti, kizárólag konkrét tényállások esetén jogosult hatósági felügyeletet gyakorolni

- írták.

A médiatanács álláspontja szerint az M1 esetében a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma ellenőrzi az alapelvek megvalósulását, a Közszolgálati Kódex szabályainak érvényesülését pedig a Közszolgálati Testület felügyeli, így a bejelentők ezekhez a szervekhez fordulhatnak panaszaikkal.

A grémium kitért arra is, hogy a beadványok tartalmuk alapján kiegyensúlyozottsági kérelemként sem bírálhatóak el. Kiegyensúlyozottsági panasz esetén speciális eljárás az irányadó, amelynek egyik feltétele, hogy a kérelmező először a médiaszolgáltatóhoz forduljon kifogásával. Ezt a panasz benyújtói nem igazolták, valamint a kiegyensúlyozottsághoz szükséges, hiányolt eltérő álláspontot sem mutatták be. Egy riport szerkesztési sajátosságai, a műsorvezető stílusa nem lehet hatósági eljárás tárgya a médiaszolgáltatókat megillető szerkesztői szabadság miatt – közölte a médiatanács.

Az interjú amúgy még Fürjes Balázsnak sem tetszett. Az államtitkár a műsor után Twitteren reagált az interjúra és azt írta

Jó, hogy nem a választás előtt készült az M1 Karácsony interjú – több ellenzéki, kevesebb fideszes polgármester és képviselő lenne, érthetően. Sokszor éri méltatlan támadás a köztévét, de ez a tegnapi vállalhatatlan volt. Vállalhatatlan a főpolgármester és a budapestiek felé.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Azt, hogy nem fogják az Orbán médiát elitélni, az nyílt titok és előre tudott volt.
A kibúvó keresése és megtalálása---na, ez volt a komoly fejtörést okozó feladat. És ami a fantáziájukat dicséri, megint találtak egyet és már a sokadikat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
István Gyula Németh a focebookru...
"A média tanács egy seggfej balliberális moslék gyülekezet! A nagyon barom karácsony frankón nem tudja és hiszem, hogy nem is akarja tudni, mikor mit beszél! Mikor, mire és hogyan, reagáljon! ha nincs melette a részeges tróger gyurcsány a bandájával akkor nagyon barom-módra muzsikál!
Mikor lesz ennek a rémálomnak vége? Orbán és a kormány mikor határozza el magát a fővárost lenyúló banda valagbarúgására!
Ez már a kormány hibája!!! Amit ez a kretén fasz művel és amit engednek neki az a józan észt fenemód meghaladja!
Hallllóóóóó!!! ÉBRESZTŐ!!!"
szerintetek mit akar ez az ágrólszakadt közölni?
Lepényleső
A tanács megállapította,hogy "jogszabályi felhatalmazás hiányában nem indíthat eljárást"?
Mi ha ez a tanács nem éri meg azt a pár tíz milliárdot évenként az adófizetőknek,aki képes
megállapítani saját tehetetlenségét? Miért? Talán a bán szeszélyes kegyeiért?
csagyi
@csak úgy...: Csak az alkalomhoz illő bárgyu,a kelléktárából kivett,idióta firka volt. Ne próbáld megfejteni mert nincs mögötte logika. Ismét mehet a pénztárhoz.
solidedge
Ellopta a köztévénket a Fidesz maffia. Vissza kellene szerezni.
Nessy
@solidedge: Ezzel a gárdával??? Isten ments!
Dr plágium
@csak úgy...: Mit is akar közölni? Hát nem tudja ő sem, akkor más honnan is tudná? Mindenesetre imád gyűlölködni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.