Az export és a hazai fogyasztás bővülése járul hozzá leginkább a gazdasági növekedéshez – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a Tv2 Mokka című műsorában.

A miniszter cáfolta, hogy csak az uniós források növelnék a magyar gazdaságot. Ha ez így lenne, akkor valószínűleg minden kelet-közép-európai ország gazdasága nagyjából hasonló mértékben növekedne. Ehhez képest Lengyelország gazdasága kicsit több mint 4 százalékkal nőtt tavaly, Szlovákiáé és Csehországé 2 és 2,5 százalék között, míg Magyarországé 5 százalék körül.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint nem az uniós források növelik a magyar gazdaságot

Varga Mihály pénzügyminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond a németajkú lakosság kitelepítésének évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a békásmegyer-ófalui Szent József-templomnál 2020. február 2-án

Fotó, címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

"Ez azt mutatja, hogy persze, az uniós támogatások is segítenek nekünk, de lennie kell valami más dolognak is, ami ezt a gazdasági növekedést viszi. Ez szerintem alapvetően az a kormányzati gazdaságpolitika, amely a munkahelyteremtésre fókuszál" – hangsúlyozta, hozzáfűzve, megpróbálnak minél több olyan beruházást létrehozni, amelyen keresztül a magyar gazdaság növekedése egyrészt munkahely tekintetében szélesebb, másrészt pedig nemcsak egy ágazat húzza, hanem több.

Rámutatott, ma 4,5 millió ember dolgozik az országban és a járműipar mellett a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az építőipar is hozzájárul a gazdaság növekedéséhez.

Varga Mihály szerint két nagy terület van, amely a növekedésben jelentős szerepet játszik: az egyik az export, amelynek forgalma 100 milliárd euró évente, a másik pedig a hazai fogyasztás növekedése, amely évente 5-6 százalékkal bővül.

Kérdésre elmondta, az állam jó gazda módjára kezelte az állami vagyont, ami jelentős mértékben nőtt az utóbbi években. A legfontosabb vagyonelemeknek az energiaszektorban lévőket, illetve az ingatlanokat nevezte. Kifejtette, 2010-ben körülbelül 10-11 ezer milliárd forint volt az állami vagyon, ami 2018-ra majdnem 18 ezer milliárdra nőtt; ennek 62 százaléka ingatlantulajdonban van – tette hozzá.

"Örülünk neki, hogy a magyar gazdaság növekedését nem az hajtja, hogy eladósodunk, vagy az állami vagyont értékesítjük, tehát privatizálunk, hanem éppen ellenkezőleg, a növekedés mellett még az állami vagyon mértéke is növekedni tudott" – fogalmazott.

Az államadósságra kitérve elmondta, nehéz helyzetet örököltek 2010-ben, hiszen akkor a nemzeti jövedelem 83 százalékát tette ki az adósság. Az elmúlt években sikerült elérni, hogy ez csökkenjen, így 2019 végén már csak 66 százalék volt az adósság aránya. "Tehát egyre jobban közeledünk ahhoz a bűvös 60 százalékhoz, ami az euró bevezetésének a kritériumának tartanak" – fűzte hozzá.

Rámutatott, 2010-ben az államadósság mintegy fele volt devizában, mára ez kevesebb mint 20 százalék; tehát a forint árfolyamának a változása kisebb mértékben érinti az államadósság törlesztését, de tény, hogy az a 20 százalék is "fáj azért még" – emelte ki.

Elmondta azt is, meglepetés volt a januári magas infláció, amelynek mértékére 2010 óta nem volt példa. Ez leginkább az üzemanyag és az élelmiszerárakat érintette, amelyek közül az előbbire nem sok ráhatása van a magyar kormánynak, hiszen a világpiaci eseményektől függ. Az élelmiszeráraknál pedig azt tapasztalták, hogy a sertéshús árának változása – a sertéspestis miatt – döntő mértékben befolyásolta az áremelkedést.

A műsorban kitértek arra is, felmerül, hogy csökkenteni kellene a társasági adó mértékét. Varga Mihály hangsúlyozta, ez az a terület, ahol adócsökkentéssel ösztönözni lehetne a gazdaságot.

A helyi iparűzési adóból származó bevétel 827 milliárd forint volt tavaly, a társasági adóból pedig körülbelül 300 milliárd folyt be. "Tehát azt tudom mondani, hogy a kormány a maga részéről a házi feladatot elvégezte és csökkentette az adók mértékét. Ahol a versenyképességet lehet még esetleg javítani, az a helyi iparűzési adó területe, hiszen ez egy nagyon jelentős teher a kis- és középvállalkozásokon" – mondta.

(MTI)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Egyébként is: a Föld lapos és négy Mészáros Lőrinc tartja a hátán...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Egyébként is: a Föld lapos és négy Mészáros Lőrinc tartja a hátán...
lusta
Na végre igazt mondott valaki ebben a Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártban és qurmányban. Az uniós források a felcsúti kis pocakos zsebcézár gazdagságát növelik.
Eladott Ország
Nagyon szomorú,hogy egy miniszter nincs tisztában azzal,mit jelent az a kifejezés, hogy magyar gazdaság. Hírek szerint csökken az eladott gépkocsik száma. Kérdezném a minisztert, mit terveznek gyártani a gépkocsik helyett, ugye ezt nem ő dönti el, hanem a külföldi anyavállalat ."Magyarország az elmúlt három évtizedben nemcsak kiépítette a piacgazdaságot"
Ez tévedés. A piacgazdaságot arról lehet felismerni, ha az árak lefelé mennek, nem pedig emelkednek. Mivel ez Magyarországra nem érvényes, itt még mindig a szocialista gazdasági modellt űzik és éltetik. Akkor is, ha nem tudnak róla, mivel Varga Mihály sincs tisztában vele. Mások úgyszintén. Ha pedig az Uniótól nem jön a pénz, akkor sem hatalmas gazdasági, sem semmilyen más fejlődés sincs. A munkahelyeket, épületeket és gyárakat ugyanis nem önerőből építette a kormány, hanem az EU hathatós segítségével. Enélkül a pénz nélkül nem csak az ország gazdasága, de Orbán hatalma is megreccsenne, talán össze is rogyna.
Eladott Ország
Az uniós pénzek tudniillik – afrikai mintára – nem a lakosságot segítik, hanem a hatalomban lévők még hatalmasabbá tételét. Orbán az EU pénze nélkül csak egy pénz és hatalom nélküli tolvaj, semmi más. Jó lenne, ha ezt Brüsszelben is észlelnék. Minél előbb. A pénz beáramlása olyan mértékű, mely a világháborús Marshall segély óta példa nélküli. A 2016-ig nem kevesebb, mint 10 000 milliárd forintnak megfelelő euró érkezett Brüsszelből, mely napi átlagban 2.2 milliárd forintot jelent. A Magyarország számára utalt több ezer milliárd forint egy történelmi esély volt számunkra, egy esély arra, hogy valóban újraépítsük az országot a szovjet megszállást követően. Egy esély a nyugathoz való felzárkózásra. Ezzel azonban a magyar kormány visszaélt és a pénz nagy részét sikerrel vagy ellopta, vagy elherdálta. Látszatintézkedésekre, soha meg nem térülő beruházásokra költötte azt a sok ezer milliárdot, amelyből egy jövőt lehetett volna felépíteni. Az Unió pénze nélkül nem maradna más, mint a megszámlálatlan üres stadion, az értelmetlen tanösvények és kilátók sokasága, miközben az építkezések és fejlesztések szinte teljes mértékben leállnának. Nem lehetne pozitív GDP mutatókkal hencegni és nem lehetne karácsonyi Erzsébet-utalványokat osztogatni a nyugdíjasoknak, ugyanis nem lenne miből. Szájer: " Orbánra mindenki odafigyel Európában." Igen Józsi, mint a 6-os villamos utasai a fosztogató zsebes bandára!
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/81894198_704571929949543_4813620713371992064_o.jpg?_nc_cat=106&_nc_ohc=iBswR6ndvlYAQluZGRo-Hwj0aawtJuUqYxJe_J6wSjuPghyhZKkg57jhQ&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&_nc_tp=1&oh=4d6390c04f6f83586681edcaac8fe664&oe=5EAD0B35
lusta
@Eladott Ország: A felzárkóztatás egyik iskolapéldája, a Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk büszkesége, Csontváz Misinek dedikálva az alföldön, egy az uniós pénz elherdálása című műsorszám csúcsa a mintegy kétezer fős Tyukodon, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lévő nagyközségben 264 millió forintból 11 kilátót építettek úgy, hogy a nagy bazi síkságon kívül nincs semmi látnivaló.
tudode
Szerencsétlen "A"!!!
.
A NEMZET FŐKÖNYVELŐJE nem mesélhet arról, hogy megvalósult őfélesége, ki tudja hányadik rémálma a rendeleti kormányzáson belül a RENDELETI KÖLTSÉGVETÉS, azaz kecskére káposztát bíztak a kebelbeli atyafiak/leányKÁK:
.
.----- Jöhet Orbán Viktor álma, a rendeleti költségvetés
24.hu/fn/gazdasag/2016/03/22/johet-orban-viktor-alma-a-rendeleti-koltsegvetes/
.

---- Elfogadták Orbán álmát, a rendeleti költségvetést
.
24.hu/fn/gazdasag/2016/03/23/elfogadtak-orban-almat-a-rendeleti-koltsegvetest/
.
Amely azt jelenti, hogy
.
"""" Így egyedül a (mindenkori) miniszterelnök kezébe kerül a költségvetési előirányzatok és a kötelezettségvállalások kérdése."""
.
Szórja is a diaszpórába, a betonszarkofágokre, ami még nem derült ki a lóvét ezerrel az, aki képtelen megkülönböztetni a közpént, amely NE NYULKA PISZKA lenne, a feneketlen hokizsebétől, előtérbe helyezve a nála nyalizókat, a haverokat, és az enyves kezű családját.
.
Miről mesél tehát a NEMZET, azaz őfélesége FŐKÖNYVELŐJE, akinek főhet a feje hova könyvelje a digi, dugi közlóvét!
,
SOKKBA kerül az ALKOTMÁNYOS VÁLSÁG, nehogy má valamelyik cinike/kai kiborítsa a bilit!
solidedge
2017-ig közel 12 ezer milliárdot vettek fel a kormányok, döntő többségét a felcsúti kis emberke csapata. A korrupció és a túlárazások a közgazdászok szerint 2010-től az éves GDP növekedés 2 %-át veszik el. Az EU-s pénzeknek köszönhető az Orbán rendszer kétes népszerűsége, ennek hiányában már rég kirugdosták volna őket a parlament ajtaján.
Eladott Ország
@solidedge: A túlszámlázások a stadionok, a felesleges beruházások ( térkövek ,40 cm-es kilátok, kalandparkok stb.) az ellopott pénzekkel együtt ugyan növelik a GDP-t csak a gazdasági növekedés az egészséges piacgazdaság kiépítése, életszínvonal növekedése stb. szempontjából semmilyen haszna nincs.
olkt.hu/wp-content/uploads/2018/03/29683624_1899122546764608_4365418064020919349_n.jpg
kokopelli
@solidedge: A régi kereskedő vicc jut eszembe a kormányról,és "állandó jellegű tettestársairól"!
"Csak úgy tudok megélni,ha vasárnap bezárok!" Akkor élnének meg jól,ha az EU nem nyomná a lóvét orrba-
szájba!...(;-))
namihami
És még igaza is van. Azok a pénzek ugyanis valóban az Orbán-család kinti vagyonát növelik. Még annyi ideje sincs annak a pénznek, hogy a határt átlépje, már meg is érkezett---ODA.
justhpeter
Mit mondhatna mást egy folytatólagosan elkövetett társtettes ? A versenyképesség csak abban jelentkezhet, hogy Orbán, Matolcsy és Varga közül ki melyik helyet érdemli a leépülés dobogóján.
ómió
Pedig az "uniós forrásokra" olyan pikáns lehet mindent ráhazudni!
Aki Én
@ómió: Igaza lehet Vargának, hiszen az uniós források a bolsi bandádat gazdagítják.
kokopelli
@Aki Én: ...mit is exportálnak nyugatra amitől nő a magyar gazdaság? "Rubik kocka","Égig érő zöld cscsergő"
vagy a híres magyar autók? (;-))
ómió
@Aki Én: Az a legnagyobb bajotok, hogy nem a bolsi tetübandádat!
Aki Én
@ómió: Az a bajunk, hogy lopnak ezerrel, a magadfajta képzetlen buta bolsi meg tapsol hozzá, mert nem érti.
Egyszer megérted, hogy mennyire káros bolsi vagy, nekifutsz a falnak.
Habár, ha eddig nem... :(
kokopelli
@Aki Én: ..,ha egy itt szereplő pongyolás orbánpribék két trafikkal büszkélkedett,akkor semmi sem
elég mély nekik! Maga a "pajtavajda" is azzal büszkélkedett,hogy ő "skizó"és a vaterja megpróbálta
kirúgdosni belőle,de felesleges próbálkozás volt,mert ő csak röhögött!! (Saját elmondása szerint a
TV-nek )
Aki Én
@kokopelli: Erre gondolsz? Már itt tisztán látszott, hogy veszélyesen elmebeteg. De, hogy kétség se maradjon, elmondja személyesen.

www.youtube.com/watch?v=tFQ9yphPsIo
Eladott Ország
@ómió: ma, 15:06; A bűnöző cigány és rohadt bandája az EU-s közpénznyelő szivornya.
uploads.disquscdn.com/images/bbe361f5a3146e88528a01b43517f0e5cced6937da1700906ef01b4f14cce773.jpg?w=600&h=684
uploads.disquscdn.com/images/6598edb1c7c71cfc45334e0b2def99ce3f58685eb8947029510f87b69da1ed1a.jpg?w=600&h=439
Nagy szopás lesz, ha jogállami normákhoz, illetve európai ügyészség csatlakozásához kötik a pénzek elosztást.
Mészáros már kezd örülni, hogy a gazdijának nincs megtakarítása.
olkt.hu/wp-content/uploads/2020/02/85145129_869974303444606_6721096288881868800_n.jpg
volvós
Bolond misike !! Anyád minden nap fél egykor elmondja :
- Fiam te egyre hülyébb leszel !
ómió
@Eladott Ország: Az, hogy te meg a tetübandád ráhazudja, még semmit nem jelent! Jogállami normák? Az akkor a rendszeres szemkilövetés lesz, tetüfi? Mert, ha igen, akkor a következő bolsi kurzusban dőlni fog a lé! Addig viszont állj féllábon és álmodozzál!
ómió
@Eladott Ország: Parkírozzál csendben a bolsi latrinában!
evacica
@ómió: @ómió: Azt hiszem orvosra lenne szükséged! Talán még segít, kérd meg a gratzi orvos címét!
volvós
@ómió: 09.40 Jó lenne, ha magyarul megtanulnál rohadt román köcsög !! A " parkírozás " azt jelenti, hogy a parkot a kertészek rendbe teszik...Ezt még egy 4 elemis mezőgazdasági munkás is tudja...De a narancsos kérdőíven ez nem szerepel, ugye buzikám ??? Egyébként a járművek " parkolnak "
Lepényleső
Ez igaz lehet,hiszen kelesztenek az uniós források,de kizárólag saját zsebeiket?
ómió
@evacica: Ezt, mint "OPNI-rehabilitált" üzened? Mert onnét tuti másképp néz ki!
ómió
@volvós:Ha elírok valamit, bolsi tetüként képtelenség ráértened? Persze, ha agyhiány szindrómád van, érthető!
volvós
@ómió: tegnap 14:01 lehet hogy anyádnak címezted ezt az ocsmányságot...kis köcsög !!!Egyébként ez nem " elütés ", hanem primitívség...élj továbbra is nemi életet anyukáddal !!
ómió
@volvós: Miután anyád egy tojást követően félretett abból egy merőkanálnyit, amiből te felcseperedtél, szarkupac, ez már mindjárt a "tutit" mondatja veled? Vagy csak de genere vagy bunkó bolsi? Igaz, a kettő ugyanaz!
ómió
@volvós: Most éppen a személyedben böffent fel a bolsi szarkupac?
volvós
@ómió: ...dögölj meg te AIDS-es buzi !!!
ómió
@volvós: Képtelen vagy korlátozni a latrinakultúrádat, bolsi szarkupac? Azon erőlködj, ne az ocsmánykodáson!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.