Erős szavakat intézett Orbán az EPP-hez, szerinte mára a kommunista értékekre fókuszálnak a Néppártban.

Erős: Orbán szerint Karl Marxot éltetik az Európai Néppártban

Memorandumot juttatott el Orbán Viktor miniszterelnök a néppárti vezetőknek az Európai Néppárt (EPP) stratégiai irányvonalának módosítása érdekében, amihez a pártcsalád küldetéséről szóló belső vitát tart szükségesnek.

A dokumentumban – amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke kedden tett közzé Facebook-oldalán – Orbán Viktor azt írta, hogy az EPP tagpártjai kezdetektől aktív és fontos szerepet játszottak az európai közéleti vitákban, az EPP nélkül nem jöhetett volna létre vélemény- és politikai többség olyan fontos kérdésekben, mint a Szovjetunió kiszorítása Közép-Európából, a kommunista politikai rendszerek elutasítása és megdöntése, Európa újraegyesítése a szovjet megszállás alól felszabadított országokkal, a schengeni határrendszer kialakítása és az euró megalkotása.

Az EPP "eltökélten demokráciapárti, antikommunista, piacpárti, antimarxista, nemzeteket támogató, az uniót a nemzeti egységekre építő, szubszidiaritáspárti, bürokráciaellenes, keresztény inspirációjú, az egy férfi és egy nő szövetségére épülő házasság és a keresztény családmodell híve és hangos képviselője" volt, amit "bátran, büszkén és sikeresen képviselt" – emlékeztetett.

Úgy fogalmazott:

"mára minden megváltozott. Az Európában is súlyos örökséget hagyó kommunizmussal és marxizmussal szembeni fellépés helyett Fidel Castrót és Karl Marxot éltetjük. A kereszténydemokrata rajnai modell helyett egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karolunk föl. Szubszidiaritás helyett a brüsszeli bürokrácia megerősítését és a központosítást pártoljuk. A keresztény inspirációkat, ha vannak is, nem képviseljük nyíltan és öntudatosan".

A néppárt a gyerekek születésének támogatása helyett a tömeges migrációban látja a megoldást a népesedési problémákra, ellenerő kifejtése nélkül tűri a schengeni határrendszer szétbomlását, és tehetetlenül szemléli a Balkán országainak kimaradását Európa integrációjából. Nem kínál továbbá vonzó alternatívát a politikai ellenfeleivel szemben, az ő témáikat és az ő álláspontjaikat tekinti viszonyítási pontnak, a belső ellentéteket pedig a széles nyilvánosság elé tárja – áll a memorandumban.

A miniszterelnök úgy látja, az EPP centrista, a keresztény jobboldalról baloldali irányba csúszó pártszövetség lett, amely a választók szemében lassan megkülönböztethetetlenné válik a liberális, zöld, szocialista baloldaltól. Míg a néppárt 2011-ben az unió 27 országában 16 kormányfőt adott, az Európai Parlamentben (EP) pedig 271 képviselője dolgozott, addig jelenleg csak 9 miniszterelnököt ad, az EP-ben 187-en vannak, és csak kevés tagpártja tud koalíció nélkül kormányozni – hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor ebben a helyzetben elengedhetetlennek tartja az EPP jövőbeli küldetéséről szóló belső vitát, amely a legutóbbi zágrábi kongresszuson elmaradt, helyette olyan elnököt választottak, aki "behozta a lengyel belpolitikai konfliktusokat és érdekeket az EPP-be".

"Mi úgy gondoljuk, hogyha egy pártcsaládnak a tagpártja módosítani akarja a politikai irányvonalunkat, az demokratikus, legitim és természetes törekvés. A demokrácia, a politikai siker mindig élő, vitázó folyamat eredménye lehet csak"

- írta.

A miniszterelnök a memorandumban a néppárt stratégiai irányvonalának módosítását javasolja: az EPP térjen vissza a Wilfried Martens-i örökséghez, a tagpártokat ne csak a baloldallal, hanem a jobboldallal való otthoni együttműködésben, koalíciókötésben is támogassák, a néppárt vezető testületeiben pedig a centrista irányzat mellett a jobboldali keresztény irányzat képviselői is kapjanak helyet.

"Az egység a legfontosabb, de a mai helyzetünkben az egységhez, egy új egységhez csak az őszinte belső vitákon keresztül juthatunk el"

- zárul Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök memoranduma.

Forrás: MTI

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Es ha így lenne, ez miért zavar egy bolsevik típusú rezsimőrt?
Vagy az van megint, hogy csak az bassza a csőrét, hogy nem ő irányít?
Talán megint csak a buta szektájához szól, mert azok szeretik a bolsi gyűlölködést, uszítást?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@ómió a buta bolsi: Már megint miről beszélsz te tájékozatlan bolsi-bérenc, te propagandisták legbutábbja?
orbán a Tienanmen téren koszorúzta meg a kommunista ,,hősi" emlékművet, ott, ahol a diktatúra vérbe fojtotta a diáktüntetést, ahol több ezren haltak meg.
Még van pofád neked emlegetni a koszorúzást, te bolsi?
teuton
Ebböl a "memorandumbol" csak egyetlen dolog maradt ki, a demokraciak alaptörvenye: nem a farok csovalja a kutyat...
tudode
Közjogi méltóságnak, úrnak, parasztnak születni kell!
.
Annak is akit "kötésig" a konfrontáció életet a faterjától kezdve a NÉPPÁRTIG, a Tavares, és a Sargentini jelentés után is!
.
Hasonlóan ahhoz, ahogy a Liberális Internacionálét hagyta bunkó módon faképnél:
.
---- A Liberális Internacionálé egykori alelnöke belerúgott még egyet a liberalizmusba
.
vastagbor.atlatszo.hu/2014/07/27/liberalis-internacianale/
.
"""" 2000. október 25.
Várhegyi Attila országos választmányi elnök képviseli a Fideszt a Liberális Internacionálé (LI) csütörtöki és pénteki ottawai kongresszusán, ahol a párt hivatalosan kilép a nemzetközi szervezetből.
“A Fidesz kilépése nem jelenti azt, hogy bármiféle szakadásról vagy elfordulásról lenne szó, hiszen az Európai Néppárt és az Európai Liberális Párt frakciója koalícióban tevékenykedik az Európai Parlamentben. A Fidesz és a kormány programjában a liberális elvek mellett megtalálható keresztény és konzervatív értékek megkövetelik, hogy hivatalossá tegyük a kapcsolatot az Európai Néppárttal” – nyilatkozta Várhegyi Attila

2000. október 28.
A Liberális Internacionálé (LI) ottawai kongresszusán tudomásul vette a Fidesz kilépését a szervezetből, de annak okait a csütörtöki végrehajtó bizottsági ülés résztvevői elfogadni nem tudták. – Közölte Eörsi Mátyás. LI alelnöke, Lord Alderdice azt mondta, “minden országban jelentkezik olyan kihívás, hogy egy párt a szavazatok növelése érdekében hátat fordítson elveinek. A Fidesz úgy döntött, hogy elveit és meggyőződését is kész feladni a választási siker érdekében, de ebben nem számíthat semelyik liberális párt támogatására sem.“ """"
.
Egyáltalán tudatában van ez a Fasza gyereknek is silány, hogy merre a meddig, ami a faterjánál elment egy, két rugdosás kíséretében!
Nessy
@tudode: Írja ezt a dörgedelmet az, aki úgy váltogatja az elveit és a hitét, mint más az alsóneműjét!
kokopelli
Az EU-parlament legnagyobb "társulata" a JOBBOS Néppárt! Már a néppárt is kommunista az Orbánéknak?
Gráz is komcsi,ha újra ~6-7000 €-ért átöblítik a "főnököt? Arra akis időre még üzemelni fog a Néppárt és itthon
a Fidesz! "Nem tudok mindenhol ott lenni,de ahol én vagyok ott soha nincs valami" (O.V)
Jozefina
Ha ezt a Néppárt politikusai beveszik, akkor valamennyien idióták!!??
Hazugságra is telik neki: "EPP nélkül nem jöhetett volna létre vélemény- és politikai többség olyan fontos kérdésekben, mint a Szovjetunió kiszorítása Közép-Európából"
Ő hozza vissza az oroszokat az EU nyakára!!! Paks, orosz bank, ami felügyelet nélkül tevékenykedhet!!! Kitudja már hány orosz ügynök kószál csak Magyarországon!!!??? Pár éve volt egy becsült szám, ami akkor 6 ezer volt!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.