Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán a Klíma- és természetvédelmi akcióterv ismertetésekor egy sajtótájékoztatón számos konkrét lépést fogalmazott meg a környezettudatosabb Magyarország irányába.

Jövőre betiltják Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat
Fotó: Pixabay

A leginkább konkrét lépés, hogy már jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, és minden szükséges intézkedést megtesznek azért, hogy

a tömegesen előforduló, egyszer használatos termékeket más, könnyen újrahasználható, újrahasznosítható termékek váltsák fel.

Támogatják a vállalkozásokat az ilyen termékek fejlesztésére, gyártására. Lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását, az újrafelhasználásra nem alkalmas hulladékot energiává alakítják át, hogy azt a magyar családok, magyar vállalkozások használhassák fel.

A hazai vizeket elárszató szeméttel is igyekeznek foglalkozni. Palkovics szerint nem engedhető meg, hogy a külföldről származó, folyókon keresztül ide érkező, felelőtlen környezethasználatból származó hulladék tovább károsítsa a természeti, nemzeti értékeket, folyókat, vizeket és azok élővilágát. 2021-ig 150 ezer hektárnyi védett természeti területen gondoskodnak az élőhelyek helyreállításáról és a megőrzés feltételeinek megteremtéséről. Az erdős terület 2030-ra 27 százalékra nő.

Azt elmondta, hogy 2030-ra az országban előállított energia 90 százalékban szén-dioxid-mentes lesz. A magyar energiastratégia alapja, hogy az áramellátás jelentős hányadát elsősorban atomenergia és napenergia biztosítsa.

A magyar háztartásokat segítik, hogy saját maguk dönthessenek az energiafogyasztásuk mértékéről és időzítéséről. 2030-ig legalább 1 millió okos fogyasztásmérőt telepítenek.

Az akcióterv kiterjed a közlekedésre is: megreformálják az elektromobilitás ösztönzési rendszerét, nagyobb támogatását. Megteremtik annak lehetőségét, hogy a kis és olcsó autók nagyobb támogatást kapjanak. A megfelelő szolgáltatások kiépítése érdekében minden új építésű társas-, és irodaházban lehetőség lesz az elektromos autók töltésére. Emellett támogatják az alacsony és nulla kibocsátású járművek beszerzését a közösségi közlekedésben. Elindítják a Zöld busz programot, és megkezdték a klímavédelmet szolgáló zöld kötvény kibocsátásának előkészítését.

(MTI)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@Mirabilis: Semmi...Betiltják,,,oszt jó napot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
A masik dolog: ugyanez a kerdes az elektromos autok mukodtetesehez: HONNAN lesz nagyhirtelen ekkora mar megtermelt elektromos aram a rengeteg akkumulatortolto allomashoz? Mert valamibol azt az elektromos aramot is ki kell termelni, nemde? Nalunk ez nem problema, mert rengeteg a termeszetes aramforras, vizeses, nap- es szelenergia. De mi van azokkal a helyekkel, ahol ez nem lehetseges? Az, hogy Europaban eroszakkal bevezetnek vegig nem gondolt torvenyeket, ahol az emberek es gyartok mar eddig is sokat tettek a zoldbarat termelesert, az egy szep dolog, de kozel nem erhetnek el olyan eredmenyt, mint amit Kinaban, meg a tobbi olyan orszagban erhetnenek el, akik nem is tagjai a Klimaegyezmenynek - pedig ok szennyezik legjobban a legteret! Rohognek a markukba, es tovabbra is ontjak a szen- es egyeb kornyezetszennyezo dioxidokat, gazokat a levegobe, es a mi EU-s 580 millios lakossagunkkal ellentetben (akik benne vagyunk a klimaegyezmenyben) szemben all az egyezmenyen kivuliekkel, akik csak Kinaban milliardokkal tobben vannak, mint mi.
Nessy
@karma1: Én lelkesen őrzöm a régebben anyagból készült bevásárló szatyrokat, amit jó pár éve lehetett kapni pl. a már kivonult Plusz üzletekben. meg a több évtizedes mosható bevásárló szatyrokat.
Bár már nagyobb vásárlásnál a banyatankot használom, mert három kiskereke van, és "feljön" a lépcsőn.
karma1
@Nessy: Nem hiszed el, hogy az atlagember mennyire sotet tud lenni.
Itt most azt is bevezettek, hogy "ovjuk az erdoket, hasznaljunk kevesebb papirt" felkialtassal most mar minden cegnel megkerdezi a penztaros, hogy adjon-e papirblokkot, vagy se? (Merthogy az a 15 negyzetcenti nagysagu papirtol bedol az Amazonas. )Tudom, ez igy buta megjegyzes, de nekem mar a legelso alkalommal felvetodott a kerdes: ha ugy dontok, hogy nem kerem a papirblokkot, akkor a vilagon semmivel sem tudom igazolni, hogy en ebben az uzletben vettem mondjuk egy fej kaposztat 5 dolcsiert, ami kivulrol szep volt, de ahogy kezdtem leszedni a hejjat, kiderult, hogy van benne (bio)meztelen csiga, meg mittudomen mi... HOGY VISZEM VISSZA AZ UZLETBE EZT A HIBAS ARUT, ha NINCS A KEZEMBEN A BLOKK, AMIVEL IGAZOLOM, HOGY 2 ORAVAL KORABBAN EBBEN AZ UZLETBEN VASAROLTAM A PIROSKAPOSZTAT??? (Ez speciel megtortent velem, ha nem lett volna nalam a blokk, nem tudtam volna reklamalni!
Ezzel a kerdessel - hogy kersz-e szamlat vagy sem - ESZRE SEM VESZED, DE EGY ALAPVETO JOGODTOL FOSZTANAK MEG, UGY, HOGY ESZRE SEM VESZED! Vagyis arrol a jogodrol, hogy minosegi (vagy mennyisegi) reklamaciot tehess a sajat erdekedben!) Egyebhkent utalom a zoldeket, mert atgondolatlanul, felelotlenul teszik, amit tesznek, az azonnali donteseknel nem csinalnak kornyezet- es hatastanulmanyt, csak kiabaljak a "Vedjuk meg a termeszetet" cimu lozungot, hatter nelkul. Harsogjak, hogy olvadnak a polusokon jeghegyek, de azt azert elfelejtik kozleni, hogy a Scott bazison (ahol nemzetkozi tudoscsoport foglalkozik ezzel a kerdessel) mar 2 eve aranytalanul gyors jeghizast allapitottak meg, vagyis minden a normalis trendeknek megfeleloen mozdul. Hogy nalunk evek ota eltunt a nyar, nincs meleg egyaltalan, csak par nap jobb idot kapunk a 2-3 honapos regi nyarak helyett. Hol van az az "altalanos felmelegedes"?
jesz
itt Budapesten szelektív gyűltjük a műanyag flakonokat. Fogalmam sincs hogy abból a mérhetetlen mennyiségű pet palackból most mi lesz? Remélem technikailag már most is megoldható, hogy ha nem is átlátszó, de steril műanyag flakont készítenek belőlűk...

Ezért fjjon az üdítőgyártók feje, akik már ezen a héten vadul támadták az ötletet..valami oka biztosan van.

Arról egy qurva hang nem esik, hogy a légszennyező szilárd hulladékalapú tüzelést mikor tiltják be...mert itt mindenkinek bent van a lakásban a gáz, de okosba mégis fával, pozdorjával, és mindennel, ami akad, azzal fűt, és füstöl..persze inkább sötétedés után, mert akkor nehezebben azonosítható a fullasztó füst-kibocsájtó.

Ebbe már belebukott az LMP tündibündi milliárdos képviselője is, pedig megígérte, hogy ellenőrzik a füsokádó településeket..vasvillával zavarták el őket..

A tisztán villanyautókat kétféle töltési lehetőséggel gyártják. Az egyik a ház, udvar, kert, garázs sima dugaljából tölthető autó, ami lassú, de aksikímélő, pár Amper felvételű, nem zavar be a család energiafelvételébe..
A másik a gyorstöltő, ami bizony otthon bajos, ugyanis nagy az áramfelvétele, de egy óra múlva (majdnem) 100%-ra töltötte az autót.

Érdemes olvasni a villanyautók című lapot, amiből már az is kiderült, hogy márciusban piacra dobják a tiszta villanyhajtású Dacia-t. Ez kimondottan városi kisautó, szerényebb anyagiakkal rendelkező, de villanyautóra vágyó polgároknak. Ha valaki rémüldözne a márka miatt, annak megjegyezték, hogy Kínából szállítják ezeket az autókat, amik már ott beváltak. A Románok csak a nevet adták..

Amúgy nem eszik olyan forrón a kását, várjuk meg mit is találnak ki tavaszig.

Ugyanis itt van a határvédelem kérdése...ha ott felvonul a támadásra buzdított migránshad, akkor baszhattyuk a klímavédelmet, mert letarolnak mindent, mindenkit...az Isten irgalmazzon.
jesz
Tegnap a budaörsi reptérre vezető úton, a vasút mellett volt szerncsém autózni...annyi szemét, gumi, bútor még a szemétlerakóban sincs, mint amennyit a töltésbe ledobálnak...de a leszállópálya felőli oldal is televan kidobott zsákokkal...

Ezt minden évben kampányszerűen összeszedik, aztán egy év múlva újra televan a vasúti töltés(ami egy nemzetközi útvonal is)
ómió
Esetleg nem a műanyag újrafeldolgozásra kéne "ráerősíteni"?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.