Létre kell hozni a negyedik magyar köztársaságot, ha 2022-ben a köztársaságpárti ellenzék az MSZP-vel együtt kormányra jut – közölte az ellenzéki párt választmányi elnöke szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Új magyar köztársaságot alapítana az MSZP
Fotó: Facebook/Kunhalmi Ágnes

Kunhalmi Ágnes a választmány ülése után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az új magyar köztársaságnak nemcsak demokratikusnak, hanem szociálisnak is kell lennie.

Az új köztársaság olyan elemeket tartalmazna, mint a gyermekközpontú oktatás, ahol a lexikális tudás mellett a képességek fejlesztésére is odafigyelnek, és a betegközpontú egészségügy, ahol korszerű európai gyógyítási módokat ajánlanak, és "nemcsak a kifestésre koncentrálnak"

- ismertette.

Szerinte elengedhetetlen egy erős nyugdíjkorrekciós program, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása, ezért az új köztársaság fontos pontja az európai minimálnyugdíj bevezetése is.

Az MSZP továbbá a vegyes, azon belül a svájci indexálás figyelembe vételét ajánlja a nyugdíj számításakor, mert ha a Fidesz visszatérne ehhez, 2,8 helyett 6,5 százalékkal emelkedne a nyugdíj idén – vélekedett a választmányi elnök.

Kiemelte, hogy

meg kell fékezni a lakhatási válságot is, ennek érdekében lakbérplafont kell bevezetni, és a bérlakásprogram fejlesztésére van szükség. A minimálbért adómentessé kell tenni, mert az azonnali 25 ezer forintos emelést jelentene

- fűzte hozzá.

A negyedik magyar köztársaság bevezetése sarkalatos pontja az MSZP javaslatának, amelytől nem fognak eltérni, az ellenzéki egyeztetésen pedig mindenkinek ajánlani fogják – emelte ki.

Kitért arra is: Orbán Viktor miniszterelnök a magyar költségvetésben is érvényesítse azt – az Európai Tanács ülésén elhangzott – véleményét, hogy ne a gazdagok kapjanak többet. Az MSZP azt szeretné, hogy

az Európai Unió ne kevesebbet adjon Magyarországnak, hanem akadályozza meg a pénz ellopását, ezért a párt maximálisan egyetért azzal, hogy jogállami keretekhez kössék az uniós kifizetéseket

- mondta Kunhalmi Ágnes.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke arról beszélt, hogy az ellenzéki együttműködés az egyetlen út, amely 2022-ben kormányváltást hozhat, ezért a párt továbbra is abban hisz, hogy közös miniszterelnök-jelölttel és közös egyéni választókerületi jelöltekkel kell megküzdeni a Fidesszel.

Az elnök ezért reméli, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) által indított konzultáció során a párt szimpatizánsai és tagjai meg fogják győzni a párt vezetőit, hogy ez az egyetlen helyes út.

"Aki külön indulásról beszél, veszélyezteti a változást, és ellent mond annak a választói akaratnak, amelynek tanúi voltunk" az október 13-i önkormányzati választásokon

- vélekedett.

Kijelentette, hogy az MSZP az ellenzéki együttműködésben egyenrangú félként kíván részt venni. A pártot senki nem tekintheti a lábtörlőjének – fogalmazott az elnök.

Emiatt a választmányi ülésen úgy döntöttek, hogy azok, akik elhagyják a pártot, és a későbbiekben önkormányzati vagy országgyűlési választásokon más párt színeiben kérik az MSZP támogatását, attól azt meg fogják tagadni – mondta.

Kérdésre válaszolva hibásnak nevezte azt a politikát, amely egy másik párt kifosztásáról szól. A koalíciós programnak, a választási részvételnek és a kormányzásnak bizalomra kell épülnie – hangsúlyozta, hozzátéve: reméli, hogy ez a bizalom helyre áll.

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
Kunhalmi nagysága a súlytalanság állapotában repked. Majd ad neki a DK csak sokat szövegeljen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisGenyo2
"ha 2022-ben a köztársaságpárti ellenzék az MSZP-vel együtt kormányra jut" Na ez az amitől nemigen kell tartani, amíg ezek vannak ellenzékben akik most vannak...
Így akár tejjel-mézzel folyó kánaánt, vagy vezetékes sört is ígérhetne. ;-)

Ettől még fugáznám a fos-szóróját, cuki kis luvnya, amikor nem beszél! :-p
CsipkeRózsa
Csak nehogy Orbán titokban megelőzze őket, és kialakítsa a királyságot. Lesznek királyok, hercegek, grófok, és naplopók. Igaz, naplopók most is vannak.
verőce21
Ágikát nem állítja meg semmi, csak egy Kunhalmi-féle lengőajtó! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.