A csángók nincsenek egyedül, részei a magyar nemzettestnek, ezért kötelességünk, hogy mindenben segítsük a fennmaradásért folytatott harcukat – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szombaton a Csángó bálon.

Kocsis Máté: a csángók részei a magyar nemzettestnek
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület 24. alkalommal rendezte meg a Csángó bált, amely minden évben jó alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet a népcsoport küzdelmeire és élő hagyományaira.

Amit a moldvai magyarok közösségéért teszünk, azt a külhoni magyarok minden közösségéért tesszük és tennünk kell, hiszen összetartozunk

- hangsúlyozta Kocsis Máté, a rendezvény szombat esti megnyitóján a Millenáris parkban.

"Ha 100 évig nem hagyták elvágni gyökereiket, akkor most se tegyék"

- fogalmazott Kocsis Máté.

Emlékeztetett arra, hogy 28 esztendeje hunyt el Domokos Pál Péter Széchenyi-díjas tanár, történész, a csángók történetének, kultúrájának kutatója, akinek 1932-ben a lészpedi Szent Anna-búcsúhoz köthető látogatásakor a magyarságát megtagadó jászvásári püspök már románul hirdette az igét, de ezt Domokos Pál Péter nem hagyta annyiban. Belefogott a közösségépítésbe, fonográffal szállt szembe a teljes felszámolásra irányuló román törekvésekkel, népdalokat gyűjtött ott, ahol szájról szájra, apáról fiúra szállt az ismeret és a gondolat – mondta.

Hangsúlyozta: ez a hagyaték van ma is jelen a dalokban, a viseletekben, a nyelvjárásban, valamint azokban a kerámiákban, amelyekből Petrás Mária révén a bálozók is ízelítőt kaptak a rendezvényen.

Mint mondta, a román adminisztráció minden erejével igyekszik leválasztani a csángókat a magyarokról és ezért is kell kiállnunk a nemzeti régiókért meghirdetett petíció mellett.

Kiemelte, hogy a magyar kormány támogatásának köszönhetően több moldvai közösség is bekapcsolódhatott a határon túli óvodafejlesztési programba, 30 helyszínen 1600 gyermek kezdte meg a délutáni magyar foglalkozásokat, Csíkszeredában kollégium épül és ösztöndíj-programok indultak. Bákó és Magyarfalu magyar házzal gazdagodott, 2018 májusában pedig először látogatott el Csángóföldre magyar államfő Áder János személyében – sorolta az eddigi eredményeket a Fidesz frakcióvezetője.

A magyar kormány mindent meg fog tenni azért, hogy még unokáink is láthassák a csángók táncait, hallhassák ízes beszédüket és dalaikat, hogy anyanyelvükön szólhassanak egymáshoz szülőföldjükön – hangsúlyozta Kocsis Máté.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Tudja drága Kocsis NERtárs, annyi pénz a világon nincs, amennyi "magyart" kell istápolni maga szerint, a mi pénzünkből! Mert arra föszösen ügyelnek, hogy a maguk pénze számolatlanul meglegyen! Ennyire nem bíznak a honi szavazóikban, hogy már lassan a mars lakókat is a "magyar nemzet részeivé" teszik, természetesen a fideszre szavazásért! 2022-re Felcsúton meg lesz az űrállomás!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dr. prédikátor
Máté buzika!!!te meg a fasznyalók táborához tartozol!!! te kis köcsög!!!
RonaGyuri
@RonaGyuri: Van a dologban némi ráció,

persze csak akkor, ha belegondolunk a contextusára

A derék hvg.hu izgalmas címmel adta közre heti elemzését: „És akkor Orbán Viktor felfedezte a benne élő Greta Thunberget”. Ezt a dolgot abból vezették le, hogy „Zöld akciótervet hirdetett Orbán Viktor az évértékelő beszédében”. Azonban igazából arról lehet szó, hogy ad a közeli barát (Zsóti, ahogy szokta a neki nem tetsző véleményű fiatal lányokkal, nála is elmebajt viziónált) véleményére! =))
vacsi
Ezek szerint nekik is piros pötty van a fenekükön?
ómió
Pedig 2004-ben "haladóék" őket is kitagadták! Nem úgy, mint a migriket!
CsipkeRózsa
@fideszes gyökér: Kapnak folyamatosan szép támogatást. Nem tudom, hány csángó él.

Az a baj, hogy az országban élő emberek közül nem tekintenek mindenkit magyarnak, a csángó mitől "magyarabb"?
kissé felnőttem
Te mehetnél IQ tesztet csináltatni vagy csak lázad van ennyi okos gondolattól? lennél inkább Kinai váza? ja akkor maradj köcsög

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.