A vakok intézete előtt szórtak szét tűvel átszúrt szalonnadarabokat.

Közfelháborodás: vakvezető kutyákat próbálnak gyilkolni Szolnokon

Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét azon a helyen, ahol a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány egyik segítőkutyája is dolgozik.

A szóban forgó eset Szolnokon, a megyei vakok és gyengénlátók egyesületének irodája előtt történt, s hatalmas közfelháborodást keltett. Lukács Ágota és Vacak is az irodában dolgozik, ő arra a következtetésre jutott, hogy végső megoldásként szájkosarat tesz Vacakra, ha életét kell megvédenie.

– A mi kutyánk a mi felelősségünk, így hiába, hogy a vakvezetőkre nem kötelező a szájkosár, ilyen helyeken mégis rá kell raknunk a saját biztonsága érdekében

– mondta a látássérült hölgy.

Sajnos egyre több a kutyamérgezés, legutóbb egy kaposvári állatvédő egyesület számolt be arról, hogy egy ismeretlen óvodák környékén szórt szét patkánymérget. Ez azonban már emberre is veszélyes lehet.

Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője szerint a vakvezető kutyák vannak a leginkább kiszolgáltatva az ilyen gonoszságnak, mert látássérült gazdáik nem minden esetben képesek megakadályozni, hogy a kutyák megegyenek valamit.

– A hámban dolgozó vakvezető kutyákat megtanítjuk arra, hogy munka közben ne egyenek fel semmit a földről és ne fogadjanak el ételt idegenektől, de ők sem gépek, nekik is lehet egy gyengébb pillanatuk, amikor győznek az ösztönök. Látássérült gazdáktól tudjuk, hogy többnyire sikerül megakadályozniuk a tiltott falatok elfogyasztását, például amikor érzik a hámon, hogy élénken érdeklődik valami iránt a kutya, de mindenkinek vannak rossz tapasztalatai kézből etető idegenekről, akik nem kérnek engedélyt erre, valamint földön gondatlanul elszórt ételmaradékról

– árulta el a szakember, aki szerint szabadidejükben vannak a legnagyobb veszélyben ezek a kutyák, hiszen nincs rajtuk hám, vagyis a gazda kontrollja megszűnik. Mint kiderült: annyira gyakoriak ezek, hogy akár egy hét alatt több ilyen eset is előfordulhat.

Fontos szerepe van a látóknak is abban, hogy ne történjen tragédia a több millió forintért kiképzett vakvezető kutyákkal, Ezek az állatok egy másik ember szemei a szó legszorosabb értelmében. Ezért ismeretlenül is oda szabad lépnünk, és figyelmeztetni a látássérültet, hogy valamilyen okból vigyázzon a kutyájára azon a környéken, ahol elszaporodtak a mérgezéses esetek.

Forrás: Blikk

Kép: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Csak egy ötlet::
Ilyen helyeken és ilyen esetekben szép csendben rejtett kamerákat (de jó minőségűt, nem olyat, amin az anyja se ismeri fel a tettest) kéne felszerelni. És amíg nincs eredmény, addig csendben maradni.
Amikor megvan a tettes, akkor se a rendőröket hívni (tudjuk az eredményt), legfeljebb a végén, hanem a kutyák gazdáinak, a betanítóknak és a szimpatizánsoknak kell az értesítés. Névvel, címmel, fotóval.
A többit, biztos vagyok benne, közmegelégedéssel, elvégeznék ők.
Lepényleső
Talán az elkövetővel megetetni,aztán életéért oly sebesen küzdeni,mint itt minden beteggel szokták tenni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.