A krónikus betegségekben szenvedőknek kevesebb adót kell fizetni.

Majdnem 100 ezer forint adókedvezményt kap az, akinek a betegsége rajt van ezen a listán

Csaknem 100 ezer forint adókedvezményt kaphatnak idén a krónikus betegségekben szenvedők – hívta fel a figyelmet Bajusz Dániel ügyvéd az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A szakértő elmondta: kormányrendelet sorol fel 18 betegségcsoportban mintegy 700 betegséget, amelyek igazolt megléte esetén a betegek a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeget vehetnek igénybe havonta; idén ez 8050 forint, éves szinten 96 600 forint.

Célszerű a munkáltatónál nyilatkozni a betegség meglétéről, akkor az adóelőleg megállapításánál figyelembe veszik a havi összeget, és nem kell az év végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített adóbevallás-tervezetet módosítani- jelezte.

Bajusz Dániel kiemelte, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvényben régóta benne van ez a lehetőség, de az adójóváírás önellenőrzéssel öt évig visszamenőleg is érvényesíthető, ha valaki nem tudott róla, vagy a betegsége újonnan került a listára.

A kormányrendelet értelmezésében segítséget adhatnak az érintetteknek a háziorvosi rendeléseken vagy szakrendeléseken, de sok munkáltatónál a könyvelési-bérszámfejtési osztályon dolgozók is tudnak információt adni – tette hozzá.

A teljes listát ITT lehet megnézni.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Sámannus: Magyarországon még mindig az egyik legalacsonyabb a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya Európában, de még ezekről is lehúzza az állampárt az utolsó bőrt is.
168ora.hu/itthon/munkaeropiac-megvaltozott-munkakepesseguek-munkaero-kolcsonzes-europai-unio-171223
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Háromhavi tartozás, azaz 23 130 forint (jövőre a mostani 7500 forintról 7710 forintra emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék összege) után érvénytelenítenék az adós tajszámát. Ez azzal jár, hogy az illető ezt követően nem juthatna állami egészségügyi ellátáshoz, vagy államilag támogatott – tehát olcsóbb – gyógyszerhez. A változás félmilliónál is több embert érinthet. Több százezren vannak azok, akik egyéni szolgáltatási szerződés keretében fizetnek havi 7500 forintos járulékot. Ők azok, akik semmilyen jogcímen nem jogosultak egészségbiztosítási szolgáltatásra: nem nyugdíjasok, nincs bejelentett munkahelyük, és nem nevelnek gyereket, pontosabban nincsenek gyesen vagy gyeden. Nem meglepő a döntés persze, hiszen eddig is olyan törvénymódosítások sorát eszközölték, amelyek vagy a jogállam leépítésére szolgáltak, vagy az állampolgárok életének rosszabbá tételéhez. A törvény júliusban lép életbe, így még maradt pár hónapja ennek a több mint fél millió embernek arra, hogy kitaláljon valamit. Azonban ha képtelenek elmenekülni az országból, vagy előállni egy működő tervvel, akkor imádkozhatnak azért, hogy ne kelljen többet még a kórházak közelébe sem kerülniük, mert ha ez nem így lesz, akkor a tízparancsolat sem fog már segíteni, hiszen az imák helyett százezrekre lesz szükségük ahhoz, hogy életben maradjanak. Ez jelenti a keresztény konzervatív kormányzást. Akinek nincs elég pénze, az dögöljön meg. Ennyire egyszerű.
Sámannus
Ezek meg vannak hibbanva. Ki gondolja, hogy ilyen betegségekkel még képes valaki dolgozni. Ebből csak az látszik hogy még a nyomorékoktól is adót szednek.
simmering73
Tehát a 2-es cukorbetegség továbbra sincs a listán, csak ha már súlyos szövődmények vannak. Pedig akinek nincs, annak is nagyon sokba kerül a diéta, a tesztcsík.
Eladott Ország
Tessék elbeszélgetni a rokkantakkal, akiknek elvették a járadékát, akiket visszaminősítettek, hogy kevesebbet kelljen fizetni, esetleg a munkanélküliekkel is lehetne csacsogni, akik már kiestek a rendszerből és ellátás nélkül maradtak. De legalább nem rontják a statisztikát. itt egymást érik a csodák. Egy néni 101 ezer forintos rokkantnyugdíjából 29 ezer forintos rokkantjáradék lett, egy halk miniszteri utasításra 5 év alatt 178 ezerrel csökkent a rokkantak száma és ez még jobban is sikerülhetett volna, de néhány bácsinak a többszörös felülvizsgálat ellenére sem nőttek ki a lábai. Valószínű ezért él egyedül a 65 év feletti magyar nők 46%-a. A bácsik láb nélkül nem tudnak udvarolni menni, és páratlanul a sok idősebb férfi a végletekig lemerevedik, lábbal együtt. Ez nem teljesen világos összefüggés nekem, de ez van a jelentésben.
Eladott Ország
@Sámannus: Magyarországon még mindig az egyik legalacsonyabb a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya Európában, de még ezekről is lehúzza az állampárt az utolsó bőrt is.
168ora.hu/itthon/munkaeropiac-megvaltozott-munkakepesseguek-munkaero-kolcsonzes-europai-unio-171223
Sámannus
Általában még nagy politikus pályát is befutnak ilyen betegséggel:

Közepes mentális retardáció
viselkedészavarok
F710 Közepes mentális retardáció enyhe viselkedésromlással
F711 Közepes mentális retardáció markáns viselkedésromlással
F718 Közepes mentális retardáció egyéb viselkedésromlással
F719 Közepes mentális retardáció viselkedésromlás nélkül
F72 Súlyos mentális retardáció
F720 Súlyos mentális retardáció enyhe viselkedésromlással
F721 Súlyos mentális retardáció markáns viselkedésromlással
F728 Súlyos mentális retardáció egyéb viselkedésromlással
F729 Súlyos mentális retardáció viselkedésromlás nélkül
F73 Igen súlyos mentális retardáció
F730 Igen súlyos mentális retardáció enyhe viselkedésromlással
F731 Igen súlyos mentális retardáció markáns viselkedésromlással
F738 Igen súlyos mentális retardáció egyéb viselkedésromlással
F739 Igen súlyos mentális retardáció viselkedésromlás nélkül
Sámannus
@Sámannus 14:36: Egyébként a kormány elismeri ezzel a betegséggel kapcsolatos kötelességit is, és hallgatólagosan a bíróság által megállapított keresetet is! Nem munka nélkül keresettek ezek a jövedelmek, bár igyekeznek valamilyen formában munkához kötni. a hajó elúszott és a lemaradók itt maradtak, és ezt állapította meg a bíróság is.
Eriksson
Egyből jobban lesz a listás.
De ki fogja megállapítani a jogosultságot?
Lepényleső
Közel,s alaphangon betegségükre legalább ötszörösét költik el,s szabadságuk felét is ez emészti fel?
Yoda69
Nem lepodnekeg ha hirtelen megjelennek több millió beteg ember
terlasz
@Eriksson: Szakorvos ad egy igazolást és máris igényelhető az adókedvezmény. Bemutatni csak akkor kell az igazolást, ha a NAV külön kéri. A betegek ettől nem lesznek jobban csak enyhíti a tetemes gyógyszerkiadásaikat. 2013 óta működik csak eddig nem reklámozták.
Eriksson
@terlasz: Érdekes, hogy eddig nem is lehetett hallani róla. Én csak annyit tudok, hogy a krónikus betegek magas Oep támogatást kapnak a gyógyszereikre.
Ez a szakorvosi igazolás néhányszor már befuccsolt, pl. a hamis rokkantosításoknál, vagy hamis alkalmassági igazolásoknál.
kereső
@terlasz: A kedvezmény 2009 óta működik. Most csak a betegségek körét bővitette a kormány . A kedvezmény- orvosi igazolás birtokában 5 évre visszamenőleg is érvényesithető.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.