2.8 millió közpénz ment el Fenyvesi Zoltán lakbérére.

Több millió közpénzből bérelt lakást fia barátnőjétől a fideszes képviselő

A két évvel ezelőtti választáson első ízben egyéni parlamenti mandátumot szerző kormánypárti honatyának az Országgyűlés Hivatala 2018 augusztusától 2019. szeptember végéig bérelt egy fővárosi ingatlant havonta 200 ezer forintért. A 14 hónap alatt a hivatal 2,8 millió forintot fizetett ki a rezsit is tartalmazó bérleti díjra a tulajdonosnak, aki nem más, mint Fenyvesi fiának barátnője, később felesége.

Lapunk kikérte az országgyűlés sajtóirodájától a vonatkozó szerződést, amelyből kiderült, hogy egy 46 négyzetméteres külkerületi panellakásról van szó. A választás azért is különös, mert az ingatlan autóval fél, tömegközlekedéssel majdnem egy órára van a Parlamenttől, noha a hivatal épp azért bérel lakást a vidéki képviselőknek, hogy könnyedén bejárhassanak a munkahelyükre.

Ráadásul a rendelkezésre álló keretből a rokon lakása helyett Fenyvesi egy belvárosban lévő, jóval exkluzívabb ingatlant is kaphatott volna anélkül, hogy egy fillért is kellett volna fizetnie.

Így tesz egyébként 2019 szeptembere óta, a családi panellakás helyett ugyanis már egy közel 100 négyzetméteres, a Kossuth tér szomszédságában lévő lakást bérel neki az Országgyűlés havi 328 ezer forintért.

A fideszes képviselő megkeresésünkre elismerte, hogy fia barátnőjétől bérelte az ingatlant, a váltást pedig a két fiatal tavaly nyári esküvőjével indokolta.

– Házasságkötésük után az Országgyűlés Hivatalán keresztül felmondtam a 2018. augusztus 1. hatállyal kötött bérleti szerződést, bár a jogszabály erre nem kötelezett volna, hiszen a magyar Polgári Törvénykönyv 8:1. paragrafusa szerint nem közeli hozzátartozóm – fogalmazott Fenyvesi. A szerződés ugyanakkor majdnem három hónappal a frigyet követően szűnt csak meg.

A képviselő érvelése helytálló, ugyanis fura módon a visszaélések elkerülése érdekében a fiától nem bérelhetne ingatlant, annak feleségétől viszont minden további nélkül igen.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint visszaélés gyanújára ad okot, ha a közpénz egy politikuson keresztül a családi kasszába vándorol át.

– Az emberek nehezen hiszik el, hogy ilyen esetben piaci mechanizmusok érvényesülnek. Szigorítani kellene a lakásbérleti szabályozást, hiszen akkor legalább megnehezítené a törvény, hogy trükközzenek a politikusok – magyarázta lapunknak a szakértő.

Az országgyűlési képviselők számtalan juttatást kapnak a fizetésük mellé, a legértékesebbek közé tartozó lakásbérletet viszont csak akkor vehetik igénybe, ha sem nekik, sem a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozóiknak nincs a fővárosban ingatlanjuk. Az országgyűlés jelenleg közel 350 ezer forintig állja a bérleti díjat, ez az összeg azonban az évente emelkedő képviselői tiszteletdíjjal arányosan nő.

Forrás: Blikk

Kép: MTI/Soós Lajos

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ludmilla
mindegyik meg tudja fizetni a szállodai szobát,túl vannak fizetve,de kivétel nélkül lopnak,visszaélnek a helyzettel... ez a férget még nem hallottam megszólalni tapolcai kórházügyben,vagy a dobai kastély lenyúlása ügyében
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Elad0tt 0rszág
@Aki Én: Nahát, egyből reagáltál amikor írtam. Ez mennyit ért pénzben? Állandóan itt figyelni meg dolgozni nem egyszerű.
szegfue
@Horizont: Bocs,a feltételezésért, hogy nem jöttél rá! Nem mindig vagyok "képben"...
Elad0tt 0rszág
@Horizont: Igazad van, Eladott Kórság jobb lett volna nick névnek:-)) Már mindegy.
szegfue
@kokopelli: Nem eléggé:)) Még mindig tud irni!
Lepényleső
Első nekik a haza,a család? - ami náluk az,hogy a haza pénzét kapja a család?
A jó Istent hogy nem vették még bele? Még több embert félre vezethetnének vele?
Ludmilla
@Málna: látom,téged is szegregáltak,kedves gyümölcs

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.