A kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy dönt, hogy nem Bán Teodórát, hanem Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé – közölte kedden Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: bár az illetékes szakmai bizottság egyhangú döntéssel támogatta a Szabad Tér Színház eddigi igazgatója, Bán Teodóra pályázatát, Benkő Nóráét viszont elutasította, Karácsony Gergely főpolgármester ennek ellenére utóbbi jelölt megválasztását javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek.

Gulyás Gergely szerint a történtek előtt megállapodás közeli helyzet alakult ki a kormány és a főváros közötti tárgyalásokon a színházak finanszírozásáról, ám most borulhat a március 1-jéig elérni tervezett megállapodás.

Kitért arra, hogy a színházakról szóló, tavaly év végén elfogadott törvénymódosítás alapján a főváros dönt arról, önállóan vagy az állammal közösen működteti a színházakat, vagy ezt a feladatot átengedi az államnak.

"A Fővárosi Közgyűlés elé kerülő javaslat semmibe veszi a szakmai bizottság álláspontját. A színházművészeti bizottságnak három politikához köthető személy, Tóth József szocialista polgármester, Hassay Zsófia fideszes fővárosi képviselő, valamint Fülöp Péter, az Emmi képviselője mellett Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, valamint két Kossuth-díjas előadóművész, Márton Éva és Zsuráfszky Zoltán, illetve a munkavállalók részéről Mádi Zoltán tagja" – fejtette ki a miniszter.

Leszögezte, hogy Bán Teodóra általános megelégedésre vezette az elmúlt években a Szabad Tér Színházat, politikai elfogultsággal, befolyással soha nem vádolták tevékenységét.

"A főpolgármester eddigi nyilatkozatai és ígéretei ellentétesek azzal, amit most ő saját aláírásával a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztett. Eddig a Főváros és a kormány egyetértett abban, hogy a szakmai bizottság véleményét figyelembe vesszük. A kormánynak a fővárosi színházak működtetésével kapcsolatban semmilyen kötelezettsége nincsen, a további tárgyalások feltétele, hogy Karácsony Gergely állja a szavát, a szélsőbaloldali nyomás ellenére" – jegyezte meg Gulyás Gergely. Felhívta a figyelmet arra, hogy csütörtökön ülésezik a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa.

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője hozzátette: a budapesti színházak összfinanszírozása tavaly mintegy 7 milliárd forint volt, míg most 2,2 milliárd szerepel a Főváros költségvetésében erre a célra. "Egyre bizonytalanabbá válik, valójában ki irányítja a fővárost, a nyilatkozatokból egyértelműen átjön, hogy Budapestet nem Karácsony Gergely, hanem Gyurcsány Ferenc vezeti".

A frakcióvezető felsorolta, hogy a nyilvánossá vált 2020-as fővárosi büdzsé alapján az Örkény Színház 182 millióból gazdálkodhat a tavalyi 675 millió helyett (ebből a magyar állam 477 milliót biztosított), a Vígszínház esetében 1,8 milliárdról csökken 413 millióra az összeg, a Katona József Színháznál 886 millióból lett 167 millió forint. "Tisztán látszik, hogy a kormánytól kapott pénz nélkül nem lehet működtetni a jelenlegi színházi rendszert".

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
elkezdték a zsarolosdit, gergel vesziteni tudni kell. ez még nem parancsuralmi rendszer egyenlőre kár fenyegetőzni kevesek vagytok hidd el mackósajt meg a brummogás.
Közpénz ha érted nem hatalmi elvárás. másik nem kegyet gyakoroltok
max annak képzelitek.
Edmond Dantes
Azért én visszakérdezném Gulyást Karácsony helyében,hogy például Dörner György hogyan került az Újszínház élére.Nem hogy nem támogatta a szakmai bizottság,hanem kimondottan tiltakoztak ellene.Tarlós,a kormány embere (illetve a fideszes közgyülés) ennek ellenére kinevezte,majd a nézőszám drasztikus csökkenése miatt megemelték a színház támogatását.Az iskolaigazgatók kinevezésénél pedig napi gyakorisággal sz...rták le a tantestületek és a szülők véleményét.A fideszes fanok pedig lelkesen tapsoltak.
Lepényleső
E Teodóra bizton Bán? S valószínűm hogy Or a hamis,ha velünk arany árat fizettetnek érte is?
terlasz
Ki a fene az Márton Éva kétszeres Kossuth-díjas mívésznő? A fideszes többségű szakmai bizottságnak nem nehéz egy fideszközeli jelöltet támogatni. Karácsony azt ígérte, hogy figyelembe veszik a bizottság javaslatát, de nem azt mondta, aszerint döntenek.
ómió
Érthető! Mert, ha legalább egy bolsi PB ajánlása lenne...! Na, de így!
Nessy
Pártunktól és kormányunktól nem idegen a zsarolás! Így néz ki, ha ők valakivel "partnerek"! Látszik, hogy anno nem volt etika órájuk a suliban, meg a keresztény nevelés is hibádzott!
Aki Én
@ómió a buta bolsi: neked nincs más gondolatod, beteg bolsi? Egysíkú, mellőzött beteg.
Efftásilag meg haladóilag...
Aki Én
A suttyó kormány egyáltalán mit keres a kultúra meg a színházak körül?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.