A bruttó kereset 11,4 százalékkal 367 800 forintra nőtt tavaly.

Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 406 400 forint volt, 13,1 százalékkal magasabb, mint egy éve, így a tavalyi, éves átlagkereset 367 800, a nettó 244 600 forint lett, mindkettő 11,4 százalékkal nőtt 2018-hoz viszonyítva

- jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A decemberi kereseteket jelentősen meghatározta a nem rendszeres kereseti elemek (jutalom, prémium) növekedése, a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 270 200, a kedvezményeket is figyelembe véve 278 000 forintot ért el, 13,1, illetve 13,2 százalékkal nőtt egy év alatt – tették hozzá.

A reálkereset 2019-ben 7,7 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak előző évhez mért 3,4 százalékos növekedése mellett.

Január-decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 378 100 forintot ért el. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 244 600, a kedvezményeket is figyelembe véve 252 100 forint volt.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb, 665 400 forint, és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb, 239 600 forint.

A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 403 600, míg a nőknél 335 800 forint volt, ez a férfiaknál 12,3, a nőknél 10,8 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

A bruttó átlagkereset a 25 év alattiak körében 285 000, a 25-54 évesek esetében 384 800, míg az 54 év felettieknél 363 100 forint volt. Az átlagkereset növekedése az egyes korcsoportokban 17,2, 11,9, illetve 11,3 százalék volt az előző év azonos időszakához képest.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 339 300 forintra becsülhető, amely 10,4 százalékkal nőtt az utóbbi egy évben.

Január-decemberben a reálkereset 7,7 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,4 százalékos növekedése mellett.

Forrás: MTI

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Ez mind nagyon szép, kár, hogy 100 dolgozóból 70 nem keresi meg az átlagbért, és a társadalom harmada létminimum alatt él.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Macskaszem
Ez mind nagyon szép, kár, hogy 100 dolgozóból 70 nem keresi meg az átlagbért, és a társadalom harmada létminimum alatt él.
Nessy
@Macskaszem: Dehogy nem keresi! Csak nem találja! Mint én az MNB által közölt sok milliós " megtakarításomat" .
kissé felnőttem
KSH = kurtán süketelő hivatal
Ennyit kéne ? de ez még csak a megélhetés egy része mert 3 gyereket nem lehet 24 órában a fogason tartani ruha cipő kaja rezsik és se nyaralás se egyéb extra teccik ugye érteni ?cim ennyit visznek haza a magyarok, mi akkor mongol nyugdijasok vagyunk mert sokunknak 3-4 havonta jut tán ennyi vagy kinai kulik ?
kokopelli
"Én csak annak a statisztikának hiszek,amit én hamisítottam"! Végre az Orbánék ezzel az adattal,egyszer szemmagas-
ságban kerültek az öreg angollal! (;-))
Macskaszem
@Shikari: Egyes munkavállalók jobban élnek. De a többség sajnos kettes.
Macskaszem
@Shikari: Nem mondtam, hogy nem valós, csak azt, hogy 70% nem keresi meg az átlagbért, tehát a nagy többség nem keres ennyit. A 30% meg nyilván jóval többet keres ennnél. Mit nem értesz ezen csezd meg?
SystemError
Kár hogy ez úgy oszlik el, hogy Lölő keres.1000000000000000 más meg ugyananyit, mint eddig emelve a kamu inflációval...
fahrenheit451
Megjelentek a friss kereseti adatok, ennyit visznek haza a magyarok. Vagy nem.
jesz
Én rövidlátó vagyok, ha a nyugdíjamról van szó...többször elolvastam a cikket, de nem említettek meg...
..most jártam az osanban, aldiban...az áraik szorosan követik a szárnyaló béremeléseket.
Aki Én
@Shikari: Ez is egy olyan hazug féligazság, amit nektek, alulművelt szellemi mélyszegényeknek találtak ki. És igen, az ,,átlag" szóban van a titok. Csak azért reménykedsz, hogy nem kell kifejtened a jelentését, mert rögtön kiderülne, hogy fingod sincs.
Hogy értsd: A te IQ-d 32, az enyém 130. A kettőnk átlaga 81. De te ettől nem lettél okosabb, csak jobban hangzik, legalábbis rád nézve.
Egy érzékletesebb példa: A te IQ-d 32, ómió IQ-ja 23, Verőce IQ-ja 21, durbincsé meg 14.
Akkor az átlagunk 44.
Hát, ennek csak én nem örülhetek. De a helyzet mégis az, hogy 80 % IQ-ja mégis átlag alatti. Vágod a magad 32-es IQ-jával?

Érted már?
Aki Én
@Shikari: ...sőt. Ha az én IQ-m emelkedik, mert fejlődőképes vagyok, ti pedig még butultok, akkor az átlag is fog emelkedni úgy, hogy közben nem lettetek okosabbak, sőt szellemileg szegényebbek.
Túl sok ez egyszerre, lassítsak?
Aki Én
Nem gondolom, hogy ezzel elveszem @Shikari: beteg kedvét a propaganda terjesztéstől, de azért a tényeket is érdemes lenne figyelembe vennie. -nem fogja, ebből él

,,Hónapról hónapra szebb képet fest a hivatalos statisztika a bérekről, ám a dolgozók többsége ezt nem érzi. Nem csoda: csak egy szűk réteg keres akkora összeget, amekkorát a többség együttvéve sem. A magyar dolgozók fele együttesen sem keres annyit, mint amennyit a legjobban fizetett 10 százalék. "
,,A KSH mediánkereset-számítást nem végez, az Eurostat viszont közöl számokat a Pénzügyminisztérium (PM) adatai alapján. " -érthető, hiszen az a propagandának nem kedvezne.
,,Hogy lássuk a különbséget, vegyünk mondjuk egy 11 fős céget, ahol a cégvezető bruttó 800 ezer forintot keres, helyettese 600 ezret, műszakvezetője 300 ezret, legyen két bérminimumos szakmunkása (180 500), két 150 ezer forintos keresetű betanított munkása, és négy minimálbérese (bruttó 138 ezer forint). A bértömeg kerekítve havi bruttó 2,9 millió forint lesz, az átlagkereset pedig 265 ezer forint. Csakhogy mint az ábrán is látszik, a többség, nyolc ember nem keres ennyit. A mediánérték 150 ezer forintra jön ki, és erre már igaz, hogy az emberek nagyjából fele mediánbért vagy annál többet, a másik fele annyit vagy annál kevesebbet keres. Ezt mutatja tehát a mediánérték."

,,százból durván hetven ember nem keresi meg a hivatalosan kimutatott átlagot, vagyis a 4,4 millió foglalkoztatottból 3 millió 130 ezer a KSH-s átlagkeresetnél kevesebbel kénytelen beérni"

,,a Szövetség egyébként korábban vizsgálatot folytatott, amelyből kiderült: százból hetven ember nem keresi meg az átlagbért."
,,a statisztikát torzíthatja az is, hogy abban az öt főnél kevesebb embert foglalkoztató kis cégek, illetve az egyéni vállalkozók egyáltalán nem szerepelnek. Az aktív dolgozók nagyjából negyede ebbe a körbe tartozik. Őket pedig jellemzően minimálbéren jelentik be. Azt írják a KSH kimutatásából több mint egymillió aktív dolgozó kimaradt, és a számokból az sem...
Aki Én
... Azt írják a KSH kimutatásából több mint egymillió aktív dolgozó kimaradt, és a számokból az sem derül ki, hogy az átlagos keresetet mennyire távolítják el a valóságtól a jövedelemkülönbségek.
a tényleges jövedelmi viszonyokat úgy lehetne bemutatni, hogy a statisztikában valamennyi aktív dolgozó szerepeljen. Ugyanakkor az átlagjövedelem mellett - amit úgy számolnak ki, hogy az egyes foglalkoztatottakra kifizetett bért elosztják a munkavállalók számával - figyelemmel kellene lenni a mediánbérre is, akkor egyértelműen kiderülne, hogy a KSH adatai alaposan félrevezetők. A módszertan tehát rossz, és alkalmatlan a valós jövedelmi viszonyok bemutatására - írja a szakszervezet."
division
@Aki Én: Az "átlag" számításod jó, csak kicsit jobban nézett volna ki, ha nem magadra írtad volna a 130 - as IQ - t, hanem mondjuk úgy nagy általánosságban valakire (vagy mondjuk rám) :-)) Nejem bruttó 310 ezret keres mint pedagógus, pedig ha megnézem az itteni átlagot akkor ő messze átlag feletti keresettel bír, ráadásul a besorolása, évei száma alapján közel 470 ezer lenne a reális a minimálbérhez viszonyítva, de ugye 2014 után már nem ahhoz mérték. Azt kell mondjam jelen esetben (és mondhat bárki bármit, az is aki már jól ismer), ez így csak kozmetikázás.
Aki Én
@division: ...ha téged bele vettelek volna a példa számításomba, szarabb átlag jött volna ki. Hogy valaki lássa mi folyik ma az országban, ahhoz valóban kell egy bizonyos IQ szint. Ez enyém valóban 132 volt a legutóbbi felmérésen. 6 éve csak 130.
Szerintem ez nem kimagasló, de nem bánnám ha többeknek lenne legalább ennyi.
Levendula
Hát... akkor Én nem vagyok magyar... Nem vagyunk magyarok...
Aki Én
@Levendula: ...ezt szokták mondani ránk :)
kokopelli
@Aki Én: Mindegy!Engem lerománozott akkor,amikor berontott ide! Leítam neki Angyalföldet,az Üteg utcai techni-
kumot,a Kandó K . Müszaki Főiskolát stb..stb-t,amire csak az volt a válasza,hogy "Nem érdekel!" Igaz,hogy "ha meg-
fizetik őt !!!
division
@Aki Én: Ez hízelgő:-)) Egyébként erre még rájön neki plusz a vezetői, nyelvi pótlék is, nem panaszkodni akartam, de ezt nem szabad belevenni a normál fizetésbe, ahogyan a most tervben lévő 10% - os emelés ellen sem véletlen lázadoznak a pedagógusok, mert ez sem emelés, mivel pótlék formájában adnák, ami lényegében bármikor visszavonható. Mint írtam, a minimálbérhez igazítva kellene az emelést végrehajtani, ami 2014 óta nem létezik. Amikor úgy érzem, hidd el, én is tudok tárgyilagos lenni, csak amikor valamiben nem értek egyet a többséggel, akkor makacs vagyok:-)
Nessy
@division: Ha csak "makacs lennél", az jogos, de időnként, finoman fogalmazva modortalan vagy!
division
@Nessy: Az igazamért világ életemben harcoltam, és ez már nem is fog változni. Soha nem engedtem életemben, talán ezért is vittem valamire. Ellenben ha valamiről azt érzem nem igaz, azt elismerem.
Nessy
@division: Azért néha a vélt vagy valós igazadat mondhatnád szebben is kis lovag!
Aki Én
@division: ...húúú, mi van ma veled. Elaludtad a nyakad?
division
@Nessy: Még így is szebben írok mint itt sokan:-)
division
@Aki Én: Csak a derekamat...viszont a tények azok tények.
simmering73
A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül inkább hajaz a 160-170ezerre 100-ból 70 embernél.
fahrenheit451
@division: Azt tudtad, hogy Sátán annyira intelligens, és szép teremtmény, hogy ha te azt fel sem foghatod soha, és fel sem érhetnél hozzá soha - bármeddig is élnél?
Az kevés, hogy tudsz szépen írni - kalligrafikusan. (bár az itt nem érzékelhető, tehát azt mond a messziről jött ember, amit akar)

Hülye vagy. Vállalkozó vagy. Arra vállalkoztál, hogy beállsz a hülyék közé - a sorba.

www.youtube.com/watch?v=u3Cl6iZF0ZE
division
@fahrenheit451: Neked kár volt megszületnek, ezt nem mondta még senki? Húzzál már el az oldalról, te betegebb vagy mint a szex hirdetők:-))
Nessy
@division: bármilyen furcsa, de az Ember Tragédiája főszereplője bizony Lucifer!Nagyon sok bölcsességet mond. Egyik kedvencem: "Tragédia, nézd komédiának, és szórakoztatni fog legott!" Néha a parlamenti , meg egy, két, év értékelő, politikusi szónoklat meghallgatása után jut eszembe!
division
@Nessy: Nem ezért küldtem el messzire...Én is láttam az Ember Tragédiáját.
fahrenheit451
@division: Én így szeretem - betegen. Csak akkor fáj, ha mások nevetnek rajta (magukon valójában!)
Én mindent tudok a halálról, míg te semmit. A különbség köztünk? Óriási!
Szóval pont leszarom, hogy a te beteg világodban ki mást tartasz betegnek!
SystemError
@Shikari: Módusz, medián, átlag, kvartilisek, standard szórás... Hallottál már bármelyikről életedben? :) Persze vannak azóta keresettebb szakmák, ami amúgy
a világtendencia is indokol, de a nagy számok eloszlását tekintve mondjuk az emberek ötöde/negyede rendelkezik ezen szakmák egyikével részben vagy egészben. A többire a fenti fogalmak, tehát az "átlagok" mögötti szóródás megoszlása és rendeződése lesz a valóság, csak ehhez te segg hülye vagy...:)
fahrenheit451
@division: Van egy szar vállalkozásod, és fasiszta vagy...
Talán akkor megérted az itt létemet, ha azt írom, hogy én valójában nem írok véleményt, csak gondolatokat ébresztek véleményemmel.
Hogy mások máshogy is más megközelítésből is lássák ugyanazt.

Aztán lehet, hogy nem így van...
fahrenheit451
@division: Inkább a szexhirdetés, mint a gondolatrendőrség?
Szegény division, ugye nem óvszerben utazol? (mármint érted, hogy hogy értem, mert ki az a fasz, aki óvszerben utazik)
Nessy
@division: Időnkénti polémiáink alapján feltételeztem, azért is írtam! :))))))
division
@fahrenheit451: "Van egy szar vállalkozásod, és fasiszta vagy..."
Nem vagyok vállalkozó, te beteg fasz, és fasiszta sem. Szegény anyád visszadugott volna, ha tudta volna kit szül a világra, csak ugye minden gyerek egyforma születésekor, az csak később derül ki mivé válik.
division
@Aki Én: Tetszik a bunkóság, látom. Szőke nő szindróma. Nem is tudom, minek álltam normálisan szóba veled, kár volt. Egy senki hiszi csak magáról azt, hogy valaki.
Sámannus
Jáj de hangosak ezzel a pohosék, de azt nem üvöltözik ilyen harsányan, hogy a kódis nyuggerekkel most mossák fel a padlót a szarosok.
Aki Én
@division: 19:37 Szandi, Szandi, már megint a másra mutogatás. Ha valaki, hát te csak azért jársz ide (is), hogy magadat fényezd, előadd, hogy vagy valaki. Ezt már sokszor megkaptad, tudod.
De nem a bunkóságot kedvelem, hanem a humort.
,, (mármint érted, hogy hogy értem, mert ki az a fasz, aki óvszerben utazik)"
Ez humor! Már ha érted...
SystemError
@Shikari: Sikerült félig elismételned, amit írtam. Persze hozzá nem tettél, mert hülye vagy. Maradj a riogatásnál. Az legalább vicces...még ha ugyanilyen ostoba is vagy abban is.
SystemError
@Shikari: Semmi baj, ha tudnád, akkor nem nyugger riogató segédmunkás lennél 12 órában:)
kereső
Ebben az átlagban benne van a focisták "átlag" 3,3 millió Ft/hó fizetése- tényleg, hogyan kaphatnak ennyit munka nélkül???- és a szociális gondozó 191.000.-Ft-os havonkénti bruttója IS! Lehet ezzel büszkélkedni- a bikini számokkal.
SystemError
@Shikari: Attól, hogy képességeidnek megfelelő munkát csinálsz, még senki nem mondta, hogy nem nevetséges, ahogy előadod. Na mennem kell vissza dolgozni, amíg te itt lopod a napot.
SystemError
@Shikari: Nézd jobb szenvedni, mint szopni! :)))))
Sámannus
@Macskaszem: Sokkal szemléletesebb, ha beismerik hogy mészaros lőre fizetése egymagában kiteszi a 60%-át, a többi csak csepp a tengerben még esetleg a nertársak lehetnének kiemeltek, de a miniszterelnök után szabadon, csak találgatással nehéz pontos jövedelemmel számolni. Ezért is akad fel a szeme Varga Misinek ezektől az adatoktól, mert amíg szépíti a statisztikát, addig keveri a szezont a faxommal.
Aki Én
@durbincs: Már megint lázba hozott a farpofám?
SystemError
@Shikari: Ne álmodozz arab péniszről. Olyat kaptok, ami éppen lesz a Csillagban.
csak úgy....
@Shikari: ugyan miböl küldenél te csomagot? a templom egere hozzád képest vagyonos! neked még buszbérletre sem fussa,hogy melózni tudj menni...
...közben "müpéniszröl" álmodozol,-ha mostad vóna nem rohad le .
SystemError
@Shikari: Látszik amúgy, hogy Bedével mindenféle kamu ürügyet csináltok, hogy dildót fogdoshassatok. Nem lenne egyszerűbb egymással. Amúgy is ez a sok gyülölködés lehet nem véletlen. Legalább megnyugodnátok..
Lepényleső
Ez igaz lehet mert ennyit elég sok ember keres,bár nagyon kevesen lelik azt meg? - Aztán ha mégis,közben eltelik
akár tizenhat hét is?
SystemError
@Shikari: "
Hazudozók, manipulálják a többieket, nincs lelkiismeret-furdalásuk, gyenge az emocionális életük, érzéketlenek, impulzívak, azaz csekély mértékben képesek kontrollálni viselkedésüket. Azt a tényt, hogy csak saját céljaikat követik, legtöbb esetben jól tudják titkolni vagy a gyanakvást elaltatni. Gyakran csak a közvetlen környezetük van azzal tisztában, hogy „valami nincs rendben"

"

hu.wikipedia.org/wiki/Antiszoci%C3%A1lis_szem%C3%A9lyis%C3%A9gzavar

Szerintem anyád számát írd arra a csomagra! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.