A kormánypárti képviselők emiatt ki is vonultak az ülésteremből.

Elfogadta Nagykanizsa mintegy 35 milliárd forintos főösszegű költségvetését csütörtökön a város közgyűlése, a jobboldali polgármester eddigi döntési jogkörei közül ugyanakkor többet az önkormányzati bizottságoknak adott át a baloldali többségű testület, emiatt a kormánypárti képviselők elhagyták az üléstermet.

Balogh László (Fidesz-KDNP) polgármester idézte a könyvvizsgáló jelentését, amely szerint biztosított a pénzügyi egyensúly, a város adósságot nem tervezett, hiteltörlesztése nincs.

A polgármester jelezte: a 35 milliárdos költségvetési főösszeg nagyobb része a már korábban tervezett nagyberuházások pénzügyi fedezetéből adódik, így nagyjából tízmilliárdos mozgástere van a városnak.

A több órán át tartó vita során a Fidesz-KDNP képviselői nem tartották elfogadhatónak a költségvetést, míg a többséget adó Éljen Városunk Egyesület (ÉVE) tagjai egyebek mellett azzal érveltek, hogy a kormány elmúlt évekbeli döntéseivel fokozatosan szűkítette a város anyagi mozgásterét.

Végül a baloldali képviselők nyolc-hét arányú támogatásával fogadták el a költségvetést, amelynek módosításaként azonban 20-ról 3,5 millió forintra csökkentették a polgármester támogatási keretét, de új javaslatként egy-egy millió forintos képviselői keretet is megszavaztak a 14 városatyának.

A közgyűlési többség javaslatára arról is határoztak, hogy a polgármester döntési jogkörei közül többet "visszaadnak" bizottsági vagy közgyűlési hatáskörbe, amiről Balogh László megjegyezte: ez "a népfelség elvének megsértése". Az ÉVE képviselői azzal érveltek, hogy a Fidesz-KDNP által irányított korábbi testületek adtak át közgyűlési jogköröket a polgármesternek, most csak visszahelyezték ezeket a döntési jogokat.

A szavazás előtt a Fidesz-KDNP frakciójának mind a hat képviselője tiltakozásként kivonult az ülésteremből.

A Zala Megyei Kormányhivatal törvényességi kifogására módosították a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát (szmsz), mert a testület "túlterjeszkedett" a hatáskörén, amikor a közgyűlési előterjesztéseket illetően ellenjegyzési jogot biztosított – az alpolgármesterek helyett tevékenykedő – tanácsnokoknak. Az ellenjegyzés helyett véleményezés került a rendeletbe, de a baloldali többség jelezte: már a kormánypártok irányítása idején is a kifogásolt kifejezés szerepelt az szmsz-ben.

Az eddigi négy mellé egy ötödik – nemzetpolitikai és kulturális ügyekért felelős – tanácsnokot is választottak az ÉVE javaslatára. Bár az ülésen többször is szóba került, hogy a törvényességi kifogás ellenére továbbra sincs alpolgármestere Nagykanizsának, megválasztására ezúttal nem volt előterjesztés.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Borsó
Kivonultak, mint a duzzogó gyerekek, akiktől anya elvette a cukroszacskót? Hát nem cukik?
ómió
Új, "haladó" polgármestert még nem választott?
Lepényleső
Lehet ilyet is,trónfosztást? Talán kezdjék a másolást?
namihami
Érdekes!!! Ha ők csinálják--választói felhatalmazás. Ha velük--liberális, sorosista, gyurcsányista túlkapás.
Hoppá, majd elfeledtem--és gyurcsányNÉista brüsszeli árulás.
teuton
Valaki egyszer azt mondta a parlamentben amikor az ellenzek tiltakozasul kivonult, hogy "ellenzek nelkül is lehet kormanyozni" (mert többseg van)... Segitsen mar valaki, ki is volt az?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.