Egyetlen módon lehet meghaladni Trianon sokkját, ha egy új közép-európai egységben "oldjuk fel ellentéteinket" – jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken Nagykanizsán, a helyi református egyházközség által szervezett fórumon.

Kövér: akik a Nat-ot bírálják, azoknak valójában az a bajuk, hogy ez nemzeti
Fotó: MTI/Kovács Attila

Kövér László kiemelte, soha nem volt olyan reményteljes egy új közép-európai együttműködés indítása, mint most, 2020-ban. Ennek az a célja, hogy kölcsönösen "tekintettel legyünk egymás érdekeire, de segítsük is egymást" a nemzeti érdekek megvalósításában – tette hozzá.

A Hella Ferenc református tiszteletes és Balogh László (Fidesz-KDNP) polgármester részvételével zajló beszélgetésen a házelnök azt fejtegette: nem érdekünk az, hogy a mi megemlékezésünk a 100. évfordulón okot adjon mások számára a gyűlölködésre.

"Múlóban van" a trianoni döntés okozta trauma, ennek egyik oka, hogy az idő múlásával az új generációknak már nincsenek olyan személyes élményeik, amiket a nagyszüleik átéltek és elmeséltek volna nekik

- mondta a házelnök, hozzátéve: "amikor megszűnik ez a személyes kapcsolat, akkor van baj", ezért sokkal több hárul a politikára, a kultúrpolitikára, az oktatásra.

Erőfeszítéseket kell tenni, hogy ez a tudás, tapasztalat, élmény átadódjon, éppen ez a Nemzeti alaptantervről (Nat) szóló viták tétje is – közölte az Országgyűlés elnöke.

"Akik a Nat-ot bírálják, azoknak valójában az a bajuk, hogy ez nemzeti", azt a célt tűzi ki, hogy Magyarországon a közoktatásból kikerülő minden gyereknek legyenek olyan ismeretei, élményei, "ami alapján magára ismer a határon túli magyarokban" is. Olyan kulturális örökséget kapjanak, "ami egy nemzetté tesz bennünket a következő száz évben is"

- mondta Kövér László.

A házelnök közölte: szeretnék folytatni a nemzet határok feletti egyesítésének programját, hogy – függetlenül a határoktól – "úgy szőjük össze a szétvágott közösségeknek az életét a magunkéval, mintha egy határon belül élnénk". Nagyon sok múlik azonban az utódállamok politikai elitjeinek hozzáállásán, ezért is vagyunk kényes helyzetben a 100. évforduló kapcsán.

Kitért arra: azok az államok, "amelyek részesültek a száz évvel ezelőtti koncból", Ausztria és Románia kivételével ma már nem léteznek abban a formában, mint akkor.

"Ők már nem tudnak olyan teljes szívvel ünnepelni, mint ahogy mi gyászolunk", és nem is szeretnénk kiprovokálni, hogy "újból belénk mélyesszék a karmaikat", mert őszintén törekszünk az együttműködésre

- fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

Kövér László arról is beszélt, hogy a határokon átnyúló nemzetegyesítési programhoz nincs szükség új jogszabályokra, ezeket – mint tíz éve a nemzeti összetartozásról szóló törvényt – már megalkották. Ma a gazdasági kapcsolatok élénkítése van napirenden, ennek része, hogy szinte minden szomszédos országban folyik olyan gazdaságfejlesztési program, amely a határon túli magyarokat támogatja magyar költségvetési forrásból.

Kiemelte, intenzív a gazdasági kapcsolat Romániával és Szlovákiával, de Lengyelországgal is, a határokon túl pedig óvodák, iskolák, bölcsődék felújítása is zajlik, ami hihetetlenül fontos.

A szomszédos országokkal való szorosabb kapcsolat érdekében akár javasolni lehetne, hogy leginkább a határok közelében második idegen nyelvként a szomszéd ország nyelvét tanulják a diákok a nemzetek közötti megértés jegyében

- jegyezte meg a házelnök.

A politikus szót ejtett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról, amelynek legközelebbi, márciusi ülésén a trianoni döntés évfordulója alkalmából szeretnék egy dokumentumban összefoglalni, hogy hová is jutottunk száz év alatt. Ezzel azt a kezdeményezést kívánják támogatni, hogy az európai fórumokon tűzzék napirendre az őshonos kisebbségek jogainak témáját.

Kövér László arról is kifejtette a véleményét, hogy a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelméért indított európai polgári kezdeményezést további direkt politikai eszközökkel már nem lehet segíteni. Az Országgyűlés az ellenzéki pártok egyetértésével határozattal hívta fel a figyelmet arra, hogy minél többen támogassák ezt a polgári kezdeményezést, amelynek keretében május 7-ig hét országból egymillió aláírást kellene összegyűjteni.

(MTI)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
@Chao ragazza: Biztos vagy benne??, az fel sem tűnt neked hogy a honiak utálják a határon túli szavazógépeket???Most arról nem is beszélek,hogy akit annak idején elszakítottak,abból szinte már egy sem él!!!
és a mocskos fidesz bőven tesz azért hogy ez az utálat csak növekedjen!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fahrenheit451
A ti nemzetitek - fasiszta zsidózó, cigányozó, bűnpártoló - nemzetitek, NEM A NEMZET !!!
2,5 millió elbutított, megzsarolt, kiszolgáltatott, megélhetési függővé tett, alapból minden rosszra képes ember, nem Magyarország. Ezek Magyarország legalja !!!
Ti, Fideszesek és a követőitek, Magyarország és az egész világ legalja vagytok.

"Van halálos bán és van nem halálos bűn" - seggfej!
Az én bűnöm nem halálos, míg a fideszeseké halálos - tömeggyilkos.
colibri
Kövérnek az agyát is elöntötte a nemzeti fosch és a szájából fröcsög kifelé.
Chao ragazza
@namihami: Nem kötelező ebben az országban élned ,hazamehetsz Izraelbe !Apámat 1944 -n Németországba vitték, 17 éves levente katonaként.Halottakat keresett 1945 májusig Drezdában a bombázás után .Egy nagybátyám 1942.n hadifogságba esett a Donnál és 1948-g Szibériai vendégmunkás lett belőle egy bányában .Egyikük sem szidta a magyar NEMZETET ! Ez csak nektek van megengedve itt.Érdekes Oroszországtól amikor kunyerált a Izraeli főrabbi ( Sztálin is irtotta a zsidókat rendesen ) Putyin azzal küldte utnak 20 millió ártatlan orosz ember is maghalt abban az időben és egy rubelt nem adott neki !
namihami
@Chao ragazza: Ha megtehetném anyagilag, valóban tennék egy szép körutat Izraelben. Családilag ugyan semmi kötődésem nincs, de a kiváncsiság tényleg elvinne.
Mivel (a nickneved alapján) újmadár vagy itt, ezért nem olvashattad, hogy egyszer már szó esett róla, de ezúton közölném veled, hogy a REFORMÁTUSsá keresztelésem mellett van bennem német, osztrák, horvát és magyar vér. Tehát Verecke (így nem vagyok beltenyészetnek mondható) valóban távol esik tőlem. De ezzel a maradék ittélő is így alakult az évszázadok során. Egyébiránt, bár a honi magyarság lenne olyan összetartó, mint az általad izraelitának csúfolt. Nem itt tartana ez az ország.
namihami
@Chao ragazza: És az, hogy 17 évesen, egy vesztes háborús fél mellett, Drezdában halottakat keresett, az sajnàlatos. De mit bizonyít úgy a magyarsága mellett, mint ellene? Volt néhány nemzet Európában, amelyik NEM volt szövetségese a náciknak, mégis dolgozniuk kellett nekik. És a zöme még bele is halt. Ez a Te apádról, bizonyos okok miatt és szerencsére, nem mondható el. Gondolom, ennek is köszönhető, hogy egyáltalán ide írhatsz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.