Egyetlen módon lehet meghaladni Trianon sokkját, ha egy új közép-európai egységben "oldjuk fel ellentéteinket" – jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken Nagykanizsán, a helyi református egyházközség által szervezett fórumon.

Kövér: akik a Nat-ot bírálják, azoknak valójában az a bajuk, hogy ez nemzeti
Fotó: MTI/Kovács Attila

Kövér László kiemelte, soha nem volt olyan reményteljes egy új közép-európai együttműködés indítása, mint most, 2020-ban. Ennek az a célja, hogy kölcsönösen "tekintettel legyünk egymás érdekeire, de segítsük is egymást" a nemzeti érdekek megvalósításában – tette hozzá.

A Hella Ferenc református tiszteletes és Balogh László (Fidesz-KDNP) polgármester részvételével zajló beszélgetésen a házelnök azt fejtegette: nem érdekünk az, hogy a mi megemlékezésünk a 100. évfordulón okot adjon mások számára a gyűlölködésre.

"Múlóban van" a trianoni döntés okozta trauma, ennek egyik oka, hogy az idő múlásával az új generációknak már nincsenek olyan személyes élményeik, amiket a nagyszüleik átéltek és elmeséltek volna nekik

- mondta a házelnök, hozzátéve: "amikor megszűnik ez a személyes kapcsolat, akkor van baj", ezért sokkal több hárul a politikára, a kultúrpolitikára, az oktatásra.

Erőfeszítéseket kell tenni, hogy ez a tudás, tapasztalat, élmény átadódjon, éppen ez a Nemzeti alaptantervről (Nat) szóló viták tétje is – közölte az Országgyűlés elnöke.

"Akik a Nat-ot bírálják, azoknak valójában az a bajuk, hogy ez nemzeti", azt a célt tűzi ki, hogy Magyarországon a közoktatásból kikerülő minden gyereknek legyenek olyan ismeretei, élményei, "ami alapján magára ismer a határon túli magyarokban" is. Olyan kulturális örökséget kapjanak, "ami egy nemzetté tesz bennünket a következő száz évben is"

- mondta Kövér László.

A házelnök közölte: szeretnék folytatni a nemzet határok feletti egyesítésének programját, hogy – függetlenül a határoktól – "úgy szőjük össze a szétvágott közösségeknek az életét a magunkéval, mintha egy határon belül élnénk". Nagyon sok múlik azonban az utódállamok politikai elitjeinek hozzáállásán, ezért is vagyunk kényes helyzetben a 100. évforduló kapcsán.

Kitért arra: azok az államok, "amelyek részesültek a száz évvel ezelőtti koncból", Ausztria és Románia kivételével ma már nem léteznek abban a formában, mint akkor.

"Ők már nem tudnak olyan teljes szívvel ünnepelni, mint ahogy mi gyászolunk", és nem is szeretnénk kiprovokálni, hogy "újból belénk mélyesszék a karmaikat", mert őszintén törekszünk az együttműködésre

- fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

Kövér László arról is beszélt, hogy a határokon átnyúló nemzetegyesítési programhoz nincs szükség új jogszabályokra, ezeket – mint tíz éve a nemzeti összetartozásról szóló törvényt – már megalkották. Ma a gazdasági kapcsolatok élénkítése van napirenden, ennek része, hogy szinte minden szomszédos országban folyik olyan gazdaságfejlesztési program, amely a határon túli magyarokat támogatja magyar költségvetési forrásból.

Kiemelte, intenzív a gazdasági kapcsolat Romániával és Szlovákiával, de Lengyelországgal is, a határokon túl pedig óvodák, iskolák, bölcsődék felújítása is zajlik, ami hihetetlenül fontos.

A szomszédos országokkal való szorosabb kapcsolat érdekében akár javasolni lehetne, hogy leginkább a határok közelében második idegen nyelvként a szomszéd ország nyelvét tanulják a diákok a nemzetek közötti megértés jegyében

- jegyezte meg a házelnök.

A politikus szót ejtett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról, amelynek legközelebbi, márciusi ülésén a trianoni döntés évfordulója alkalmából szeretnék egy dokumentumban összefoglalni, hogy hová is jutottunk száz év alatt. Ezzel azt a kezdeményezést kívánják támogatni, hogy az európai fórumokon tűzzék napirendre az őshonos kisebbségek jogainak témáját.

Kövér László arról is kifejtette a véleményét, hogy a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelméért indított európai polgári kezdeményezést további direkt politikai eszközökkel már nem lehet segíteni. Az Országgyűlés az ellenzéki pártok egyetértésével határozattal hívta fel a figyelmet arra, hogy minél többen támogassák ezt a polgári kezdeményezést, amelynek keretében május 7-ig hét országból egymillió aláírást kellene összegyűjteni.

(MTI)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
@Chao ragazza: Biztos vagy benne??, az fel sem tűnt neked hogy a honiak utálják a határon túli szavazógépeket???Most arról nem is beszélek,hogy akit annak idején elszakítottak,abból szinte már egy sem él!!!
és a mocskos fidesz bőven tesz azért hogy ez az utálat csak növekedjen!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Chao ragazza
A fenti kommentelők vagy nem magyarok vagy déd vagy nagyszüleik vöröskatonák voltak Szamuelly és Kun Béla mellett.
Pálinkás Pál
@Chao ragazza: Biztos vagy benne??, az fel sem tűnt neked hogy a honiak utálják a határon túli szavazógépeket???Most arról nem is beszélek,hogy akit annak idején elszakítottak,abból szinte már egy sem él!!!
és a mocskos fidesz bőven tesz azért hogy ez az utálat csak növekedjen!!!
justhpeter
Arról még senki nem mondott egy szót sem, hogy ha a környékünkön élő magyarok mind tagjai az Uniónak mi az értelme Kövér szájtépéseinek ?
Aki Én
@Chao ragazza: Itt egyedül orbán és bűnbandája volt vörös. Volt...?
Hova ez a múltidő?
Ez a nyilatkozat is egy bolsi típúpusú hazudozás, uszítás. Még ha ti nem is akarjátok érteni.
ómió
Tuti! Ha internáci "mellékíze" lenne, "haladóink" üdvözölnék a legjobban!
Nessy
Voks vásárlás milliárdokért! Ennyi! Nem a kettős állampolgárság a probléma, hanem a levelezőtagozatos szavazás, melynek az ódiumát nekünk kell viselni, és még fizetünk is érte!
tudode
Csak a címre!
.
A nemzetieskedésnek világégés lett a vége! Történelemből karó!
Chao ragazza
@Pálinkás Pál: imgur.com/gSHEhfr 1956-n a miskolci bányászok megrohamozták az ÁVH laktanyát.Sok bányász meghalt ,végül elfoglalták a laktanyát.Nadrág vizit és egy volt köztük magyar a többi " bőrmentes " volt ! Azt az egyet jól elverték és eleresztették.A többit agyonlőttek az épület előtt !
kulabombaafityiszre
Ez a kövér az orra alatt jó nagy nemzethy takonyfogót növesztett.
namihami
@Chao ragazza: Akkor bizony a ""hős forradalmárok"" közönséges gyilkosok voltak.
Ugyanis egy vezényelt katona (bárhol, bármilyen szolgálati helyen) nem dönthet a beosztása felől. És, ha zsidó, arab, orosz, stb. akkor a ""becsületes magyaroknak"" csak annyi a dolga, hogy öljenek? Honnan tudják, hogy a katona mit csinált, hol szolgált, miért van esetleg most és éppen ott, ahol a mi házi hőseinkre rájött az ölhetnék?
És a csürhe milyen jogon vindikálhat gyilkolási jogot magának? Persze, ha egy Orbán dönthet a bírósági döntés annullálásáról, akkor a sokaság is élhet az öléssel.
kereső
Nem kövér elvtárs ( nem használom a prosti srácok által megalkotott efftárs-at, ugye ómió???), az a helyzet, hogy nem a nemzeti -vel van baj. Hanem a "nemzethyeskedéssel. Meg azzal, hogy egy 21.századhoz nem illő elavult, használhatatlan tudást ??? ad a gyermekeknek. Ami gondolom elégséges , és jó volt a 19.-20. század első felében, az ma már elavult., azt az idő-/történelem kereke meghaladta.
Ami meg a nemzet államokat illeti- történelmi tény, hogy ezekből sarjadtak ki a szomszéd államok ellenségeskedései/ a háborúk. Azt meg ugye nem lenne szerencsés bevállalni, túl naggy árat fizetne az ország/Európa orbán álmaiért.
kereső
És még valami- nincs szükség arra, hogy a NAT fasiszta eszméket közvetitsen- jobb lenne nektek is leszokni róla.
Eladott Ország
Kasler: “kőre építkezzenek, mert a kő megmarad, minden más elszalad.” ...mán értem, minek kellett orbánapunak a kőbánya. És amikor a taxis az "ötödik Hugó" utca után érdeklődött a diszpécsernél (V.Hugo u.)? Ez nem Nemzeti alaptanterv, hanem a fidesz nemzethy meg szélsőjobbos, aljas ideológiának írásba foglalása. Teljesen világos most már a szándék: a butítás állami szinten. Tart tovább a hülyítés, a magyar oktatás most már – reform címén – Európa szégyene lesz. Ha hagyjuk, végképp elveszünk.
CsipkeRózsa
Kövér túl gyakran szólal meg, leállhatna egy kis pihenőre.
Eladott Ország
Kövér László állapota szemmel láthatólag súlyosbodik. Az egy dolog, hogy veszi magának a bátorságot és nyilatkozik mindenki nevében. Ez is egy tünet, nincs egyedül ezzel a kórképpel. Az viszont, hogy már látható módon teljesen elrugaszkodott a valóságtól, ráadásul képtelen meghatározni saját helyét és szerepét az országon és a társadalmon belül, ennek következtében mindenhatónak érzi önmagát is, a kormányt is, az túlmegy minden írott és íratlan szabályon. Van egy Kövér László nevű ember, aki soha nem tudott és soha nem is fog tudni kivergődni a lánctalpas tahóság öröklött sötétségéből, de úgy kellene tennie, mintha államférfi lenne. Ez annyira megy neki, mint elefántnak a porcelánboltban piruett. Végül pedig Kövér pontosan láthatja belülről, amit kifelé titkolni igyekeznek, bár egyre kevesebb sikerrel. Orbán teljesen instabil lett, a fidesz-kormány viszont nélküle percek alatt borulna, mert a hataloméhes feltörekvő senkik elharapnák egymás torkát a pozícióért, ráadásul a szavazóbázis nem a fideszre, hanem A Viktorra van kihegyezve. A szekta csak a szektavezérrel működik, máshogyan nem.
balos
@Eladott Ország: KORREKT!Minden törpe vezető nagy akar lenni!Hát bránernek az o1+1geci már óriás!
Eladott Ország
@Chao ragazza: tegnap, 05:04; Kérdezd meg kövér elvtársat, kinek volt a nagyapja Kun Béla vörös katonája, az apja meg vérbíró. Továbbá azt is kérdezd meg, kinek volt a "Szocialista Hazáért érdemrend" kitüntetése, mely a magyar pártállam egyik legmagasabb állami kitüntetése volt, és ennek birtokában kapásból felvételt lehetett nyerni bármelyik egyetemre. Kövér Lacának már az óvodában is sarló és kalapács volt a jele. A további szemináriumi tájékoztatást a fidelitas orbánjugendi egyetemen fejtsed ki, akikkel egyszinten vagy, és ahol vevőre találsz!
olkt.hu/wp-content/uploads/2019/11/74876763_1417974311698552_4316806985656827904_o.jpg
i2.wp.com/balramagyar.hu/wp-content/uploads/2017/09/21687488_715745548624051_7805232243783610093_n.jpg?w=960
www.youtube.com/watch?v=Y66oi5s7QWk&t=13s
simmering73
Az a baj, hogy nemzethy - Köteles elvtárs.
dr. prédikátor
KÓTELES FASZ!!FOGJ EGY KÖTELE ,MENJ LE A PINCÉBE ÉS KÖSD FEL MGADAT!!!
Chao ragazza
@namihami: " Beltenyészet !A zsidó nép maradt vallása és kiközösítése következtében az európai népek között a leginkább beltenyészet. Ebből azonban az fakad, amit a nép már gyermekkoromban gyakran mondott: “A zsidó vagy nagyon okos, vagy nagyon buta, náluk ritkább a középút.”
Másrészről a GENETIKAI mentális retardáció nagyon magas a zsidó fajnál. A zsidóknak rengeteg génhibája van. Meg lehet különböztetni egy öröklött retardációt, illetve a születéskor szerzett hibákat, mivel az öröklött retardációnak nyilvánvaló fizikai jelei vannak, (Körömszakadtáig védik fajtájukat!)
A kutatócsoport vérrokonok házasságaiból született, autizmussal diagnosztizált pácienseknél azonosította a SLC7A5 jelű gén mutációit. Régen mondom, ez az oka! Számukat hatvan ezerre teszik!"
namihami
@Chao ragazza: És ennek mi köze van a ""becsületes magyarok"" gyilkosságához? Persze, van némi áthallás fenti gyilkos társaság és a hitler általi ""romlott emberek"" közötti megoldásnak. De illene legalább távolodni és nem hallgatólagos egyezést felvállalni a két csoport elvei között.
Van egy mondás: Kis nép vagyunk, egy söpredékkel rendelkezünk. Azzal kell mindent megoldani.
A '45-ig nyilas/hungarista kisember lett a felszabadulás után a kiskommunista, amelyik elsőként égette el a tagkönyvét '56-ban. És ment ki a barrikádra, a ""szabadságért"" harcolni.
A ""felszabadulás"" szót nem véletlenül vagy meggyőződés alapján használom. De például kérdeznél meg egy gettóból vagy Duna partról. lágerből szabadult embert, hogy minek élte meg az oroszok bejövetelét. Hogy aztán mi lett? Na, ezt már a visszaerdélyező, letrianonozó, stb., az országot két háborúba belerángató jobboldali magyar vezetés számlájára kell írni. Azokéra, akik ennek az orbáni garnitúrának a példaképei. Horthyk, Szemerék, Tiszák és valahány név van a naptárban. Csupa politikai mókamikik. Azok a politikai analfabéták, akik egy kiugrást is csak a ""jobboldali módon"" voltak képesek, a hatalom teljes birtoklása mellett is, levezényelni. Csupa Fidesz-ideál...
Sámannus
Amit te nemzetinek hívsz az a nemzet elárulása. a ti szervezeteitek szarkavarókkal van kitömve.
fahrenheit451
A ti nemzetitek - fasiszta zsidózó, cigányozó, bűnpártoló - nemzetitek, NEM A NEMZET !!!
2,5 millió elbutított, megzsarolt, kiszolgáltatott, megélhetési függővé tett, alapból minden rosszra képes ember, nem Magyarország. Ezek Magyarország legalja !!!
Ti, Fideszesek és a követőitek, Magyarország és az egész világ legalja vagytok.

"Van halálos bán és van nem halálos bűn" - seggfej!
Az én bűnöm nem halálos, míg a fideszeseké halálos - tömeggyilkos.
colibri
Kövérnek az agyát is elöntötte a nemzeti fosch és a szájából fröcsög kifelé.
Chao ragazza
@namihami: Nem kötelező ebben az országban élned ,hazamehetsz Izraelbe !Apámat 1944 -n Németországba vitték, 17 éves levente katonaként.Halottakat keresett 1945 májusig Drezdában a bombázás után .Egy nagybátyám 1942.n hadifogságba esett a Donnál és 1948-g Szibériai vendégmunkás lett belőle egy bányában .Egyikük sem szidta a magyar NEMZETET ! Ez csak nektek van megengedve itt.Érdekes Oroszországtól amikor kunyerált a Izraeli főrabbi ( Sztálin is irtotta a zsidókat rendesen ) Putyin azzal küldte utnak 20 millió ártatlan orosz ember is maghalt abban az időben és egy rubelt nem adott neki !
namihami
@Chao ragazza: Ha megtehetném anyagilag, valóban tennék egy szép körutat Izraelben. Családilag ugyan semmi kötődésem nincs, de a kiváncsiság tényleg elvinne.
Mivel (a nickneved alapján) újmadár vagy itt, ezért nem olvashattad, hogy egyszer már szó esett róla, de ezúton közölném veled, hogy a REFORMÁTUSsá keresztelésem mellett van bennem német, osztrák, horvát és magyar vér. Tehát Verecke (így nem vagyok beltenyészetnek mondható) valóban távol esik tőlem. De ezzel a maradék ittélő is így alakult az évszázadok során. Egyébiránt, bár a honi magyarság lenne olyan összetartó, mint az általad izraelitának csúfolt. Nem itt tartana ez az ország.
namihami
@Chao ragazza: És az, hogy 17 évesen, egy vesztes háborús fél mellett, Drezdában halottakat keresett, az sajnàlatos. De mit bizonyít úgy a magyarsága mellett, mint ellene? Volt néhány nemzet Európában, amelyik NEM volt szövetségese a náciknak, mégis dolgozniuk kellett nekik. És a zöme még bele is halt. Ez a Te apádról, bizonyos okok miatt és szerencsére, nem mondható el. Gondolom, ennek is köszönhető, hogy egyáltalán ide írhatsz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.