A Mi Hazánk Mozgalom fáklyás felvonulást tartott Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából vasárnap a fővárosban. A szélsőjobboldali csoportok megemlékezésével párhuzamosan az antifasiszták két ellendemonstrációt is meghirdettek. Miközben a horthysta tüntetők elindultak a Szabadság hídon át a pesti oldalra, az ellentüntetők egy "horogkeresztények" és egy “fehér error” feliratú molinót feszítettek ki közvetlenül a rendőrsorfal elé. 

Így várták az antifasiszta ellentüntetők a Mi Hazánk fehér lovas vonulóit – videó Ellentüntetők a Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés fáklyás felvonulásának helyszíne közelében a Vámház körúton 2020. március 1-jén. A megemlékezést a Mi Hazánk Mozgalom szervezte a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, a Független Kisgazdapárt, a MIÉP, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Jogvédelmi Szolgálat képviselői részvételével. MTI/Mohai Balázs

A megemlékezésen a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, a Független Kisgazdapárt, a MIÉP, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat, a Délvidéki Magyar Polgári Szövetség képviselői, valamint "gárdisták" vettek részt.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke azt mondta:

nincs az az eső, nincs az a hörgő magyargyűlölet, amely megállíthatna minket.

Az egész Horthy-korszak örökösei vagyunk – mondta, hozzátéve, azt vallják, hogy Magyarország a magyaroké. Közölte, hogy három parlamenti képviselőjük a napokban kezdeményezte a trianoni szerződést ratifikáló törvény hatályon kívül helyezését.

Hegedűs Loránt református lelkész, a Horthy Miklós Társaság elnöke az egykori kormányzó társadalompolitikai rehabilitálásának fontosságát hangsúlyozta, mondván, Horthy alakja "megkerülhetetlen, ha el akarjuk érni, hogy a magyarságra visszafordított vérvádat elhárítsuk, nevezetesen az utolsó Hitler-csatlós vádját és mindazokat a jelzőket, amelyek ebből a történelemhamisításból következnek".

A megemlékezés a Szent Gellért téren kezdődött, ahol Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke azt követelte, hogy

a főváros fogadja posztumusz díszpolgárává a kormányzót, illetve állítsák fel Horthy Miklós lovas szobrát a Szent Gellért téren.

Ezt követően a megemlékezők alkotta fáklyás menet – egy, a volt kormányzó egykori budapesti bevonulására emlékezve – egy fehér ló felvezetésével a Szent Gellért térről, a Szabadság hídon keresztül a Parlamenthez közeli Vértanúk teréig vonult. Nemzeti színű és árpádsávos zászlókat lobogtattak, illetve mindvégig a "Vesszen Trianon!" rigmust skandálták.

Már a Műegyetem rakpartnál ellentüntetők várták a megemlékezés résztvevőit, a rendezvényt fütyüléssel, bekiabálásokkal és egy kisteherautóról sugárzott hangos zenével próbálták megzavarni.

Az ellentüntetők a többi között a "Horthy bűnök! Fehérterror! Fasiszta állam! Antiszemita törvény! Kamenyec-Podolszkij! Újvidéki vérengzés!" feliratú táblával tiltakoztak. illetve a "Nácik haza!" rigmust skandálták.

A Fővám térnél az ellentüntetők egy másik csoportja a

"Fehérterror, Horogkeresztények" feliratú molinó kifeszítésével várták a menetet, illetve a "Nácik takarodjatok!" rigmust skandálták.

A Mérce helyszínről közvetítette a vonulást és az ellentüntetést is:

A Szent Gellért téri rendőri zárlat feloldását követően az ellentüntetők "A fasiszták nem törnek át!" feliratú molinó mögött a megemlékezés utolsó helyszínére a Vértanúk teréhez vonultak, ahol ismét füttyszóval, bekiabálásokkal és hangos zenével igyekeztek megzavarni a rendezvényt.

A rendőrök kordonokkal hermetikusan elválasztották egymástól a megemlékezés résztvevőit és az ellentüntetőket; rendbontás nem történt.

Az eseményen az Index is készített felvételt:

„Mocskos nácik!” skandálással, szirénázással és Bella Ciao átdolgozással zárul az antifasiszta ellentüntetés a Kossuth tér sarkán, a helyszínt csak a Lánchíd felé lehetett elhagyni.

Forrás: MTI, Index, Mérce

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fideszes gyökér
AGYATLAN SZEMÉT ANTIFASISZTÁK!
AHELYETT, HOGY ALAPOSAN LESZOPNÁK A VIKTORT, TÜNTETGETNEK ITTEN!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.