Az MNB alelnöke szerint forradalmi következmények várhatóak.

Jön az azonnali pénzátutalás: már izgatott a Nemzeti Bank is

Az azonnali átutalási rendszer bevezetésének érzékelhető hatása lesz, dinamizálni fogja a gazdaságot – mondta Patai Mihály, a jegybank alelnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette: az új rendszer bevezetésének egyik célja az volt, hogy csökkenjen a készpénzhasználat, mert a készpénznél nincs drágább, és az a legkevésbé biztonságos. A legbiztonságosabb az elektronikus pénz – tette hozzá. A készpénz visszaszorulása pedig fehéríti, dinamizálja a gazdaságot, segít a magánszemélyeknek és a vállalkozóknak abban, hogy dolgozzon a pénz, mert "a szorgalmas pénz jó, a lusta pénz nem jó" – mondta az alelnök.

Patai Mihály szerint nem kell attól tartani, hogy a március 2-tól bevezetett új rendszer működése együtt jár majd a csalások számának emelkedésével, ahogyan attól egyesek tartanak. A csalás elleni szoftverek ugyanúgy működnek a bankrendszerben, ráadásul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) meg is követelte, hogy a csalás elleni rendszert a bankok fejlesszék fel a korábbi rendszerhez képest – hangsúlyozta.

Az alelnök kitért arra is, hogy a bankok nem fogják az új rendszer fejlesztési költségeit áthárítani az ügyfelekre. Ebben is konszenzus van az MNB és a bankok között – mondta. Egyébként azzal, hogy megnő a pénz forgási sebessége, megnő a forgalom, és bár a bankok egységnyi jövedelme kisebb lesz, az összjövedelmük nagyobb – mutatott rá.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.