Mintegy 60 százalékkal esett vissza tavaly a pálinka kereskedelmi forgalma a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetésének hatására, az ágazat stabilitásának megőrzése érdekében a Magyar Pálinka Lovagrend a szakmai szervezetek támogatásának megszerzését követően szorgalmazná a Pénzügyminisztériumnál (PM) a termék általános forgalmi adójának (áfa) 27 százalékról 5 százalékra csökkentését.

Áfacsökkentéssel itatna több pálinkát a magyarokkal a Pálinka Lovagrend
Fotó: Pixabay

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere, aki egyben a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel közölte, hogy 2019-ben 1,12 millió liter 50 százalékos gyümölcspálinka fogyott, amely 2,24 millió darab 0,5 literes pálinkát jelent, míg 2018-ban 5,6 millió félliteres palackot tett ki a forgalom.

A forgalom visszaesésének hátterében a tavaly év elején a pálinkákra is kivetett neta áll, amely egy üveg 0,5 literes pálinka kereskedelmi árát 500-1000 forinttal is emelte. Erősítette a forgalom visszaesését az is, hogy a kereskedők az előző év decemberében jelentős készleteket tároltak be a még neta mentes pálinkákból, és ez 2019-ben tovább csökkentette az áremelkedés miatt amúgy is csökkenő keresletet

- fejtette ki.

Tavaly 560 ezer hektoliterfok (100 százalékos) palackos pálinkát állítottak elő, jelenleg az adóraktárakban 1,9 millió hektoliterfok található. A tavalyi termelés a forgalomba hozatalt 35 százalékkal haladta meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján tavaly a netából származó összes bevétel közel 50 milliárd forintot tett ki, ezen belül szeszesitalokból 10,6 milliárd forint, pálinkából 1,19 milliárd forint származott.

Barabás Attila rámutatott, hogy míg más, neta alá tartozó termék – például energiaital – beltartalma alakítható úgy, hogy a gyártóra kevesebb neta háruljon, azonban a pálinkánál a szeszfok csökkentése nem alternatíva a neta mérséklésére.

Véleménye szerint az áfacsökkentés hatása azonnal érezhető lenne a forgalom növekedésében. Ezen túl kedvezően hatna a forgalomra a termék népszerűsítése az országba érkező turisták körében, alternatív felhasználási területeinek bővítése, továbbá átgondolt kiviteli stratégiát kellene kidolgozni a pálinka külpiaci elhelyezésére.

A Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere hozzátette: a pálinka 2022-ben lesz 700 éves, ezért szeretnék elérni, hogy azt az évet a pálinka évének nyilvánítsák, Pálinka 700 címmel.

(MTI)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Az igazoltan Fidesz-szavazók további áresésre számíthatnak. Tagságikönyv vagy Konzultációs levél feladóvevénye plusz percenteket ér.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@Csizmás Kond: Én gyerekkoromban úgy láttam apámtól, az a pálinka, amihez a cefrét magad gyűjtöd és érleled meg hordókban, aztán elviszed a pálinkafőzdébe és saját hordódból főzeted ki, miközben a főzés alatt végig ott vagy vele a pálinkafőzdében. Az erősségét szigorúan 51,5 szeszfokra beállítva!
A szeszfokot sohasem a gyengébb 20-30 fokos pálinka hozzáadásával szabad elvégezni, mert abból egy zavaros lötty lesz, hanem tiszta vízzel!
verőce21
@staro2: Nem is szabad semmilyen terméknek lecsökkenteni 27%-ról az "áfáját", mert visszakúszik úgyis az ára, csak az állam helyett a kereskedő teszi el a különbözetet.
Akkor az államnál már jobb helyen van!
(Majd apránként, 2%-kal mindennek egységesen csökkentgetve, esetleg.)
Csizmás Kond
@verőce21: A pálinkafőzés majdnemaz mint az abból kialakult szeszfőzés csak egyszerűbb és több hozzáértést jártasságot igényel. akár az ételfőzés, nem recept kell hozzá hanem odaadás, érzék és tudás, ugyanis minden cefre más és így az a főzés hőfokát, idejét nagyban befolyásolja.
Ma a szeszesítés a menő mert úgy többet ad le viszont épp azzal veszti el a pálinka fogalmát, ugyanis az az alkohol amelyik meghaladta az ötven fokot már elveszi a pálinka jellegét az aromáját az ízét. A pálinkát nem kell ízesíteni, azomázni az ha rendesen van főzve meg van minden benne de a szeszt az kell mert annak különben semmi íze ...
colibri
A rámeső statisztikát inkább orbánra hagyom. Úgy látom, ő szereti a pálinkát, a vejével demizsonnyi pálinkából töltenek. (még jó, hogy nem vizes pohárba, bár sok feles pohár is kitesz annyit). Nagyon előkelő helyet foglal el nála a pálinka főzés, fogyasztás kérdése, ami bizonyos néprétegnél szintén butítással felér.
kereső
Na a pálinka lesz a "noha bor"- immár. Az is "népital" volt valamikor.
vacsi
@KisGenyo2: Ez így igaz, a sok-sok szennyezést nem tudom kivédeni, pedig - tekintve, hogy már nyugdíjasok vagyunk - csak alapanyagokat vásárolok, még a kenyeret is én sütöm. Amit lehet, azt meg a kertben, bio-módon megtermeljük. Mellesleg, pálinkát nem vásárolok boltban, főleg nem ipari szeszt. Eddig jól bírjuk magunkat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.