Mintegy 60 százalékkal esett vissza tavaly a pálinka kereskedelmi forgalma a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetésének hatására, az ágazat stabilitásának megőrzése érdekében a Magyar Pálinka Lovagrend a szakmai szervezetek támogatásának megszerzését követően szorgalmazná a Pénzügyminisztériumnál (PM) a termék általános forgalmi adójának (áfa) 27 százalékról 5 százalékra csökkentését.

Áfacsökkentéssel itatna több pálinkát a magyarokkal a Pálinka Lovagrend
Fotó: Pixabay

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere, aki egyben a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel közölte, hogy 2019-ben 1,12 millió liter 50 százalékos gyümölcspálinka fogyott, amely 2,24 millió darab 0,5 literes pálinkát jelent, míg 2018-ban 5,6 millió félliteres palackot tett ki a forgalom.

A forgalom visszaesésének hátterében a tavaly év elején a pálinkákra is kivetett neta áll, amely egy üveg 0,5 literes pálinka kereskedelmi árát 500-1000 forinttal is emelte. Erősítette a forgalom visszaesését az is, hogy a kereskedők az előző év decemberében jelentős készleteket tároltak be a még neta mentes pálinkákból, és ez 2019-ben tovább csökkentette az áremelkedés miatt amúgy is csökkenő keresletet

- fejtette ki.

Tavaly 560 ezer hektoliterfok (100 százalékos) palackos pálinkát állítottak elő, jelenleg az adóraktárakban 1,9 millió hektoliterfok található. A tavalyi termelés a forgalomba hozatalt 35 százalékkal haladta meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján tavaly a netából származó összes bevétel közel 50 milliárd forintot tett ki, ezen belül szeszesitalokból 10,6 milliárd forint, pálinkából 1,19 milliárd forint származott.

Barabás Attila rámutatott, hogy míg más, neta alá tartozó termék – például energiaital – beltartalma alakítható úgy, hogy a gyártóra kevesebb neta háruljon, azonban a pálinkánál a szeszfok csökkentése nem alternatíva a neta mérséklésére.

Véleménye szerint az áfacsökkentés hatása azonnal érezhető lenne a forgalom növekedésében. Ezen túl kedvezően hatna a forgalomra a termék népszerűsítése az országba érkező turisták körében, alternatív felhasználási területeinek bővítése, továbbá átgondolt kiviteli stratégiát kellene kidolgozni a pálinka külpiaci elhelyezésére.

A Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere hozzátette: a pálinka 2022-ben lesz 700 éves, ezért szeretnék elérni, hogy azt az évet a pálinka évének nyilvánítsák, Pálinka 700 címmel.

(MTI)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Az igazoltan Fidesz-szavazók további áresésre számíthatnak. Tagságikönyv vagy Konzultációs levél feladóvevénye plusz percenteket ér.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Az igazoltan Fidesz-szavazók további áresésre számíthatnak. Tagságikönyv vagy Konzultációs levél feladóvevénye plusz percenteket ér.
Peller Anikó
Az V. Iktor szereti a pálinkát. Szereti a focit is (nézni) és szeret vonatozni a saját kisvasútjával. De mindenekelőtt szereti a
.
.
.
.
pénct.
vacsi
Hát, ennél többet nem bírok meginni!
solidedge
Évente 6000 ember hal meg májzsugorodásban. A Lovagrend ezt kevesli.
solidedge
Egyébként meg borítékolható volt hogy a zug pálinkafőzés pedig megugrik.
Nessy
A házi pájinka élet, erő, egészség! Életerős, egészséges részeg barmok karamboloznak, verik szét a berendezést, szúrják le, aki nem tetszik, stb.
De egy szál cigi az emberiség végét jelenti!
Eriksson
@Nessy: "A házi pájinka élet, erő, egészség!"
Ez így igaz. Nem vedelve, kulturáltan fogyasztva, egymás egészségére, jeles alkalmakkor.

A részegesek a saját egészségüket kockáztatják, a dohányosok minden körülöttük levőét.
Nessy
@Eriksson: Amikor részegen balesetet okoz, amikor leszúrja a hozzátartozóját, vitapartnerét, akkor tényleg csak a "saját egészségét" kockáztatja?
Van még egy rossz hírem! Ma már a rossz levegő minőség, a magas szállópor koncentráció több halált okoz, mint a dohányzás! Tudományos kutató intézetek biztos jobban tudják, mint én. Állj meg egy forgalmas lámpánál, mint gyalogos, mire átérsz a másik oldalra. két doboz cigi káros anyagát szipákoltad be. Különösen, ha buszok, teherautók mennek el előtted.
Jozefina
Ha rajtam múlna még egészségügyi adót is kivetnék rá!!! Ne a honi magyarokat itassa a lovagrend vezetője, hanem szerezzen külföldi piacokat, ahol el lehet adni a jó magyar pálinkát!!! Vagy hozzanak törvényt, hogy fidesz tagsági bemutatásával ők ocsóbban vásárolhatnak. Tök mindegy, hogy isznak-e vagy sem!!?? MIsebor helyett, kötelezzék a misepálinkát!!!??
Pálinkás Pál
@Eriksson: Tudod barátom erre voltak régen a jól bevált dohányzó-nem dohányzó helyek...de ti barmok,még a kocsmákból is kitiltottátok a cigaráttát,holott az odajárók zöme cigizik!!! Generációk nőttek fel a cigarettafüstös kocsmákban...és a szaros rendeletetekkel egy percenttel sem csökkent a dohányzás okozta betegségek száma...na ezt hogy magyarázod???
Eriksson
@Nessy: Feltételezem, hogy te dohányzol, és
@Pálinkás Pál: is dohányzik.
A rizsa meg nem kell hozzá, engedtessék meg, hogy ki-ki azt gondoljon erről a dologról, amit akar. Külön kioktatás nélkül.
Eriksson
@Pálinkás Pál: Ki az a ti barmok? Elhiszem, hogy rosszul érint a kitiltás, de nekem mi közöm ehhez jóember?
Nessy
@Eriksson: Valóban évtizedes kihagyás után életempárjának a halála napján rágyújtottam, és nekem ez az antidepresszáns gyógyszer és pia helyett! Miután egyedűl élek, a saját lakásomban rágyújthatok! Utcán soha! Ott elég naponta a Vörösvári úti két piros lámpa, naponta kétszer!
Ha a levegő minősége neked rizsa, ám legyen! Tejberizsnek nem alkalmas!!!
Eriksson
@Nessy: Hogy mit teszel, mi nyugtat meg, az a magánügyed, eszembe nem jutna véleményt mondani róla.
Egyebekben: A levegő minőségének semmi köze sem a pálinka áfa-csökkentéséhez, sem a dohányosokhoz.
Nessy
@Eriksson: Részben igazad van, a magán ügyem! Nem azt írtam, hogy összefüggenek, hanem azt, hogy több a levegő minősége, a szállópor koncentráció, a szmog, ma már több halálesetet okoz, mint a dohányzás, és mindenkit érint. Egyre több az asztmás, már gyerek is.
Valóban e felől be lehet nyugodtan rúgni! Se nem árt, se nem használ.
Sámannus
Már mindegy is mit csinyának ha rég elmentek otthonról nekik.
Lepényleső
...sőt a vírus ittlétéig ingyen minden sarkon,akár jegyre,a kormánypártiak terhére? Lámpáknál mindenkinek
belőle osztogatva,mindezt abból finanszírozva,amit kormányunk elvett eddig tőlünk fosztogatva?
Eriksson
@Nessy: Én meg azt írtam, hogy
"@Nessy: "A házi pájinka élet, erő, egészség!"
Ez így igaz. Nem vedelve, kulturáltan fogyasztva, egymás egészségére, jeles alkalmakkor.

A részegesek a saját egészségüket kockáztatják, a dohányosok minden körülöttük levőét."

Hogy ebből a megjegyzésből mi mindent le lehet vonni? A jéghegyek olvadásával mi a helyzet?
verőce21
A pálinka kereskedelmi forgalma lehet, hogy csökkent, a fogyasztása aligha. Kifőzik otthon...azt mondják, "nincs jobb a rézelejénél..." :)

(Én nem iszom egyáltalán, pedig rossz nyelvek azt mondják, az legalább meglátszana rajtam...) :)
verőce21
@Nessy: (20:36) Akkor Te úgy cselekedtél, mint Márai írja: "...amikor meghalt a kisfiam, kimentem a folyosóra és rágyújtottam...Amikor apám meghalt, akkor is kimentem a folyosóra és rágyújtottam...Lehet, hogy erős dohányos vagyok..."
Nessy
@verőce21: Sajnos én valamikor valóban komoly cigis voltam, Mára csak magam töltött cigit szívok, inkább a kávéhoz, meg ebéd után. Ez van. Ahogy apósom mondta anno,mikor rágyújtott, "nem akarom az utolsó varjút agyonütni!" :-))) Poén az, hogy nem dohányzó családban nőttem fel.
Pálinkás Pál
@Eriksson: a "ti barmok" egy gyűjtőfogalom az olyan marhákra akik a világon bárhol támogatják ezt a tiltást!!!
vacsi
A 4 nagyszülőmből a két nagyapám ivott és dohányzott, mindkettő 80 évesen halt meg. A két nagymamám nem ivott, és nem dohányzott, de a 80 évet ők is megélték! Én néha bekapok egy kupica pálinkát, de nem dohányzom. Kíváncsi leszek a végeredményre.
KisGenyo2
@vacsi: Csak ők nem ettek: intenzív tornádót, guargumit, nitrites pácsót, dextrózt, nátrium benzoátot, meg vagy 200 féle további szemetet. Amiket most egy nagbevásárlás alkalmával simán hazaviszel a boltból.
Amúgy meg csodálkozni nincs mit, ha 6-7000 Ft egy fél literes 30-40%-osra vizezett pálinka a boltban. A feléért van unikum, vodka, whisky. Persze ezek ipari szeszek, de aki bódulni akar annak jó.
Aki pálinkázni akar, annak önköltségben az 50%-os (rendes pálinka) literje zárjeggyel is simán kijön 2-3000-ből. 3-4000-ért pedig már jó cuccokat lehet venni ismerősöktől.
Csizmás Kond
Gyerekek közületek hányan tudjátok, hogy mi a pálinka ?...a rendes pálinka nem az ami a bótba kapható, mert az nem az...még véletlenül sem az.
staro2
Csökkentették már a sertéshús, a tej, stb áfáját.
A bolti árak egy hónapon belül visszakúsztak, sőt magasabbak mint a csökkentés előtt.
Úgy túnik kellene egy kis pluszpénz a főzdéseknek.
verőce21
@Csizmás Kond: Én gyerekkoromban úgy láttam apámtól, az a pálinka, amihez a cefrét magad gyűjtöd és érleled meg hordókban, aztán elviszed a pálinkafőzdébe és saját hordódból főzeted ki, miközben a főzés alatt végig ott vagy vele a pálinkafőzdében. Az erősségét szigorúan 51,5 szeszfokra beállítva!
A szeszfokot sohasem a gyengébb 20-30 fokos pálinka hozzáadásával szabad elvégezni, mert abból egy zavaros lötty lesz, hanem tiszta vízzel!
verőce21
@staro2: Nem is szabad semmilyen terméknek lecsökkenteni 27%-ról az "áfáját", mert visszakúszik úgyis az ára, csak az állam helyett a kereskedő teszi el a különbözetet.
Akkor az államnál már jobb helyen van!
(Majd apránként, 2%-kal mindennek egységesen csökkentgetve, esetleg.)
Csizmás Kond
@verőce21: A pálinkafőzés majdnemaz mint az abból kialakult szeszfőzés csak egyszerűbb és több hozzáértést jártasságot igényel. akár az ételfőzés, nem recept kell hozzá hanem odaadás, érzék és tudás, ugyanis minden cefre más és így az a főzés hőfokát, idejét nagyban befolyásolja.
Ma a szeszesítés a menő mert úgy többet ad le viszont épp azzal veszti el a pálinka fogalmát, ugyanis az az alkohol amelyik meghaladta az ötven fokot már elveszi a pálinka jellegét az aromáját az ízét. A pálinkát nem kell ízesíteni, azomázni az ha rendesen van főzve meg van minden benne de a szeszt az kell mert annak különben semmi íze ...
colibri
A rámeső statisztikát inkább orbánra hagyom. Úgy látom, ő szereti a pálinkát, a vejével demizsonnyi pálinkából töltenek. (még jó, hogy nem vizes pohárba, bár sok feles pohár is kitesz annyit). Nagyon előkelő helyet foglal el nála a pálinka főzés, fogyasztás kérdése, ami bizonyos néprétegnél szintén butítással felér.
kereső
Na a pálinka lesz a "noha bor"- immár. Az is "népital" volt valamikor.
vacsi
@KisGenyo2: Ez így igaz, a sok-sok szennyezést nem tudom kivédeni, pedig - tekintve, hogy már nyugdíjasok vagyunk - csak alapanyagokat vásárolok, még a kenyeret is én sütöm. Amit lehet, azt meg a kertben, bio-módon megtermeljük. Mellesleg, pálinkát nem vásárolok boltban, főleg nem ipari szeszt. Eddig jól bírjuk magunkat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.